foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Mārtiņš Rītiņš kļuvis par īstu modes dendiju. Kā viņam tas izdevās?
Modīgais Rītiņš šoruden apmeklēja arī Rīgas Modes nedēļas pasākumus.
Slavenības
2018. gada 9. novembris, 11:50

Mārtiņš Rītiņš kļuvis par īstu modes dendiju. Kā viņam tas izdevās?

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijas slavenākais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš sācis pucēties. Viņš atklāj, ka savos gandrīz 70 jūtas kā trīsdesmitgadnieks un ģērbšanās stilā viņa iedvesmas avots ir princis Harijs.

Žurnāls "Kas Jauns" izpētījis, ka nu jau kādu laiku Rītiņš piedzīvo īstu stila evolūciju - apģērba izvēlē kļuvis arvien košāks, jauneklīgāks un stilīgāks.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Mārtiņš Rītiņš tagad... un pirms vairākiem gadiem. Ir atšķirība, ne?

Kā atklājis populārais pavārs, tas sācies pirms pusotra gada, kad Mārtiņš iepazinies ar "modes jomas profesionāli, kurš man dod labus padomus saistībā ar ģērbšanos".

Mārtiņa Rītiņa stila evolūcija

Populārā šefpavāra Mārtiņa Rītiņa stila evolūcija gadu gaitā.

gallery icon

"Viņš ir dizainers, kurš man arī dažkārt šo un to individuāli uzšuj. Kopš tā laika esmu sapratis, ka ir ļoti vērtīgi, ja cilvēkam ir savs stilists. Es gan viņu nealgoju – šis mākslinieks mani konsultē bez maksas, pa draugam. Novērtēju, ka man ir iespēja apgūt sevis izpaušanu arī nedaudz citādi, nevis tikai kā pavāru baltajā uzsvārcī. Agrāk faktiski tas bija viss, ko valkāju. Bet tagad esmu apguvis māku lietot aksesuārus, piemēram, man ir daudz šaļļu, dažādi sazīmēti krekli, roku darināti, arī kurpes ir citādas," palepojas Rītiņš.

100 spilgti pensijā aizgājušā Mārtiņa Rītiņa foto

Šefpavāra Mārtiņa Rītiņa dzīve darbā un atpūtā.

gallery icon

Savas stila pērles Rītiņš atrod ārzemēs: "Mēdzu braukt uz Londonu, kur man ir divi brāļi, kur man ir draugi. Prieks, ka ir tik viegli, ērti iekāpt lidmašīnā, un trijās stundās jau esmu Londonas centrā. Nu jau Londonā esmu apzinājis ļoti daudzus modes veikalus... Man tagad ir pilns skapis ar apaviem, pilns skapis ar šallēm."

Kādreiz Rītiņš par savu stilu piedomājis neesot vispār, sabiedrībā taču mierīgi gāja pat krokšos.

Atskatoties saprotu, ka mans kādreizējais ģērbšanās stils pat īsti nebūtu nosaucams par stilu. Es principā ģērbos pavisam garlaicīgi, pat drūmi.

"Drēbes uztvēru vienkārši kā apģērbu, kurā saģērbties, lai būtu silti, ērti un kaut cik normāli izskatītos. Sev vispār neveltīju lielu uzmanību un neko speciāli nemeklēju – kas trāpījās, to arī vilku," atminas Mārtiņš.

Mārtiņš Rītiņš atvadās no "Vincenta"

Latvijas labāko restorānu turpmāk vadīs Raimonds Tomsons, kas atzīts par labāko vīnzini Eiropā. Bet Rītiņš dodas pensijā un pievērsīes vistām.

gallery icon

"Toties tagad, kad braucu uz Londonu, katru reizi paskatos, kas tur ir jauns veikaliņos. Esmu secinājis, ka ir vērts staigāt labu zīmolu, labas kvalitātes drēbēs un apavos un vairāk samaksāt. Tas atbilst manai filozofijai – iegādāties tikai to, kas ir dabai draudzīgs. Līdz ar to neko sintētisku nepērku, jo tas nav ne labi mūsu ādai, ne arī labi mūsu dabai," strikti nosaka Rītiņš, kura iecienītākais zīmols pašlaik esot "Alexander McQueen".

"Es netērēju simtus un tūkstošus par dizaineru drēbēm. Londonā esmu atklājis vienu ļoti labu zīmolu labdarības autletu, kur augstas klases apģērbu un apavus ir iespēja iegādāties ļoti lēti. Lielākoties tur ir jaunas lietas, varbūt viena otra tikai no visa klāsta ir lietota, piemēram, modes skatēs. Ja nemaldos, dārgākās kurpes, ko tur esmu nopircis, maksāja 50 mārciņas. Bet to oriģinālā cena ir četri vai pat pieci simti," jūsmīgi stāsta Rītiņš.

"Kā tu izskaties, tā lielākoties arī jūties! Jā, man ir motivācija uzturēt sevi formā, jo tas ir ne tikai izskata, bet lielā mērā arī pašsajūtas noslēpums. Arī presē tagad vairāk sekoju līdzi modes aktualitātēm. Starp citu, Lielbritānijas karaliskā dzimta – un tieši princis Harijs – ar savu stilu man ir lielākais iedvesmas avots. Vēl tikai jāpiemeklē kāda Meganai Mārklai līdzīga pavadone!" smej populārais šefpavārs, kas pēc gada oktobrī svinēs 70 gadu jubileju.

Visu interviju ar Mārtiņu Rītiņu lasiet šīs nedēļas žurnālā "Kas Jauns"!