Pasaules zvaigznes sēro par mūžībā aizgājušo Deividu Boviju
Bovijs dzimis 1947.gadā Londonā. Viņš kļuva slavens 1972.gadā ar albumu "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars".
Slavenības
2016. gada 11. janvāris, 14:16

Pasaules zvaigznes sēro par mūžībā aizgājušo Deividu Boviju

Jauns.lv

Pasaules zvaigznes sociālajos tīklos sēro par mūžībā aizgājušo leģendāro britu mūziķi Deividu Boviju.

Kā jau ziņots, dziedātājs svētdien 69 gadu vecumā zaudēja pusotru gadu ilgā cīņā ar vēzi. Paziņojums par viņa nāvi pirmdienas rītā tika ievietots sociālajos tīklos, bet vēlāk ziņas apstiprināja Bovija dēls.

Viens no pirmajiem līdzjūtību izteica Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons. "Es uzaugu, klausoties un skatoties uz popmūzikas ģēniju Deividu Boviju," viņš tvīto. "Viņš bija pārtapšanas meistars, kuram tas izdevās atkal un atkal no jauna. Tas ir milzīgs zaudējums."

"Deivids Bovijs bija popmūzikas Pikaso - novators, celmlauzis, neremdināms mākslinieks. Viņš bija īsts, vienmēr mainīgs postmodernists. Šī ir skumja diena," raksta britu raidorganizācijas BBC redaktors Vils Gompercs.

"Es tikko zaudēju varoni. Dusi mierā, Deivid Bovij," tvīto britu komiķis Rikijs Džervaiss, kurš svētdienas vakarā vadīja "Zelta globusa" kino balvu pasniegšanas ceremoniju.

"Deivids Bovijs bija viens no maniem lielākajiem iedvesmas avotiem," norāda amerikāņu reperis Kanje Vests. "Tik bezbailīgs, tik radošs. Viņš visu savu mūžu sniedza mums maģiju."

"Negaidītās ziņas par Deivida Bovija aiziešanu gandrīz noveda mani līdz asarām," atzīst britu rokmūziķis Billijs Aidols.

"Deivids Bovijs bija īsts novators, radošais spēks. Lai viņam vieglas smiltis," sociālajos tīklos raksta amerikāņu mūzikas producents Farels Viljamss.

"Dusi mierā, Deivid," vēsta paziņojums amerikāņu rokgrupas "Foo Fighters" tvitera kontā.

"Esmu satriekta!" tviterī paziņoja Madonna. "Šis dižais mākslinieks izmainīja manu dzīvi! Viņa koncerts bija pirmais, ko apmeklēju Detroitā. Dusi mierā."

"Ar vārdiem tas nav izsakāms. Dusi mierā, Deivid Bovij," vēsta ziņojums britu mūziķa Braiena Īno tvitera kontā.

"Deivid Bovij, mums tevis ļoti pietrūks," raksta grupas "Kiss" dalībnieks Džīns Simonss. "Esmu ļoti iespaidojies no Bovija "Changes" un Zigija stāstu dziesmām."

"Bovijs mums visiem, ārpus rāmjiem esošajiem, parādīja, ka dīvainums ir vērtīgs. Viņš uz visiem laikiem mainīja pasauli," uzsver meksikāņu kinorežisors Gijermo del Toro.

"Man patīk, kā Bovijs izmainīja cilvēku uzskatus par dzimumu stereotipiem un to, kas ir patiess autsaiders," raksta dziedātājs Adams Lamberts. "Viņš bija priekšā savam laikam."

Bovija producents Tonijs Viskonti publicēja ziņojumu sociālajā tīklā "Facebook". "Viņš vienmēr darīja to, ko gribēja. Viņš gribēja visu paveikt savā un vislabākajā veidā. Viņa nāve bija tāda pati kā dzīve - mākslas darbs. Viņa atvadu dāvana bija albums "Blackstar". Es gadu zināju, ka tā būs. Taču es tam nebiju gatavs. Viņš bija neparasts cilvēks, pilns mīlestības un dzīvības. Viņš vienmēr būs ar mums. Tagad ir atļauts raudāt," tajā teikts.

Grupas "Soft Cell" kādreizējais solists Marks Almonds raidorganizācijai BBC sacīja, ka "šorīt biju asarās". "Viņa albuma "Blackstar" dziesmu vārdi tagad šķiet kā pareģojums. Tas ir milzīgs zaudējums," viņš teica. "Deivids Bovijs man iemācīja vairāk nekā skolotāji skolā. Viņš izmainīja pasauli."

Bovijs dzimis 1947.gadā Londonā. Viņš kļuva slavens 1972.gadā ar albumu "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars". Mūziķis pieņēma ekscentrisko skatuves tēlu Zigijs Stārdasts, apvienojot rokmūziku ar teatrāliem skatuves tērpiem.

Pēc trim gadiem Bovija singls "Fame" sasniedza ASV mūzikas topa pirmo vietu.

Mūziķa slavenāko dziesmu vidū ir "Space Oddity", "Heroes", "Under Pressure", "China Girl" un "Life on Mars".

Mūziķa pēdējais albums "Blackstar" iznāca viņa dzimšanas dienā piektdien, 8.janvārī.

Bovijs pēdējoreiz uzstājās 2006.gadā labdarības koncertā Ņujorkā.

LETA / Foto: AFP/LETA