foto: Publicitātes
Vālbergs spridzina atkal. Recenzija par filmu "22. jūdze"
Filma "22. jūdze".
Kino
2018. gada 3. septembris, 09:25

Vālbergs spridzina atkal. Recenzija par filmu "22. jūdze"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Pīters Bergs atkal sadarbojas ar savu iemīļoto aktieri Marku Vālbergu spriedzes pilnā spiegu drāmā.

Nevarētu teikt, ka pasaulē jau nav pietiekams daudzums trilleru ar mazrunīgu, drūmu Marku Vālbergu galvenajā lomā. Turklāt lielu daļu no tām ir režisējis Pīters Bergs, kurš sevi skaidri pieteicis skarbu action filmu nišā.

Taču, tā kā Vālbergs ir viens no pelnošākajiem aktieriem Holivudā, ir skaidrs, ka nevienu neinteresē izgudrot riteni no jauna. Turklāt kā aktierim viņam arī nav ne vainas. Tā nu skatītājus sagaida vēl viens spriedzes pilns spiegu trilleris, kas nedomā par kaut kādu jūtināšanos. Gluži kā CIP aģents Džeimss Silva. Filma atgādina kaut pa vidu starp tumšākām un reālistiskākām Džeisona Borna vai Džeimsa Bonda versijām un «Slepenā operācija «30 pēc pusnakts»». Visi varoņi ir pagātnes traumu (par ko gan pārlieku nerunā) nomākti profesionāļi, un brīžiem šķiet, ka zaudējuši jebkādu spēju just.

Slepkavu lietas

CIP elites vienības aģents Džeimss Silva ir labākais no labākajiem. Viņa komanda ir uzticama, neapstādināma un darbojas kā pulkstenis. Tieši tāpēc viņam tiek uzticēts īpaši svarīgs uzdevums.

No Indonēzijas ir jāizved kāds svarīgs liecinieks, kura rīcībā esošā informācija ir ASV ļoti nepieciešama. Taču «sliktie» nav gatavi šo liecinieku tik viegli atdot. Un sākas viena apšaude pēc otras.

Komandas darbs

Džeimsa Silvas varonis ir kaut kas pa vidu starp profesionāli, filozofu un sociopātu. Patīkama atkāpe no klasiskā «krietnā, parastā cilvēka», kas ir Markam Vālbergam tik ļoti iemīļota loma. Silva vienā brīdī bārsta viedas pārdomu pērles, bet otrā jau atkal dodas nogalināt.

Viņa komandā darbojas arī rūdītā Alise Kera, kura paralēli vēl mēģina tikt galā ar nepatīkamu un sāpīgu šķiršanos. Šī komanda patiesībā ir valsts apmaksāti slepkavas, un lielu daļu cilvēcības viņiem nākas atstāt aiz durvīm, lai darītu savu darbu.

Spraigi

Protams, šis nav oriģinālākais stāsts pasaulē. Šāda tipa filmas tiek radītas viena pēc otras, bet galvenais nosacījums ir aktieru komanda un kvalitāte.

Pīters Bergs šo kvalitāti piegādā. Aktieru komanda ir zvaigžņota, montāža ir spraiga un dzīvīga, arī dialogiem nav ne vainas, un, domāju, skatītāji jutīsies izklaidēti.

«22. JŪDZE» ("Mile 22")

Spraiga sižeta filma, ASV, 2018

Režisors: Pīters Bergs

Lomās: Marks Vālbergs, Lorēna Kohana, Iko Uvaiss, Ronda Rauzija, Džons Malkovičs u.c.