18.janvāris – šī gada visdepresīvākā un nomācošākā diena, informē zinātnieki
Vismelnākā, skumjākā, depresīvākā diena visā 2016.gadā – tā ir pirmdiena, 18.janvāris.
Trakā pasaule
2016. gada 18. janvāris, 17:00

18.janvāris – šī gada visdepresīvākā un nomācošākā diena, informē zinātnieki

Jauns.lv

Britu zinātnieki nākuši klajā ar vēsti, ka 18.janvāris, pirmdiena, ir/bija 2016.gada visdepresīvākā, visdrūmākā, visnomācošākā diena, kad vairums no mums psiholoģiski un emocionāli izdzīvo elles šausmas.

Balstoties formulā, kuru 2005.gadā prezentēja zinātnieks Klifs Ārnaus no Kārdifas universitātes, aprēķināts, ka tieši šī gada trešā pirmdiena saucama par „Blue Monday”, ko latviski varētu apzīmēt ar vārdu „paģiras”. Tai ir saistība arī ar zilo krāsu, kas daudzviet pasaulē tiek traktēta kā skumju un dusmu krāsa, bet vienlaikus arī iemieso cerības.

Tieši šajā pirmdienā ļaudīm sākas depresija – Jaungada jūsma pagaisusi, pienākuši rēķini par iztērēto decembra beigās, turklāt ir vēl tumša ziema un vispār viss ir slikti. Kā papildu „mocītājs” iz sirdapziņas dzīlēm arīdzan klauvē velns, kurš atgādina: tava 1.janvāra apņemšanās ir izgāzusies. Dzīvi tomēr NAV izdevies tik krasi mainīt uz labo pusi, kā būtu gribējies.

Visam pa virsu – tieši 18.janvārī cilvēkus pārņemot bezspēcība, garlaicība, vēlme kaut kur „skriet prom” un aizmirsties.

Aprēķina formulā ņemti vērā šādi lielumi: laika apstākļi, vidējā alga; laiks, kas pagājis kopš Ziemassvētkiem, motivācijas koeficients, kā arī „vajadzība” kaut ko lietas labā darīt. Psihologi vēl arī atzīmē, ka daudz ko nosaka fakts: ir pirmdiena, diena pēc brīvdienām, brīvdienas beigušās.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock