foto: Rojs Maizītis
Īsta drāma Valmieras teātrī - aktieris Imants Strads dusmās salauž sev kāju
"Esmu diezgan emocionāls cilvēks. Ja sakrājas emocijas, tad ir, kā ir..." saka Imants.
Slavenības
2019. gada 8. aprīlis, 06:41

Īsta drāma Valmieras teātrī - aktieris Imants Strads dusmās salauž sev kāju

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Valmieras Drāmas teātra aktierim Imantam Stradam (41) pa skatuvi nākas pārvietoties uz kruķiem - kā raksta žurnāls "Kas Jauns", viņš emociju uzplūdā ticis pie pamatīgas traumas.

Starptautiskajā Teātra dienā Eduarda Smiļģa muzejā Teātra darbinieku savienība pasniedza izcilības balvas. Lilitas Bērziņas balvu par izcilu varoņlomu un raksturu atveidi – Annu, Kļaviņmāti, Edi izrādē "Vidzemnieki", titullomu iestudējumā "Baladīna", Donnu Annu izrādē "Mazās traģēdijas" un tikpat spožu darbu arī citu režisoru inscenējumos vairāku sezonu garumā – saņēma Valmieras aktrise Elīna Vāne.

Elīna Vāne, Artūrs Krūzkops un Maruta Grosberga-Taubere saņem Teātra izcilības balvu

gallery icon

Gribēdams būt klāt dzīvesbiedrei tik nozīmīgā brīdī, pasākumu cerēja apmeklēt arī Valmieras aktieris Imants Strads. Taču, kā pārliecinājās "Kas Jauns", Elīnu pavadīja tikai mamma Anita. Kā stāsta zinātāji, Valmieras teātrī tikām norisinājusies īsta drāma, kas vainagojusies tālejošām sekām. Proti, Imantam balvas pasniegšanas dienā teātrī bijis ieplānots mēģinājums jauniestudējumā "Hamlets", kā pirmizrāde paredzēta 12. aprīlī. Aktieris lūdzis režisori Indru Rogu viņu atbrīvot no mēģinājuma un palaist uz Rīgu pavadīt Elīnu. Taču režisore bijusi nepielūdzama – jābūt mēģinājumā, un viss… Nespēdams tikt galā ar emocijām, ko raisījis šāds lēmums, Imants dusmās spēris ar kāju pa kādām teātra durvīm un… to salauzis…

Traumu nopietnāku darījis tas, ka durvis nav bijušas nekādas parastās, bet gan no dzelzs. „Saprotu, ka disciplīnai jābūt, bet arī cilvēcīgi vajadzēja kolēģi saprast. Būtu taču labāk palaists uz Rīgu, jo Imants kājas dēļ ne tikai nepiedalījās mēģinājumā, bet nu šajā izrādē spēlēt nevarēs vispār,” secina kāda teātrim pietuvināta persona, atminēdamās, kā mēģinājuma vietā aktierim kolēģi vispirms likuši uz kājas ledus kompreses, tad sēdinājuši mašīnā un palīdzības saņemšanai veduši uz vietējo slimnīcu.

Kā novēroja skatītāji, izrādē "Voloņas nakts" Strads, kas atveido Donu Žuanu, tik tiešām pārvietojās ar spieķi. Sazinoties ar aktieri, "Kas Jauns" pārliecinājās, ka „katrā baumā ir daļa patiesības”. „Dzīvē ir emocionāli brīži, kas prasa emocionālus risinājumus. Kā lai saka… gribētu neko neteikt. Tas bija emocionāls mirklis, kurā šķita, ka jārīkojas tieši tā… Paša neuzmanība,” nopūšoties pauda mākslinieks, ne apstiprinot, ne noliedzot par viņu klīstošo „leģendu”. Bet, komentējot acīm redzamo traumu, viens no titulētākajiem Valmieras aktieriem atklāja, ka viņam konstatēts labās kājas mazā pirksta lūzums un pēdas pamatnes trauma. „Tagad jau neliek ģipsi, ir uzlikta kaut kāda šina. Bet pārvietojos ar kruķiem,” paskaidroja Strads, būdams cerību pilns, ka repertuāra izrādes no tā necietīs. Tas gan – mēģinājumi "Hamletā" viņam beigušies, pirmizrādi nepiedzīvojot, jo lomā tikšot meklēts kāds cits.

Zināms, ka pirms "Voloņas nakts" teātrī apsvērts, vai nepārcelt izrādi. Taču kopā ar režisoru izlemts par aktierim piemērotu, „civilizētu” horeogrāfijas risinājumu, un izrāde notika. „Bet "Hamletā" nespēlēšu, jo nevarēšu nostāvēt. Paredzēts, ka skatuves slīpums būs gandrīz 20 grādu leņķī. Tas nozīmē –  ik pēc pieciem metriem skatuve pacelsies par 80 centimetriem. Domāju, ka ar tādu kāju nevarēšu ne pārvietoties, ne nostāvēt. Pagaidām nezinu, kas būs manā vietā lomā,” mulsi secina aktieris.

Kā un vai tas ietekmēs viņa attiecības ar režisori, kuras izrādēs Valmierā Stradam vienmēr bijusi nozīmīga vieta, aktieris teic, ka „to rādīs laiks”… „Nu, ko darīt… Varbūt arī gribēju vairāk, nekā vajadzēja. Esmu diezgan emocionāls cilvēks. Ja sakrājas emocijas, tad ir, kā ir… Nevienam nepārmetu, saprotu, ka mēģinājums bija ieplānots. Bet tajā brīdī man likās ļoti svarīgi būt klāt un apsveikt Elīnu,” aizkustinoši pēc notikušā atzīst mākslinieks.

foto: Mārtiņš Ziders
Imants un Elīna pērn "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas ceremoniju apmeklēja kopā. Bet uz Teātra darbinieku savienības izcilības balvu pasniegšanu mīļoto atbalstīt no Valmieras palaists netika.

Jāteic, ka Strads šobrīd nav vienīgais, kuram Valmieras teātrī darbs jāsavieno ar traumas dziedēšanu. Uz kruķiem esot pat trīs teātra darbinieki – arī aktieris Mārtiņš Liepa, kam nesen bijusi kājas operācija, un teātra frizierīte. Domājot par šo visu – kā pielāgot lomas un plānot darbus –, teātra aprindās pat izplatījies joks, ka iestādei vajagot iegādāties pašiem savu rentgena aparātu.