foto: LETA
Izdotas 100 vispopulārākās latviešu dziesmas vienā nošu grāmatā
"MicRec" valdes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve.
Mūzika
2018. gada 5. jūlijs, 23:48

Izdotas 100 vispopulārākās latviešu dziesmas vienā nošu grāmatā

Jauns.lv / LETA

Izdevniecība "MicRec" izdevusi 100 vispopulārākās latviešu dziesmas vienā nošu grāmatā, informēja izdevniecībā.

Atzīmējot Latvijas valsts simtgadi, izdevniecība centusies apzināt un apkopot vienā nošu grāmatā tās dziesmas, kuras latviešiem bijušas nozīmīgas jau tad, kad valsts tika dibināta, un ir nozīmīgas arī tagad, kad svinam svētkus.

Šajā grāmatā apkopotas pazīstamākās latviešu tautasdziesmas, ziņģes un šlāgeri - "Pūt vējiņi", "Še, kur līgo priežu meži", "Dzīvīte, dzīvīte", kā arī mūsdienu komponistu melodijas, tostarp, no Raimonda Paula plašā dziesmu krājuma, sākot ar "Mēmā dziesma", "Viss nāk un aiziet tālumā" un beidzot ar "Kāpēc man dziedāt svešu dziesmu", "Dāvāja Māriņa" un "Manai Dzimtenei".

Grāmatā iekļautas arī komponistu Zigmara Liepiņa "Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas", Mārtiņa Brauna "Saule, Pērkons, Daugava", Imanta Kalniņa "Lilioma dziesma", grupas "Prāta vētra" "Lidmašīnas" un mūziķa Renāra Kaupera "Mana dziesma", Ulda Stabulnieka "Tik un tā", Ainara Virgas "Ozolam" un "Dzimtā valoda", Laura Reinika "Es skrienu" un "Sirds Sadeg neparasti", Jāņa Groduma ziņģes, Ērika Ķiģeļa "Zīlīte" un daudzu citu autoru pašas populārākās dziesmas.

Izdevēji turpina darbu un drīzumā klajā nāks arī grāmatas otrā daļa.

Izdevniecībā norādīja, ka ir grūti pārvērtēt dziesmu nozīmi latviešu kultūrā. Kādam dziesma sniedz mierinājumu, citam tā ir kā iedvesmas avots, vēl kādam tā ir jautra izklaide, bet citiem tā ir dzīves neatņemama sastāvdaļa. Lai atceramies latviešu strēlniekus un viņu dziesmu pūru, lai atceramies leģionārus un trimdiniekus. "Lai atceramies padomju okupācijas laikus, kad ar dziesmu zemtekstiem, tika pateikts daudz vairāk nekā izlasīts oficiāli atļautajās grāmatās. Lai atceramies dziesmoto revolūciju, kad dziesmas bija mūsu karogi. Visos laikos latvietim kā ceļamaize ir bijusi kāda dziesma," uzsvēra "MicRec".

Izdevniecības izdotajā populāru latviešu dziesmu nošu grāmatu sērijā šī ir 16.grāmata.