Paulam 80! Maestro par apaļo jubileju domāt nevēlas. FOTO
Slavenības
2016. gada 12. janvāris, 06:38

Paulam 80! Maestro par apaļo jubileju domāt nevēlas. FOTO

Jauns.lv

Šodien – 2016. gada 12. janvārī – izcilajam latviešu komponistam un pianistam Raimondam Paulam aprit 80 gadi. Apaļo jubileju Maestro atzīmēs ar koncertu Latvijas Nacionālajā teātrī, kaut arī pats atzīst, ka vārds “jubileja” viņam krīt uz nerviem. Piedāvājam aplūkot 80 spilgtas fotogrāfijas no gaviļnieka Raimonda Paula dzīves.

Ojārs Raimonds Pauls dzimis 1936. gada 12. janvārī Rīgā, viņa tēvs Voldemārs Pauls bija stikla pūtējs, un spēlējis pašdarbības orķestrī sitamos instrumentus, savukārt mamma Alma Matilde bija mājsaimniece. Pauls jau kopš 14 gadu vecuma sāka spēlēt klavieres dažādos deju ansambļos, tā apgūstot improvizācijas mākslu un džeza ābeci, kā arī sāka  komponēt. Interesanti arī, ka Pauls varēja nekļūt par izcilu pianistu, jo pirmajā pēckara gadā, blēņojoties ar patronām, Raimondam gandrīz norāva pirkstu. Par šo negadījumu joprojām liecina gara rēta uz Maestro labās rokas rādītājpirksta.

Tagad mūzikas ģēnijam aprit 80 gadi. Šim notikumam pa godu Latvijas Nacionālajā teātrī janvāra mēnesī notiks vairāki Raimonda Paula jubilejas koncerti, kā pirmizrāde ir jau šodien – Maestro dzimšanas dienā. Šajos koncertos skanēs Paula mūzika no teātra izrādēm. Bet par savu dzimšanas dienu pats Raimonds Pauls nupat intervijā žurnālam “Rīgas Viļņi” izteicies: “Atklāti sakot, man visvairāk krīt uz nerviem vārds «jubileja» – tādi koncerti kā janvārī man visu mūžu ir katru otro dienu. Visi jau mēģinās apspēlēt to dzimšanas dienas skaitli, bet manī tas nekādas emocijas neizraisa, – labāk par to nedomāt.”

Savukārt, vaicāts, kāda ir recepte, kur viņš smeļas tik daudz enerģijas, Raimonds Pauls, gardi smejoties, atbildēja: “Man tik daudz to prasa, it kā kāds gaidītu, lai es pārtraucu kustēties... Nu nav nekādas receptes.”

Savukārt žurnālā “Kas Jauns” publicētajā modes mākslinieka Dāvida intervijā ar Raimondu Paulu, Maestro par šo tēmu par sulīgi noteica: “Man ar vienu otru paziņu ir bijis tā, ka viņš ir pārtraucis kaut kādu darīšanu, pateicis – viss, es eju pensijā, un pēc diviem trim mēnešiem nomirst. Kad tas process apstājas, tev vairs nav, kur iet...”

Kasjauns.lv sveic mākslinieku dzimšanas dienā!


Kasjauns.lv/Foto: No izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva (Rojs Maizītis, Aigars Hibneris, Mārtiņš Ziders, publicitātes foto, u.c.)