foto: Publicitātes
Pieauguši puišeļi. Recenzija par filmu "Ķērāji"
Kino
2018. gada 2. jūlijs, 10:25

Pieauguši puišeļi. Recenzija par filmu "Ķērāji"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Viena no sirsnīgākajām un smieklīgākajām šī gada komēdijām ir neticami absurds, patiesos notikumos balstīts stāsts.

Visi bērnībā savā pagalmā vai laukos ir spēlējuši «sunīšus». Noteikumi ir vienkārši - tas, kuram piesit, ir «ķērājs», un viņam jāskrien pakaļ pārējiem, lai piesistu kādam no viņiem. Vienkārša, bērnišķīga spēle, kas pārsvarā arī apnika, līdzko bija iespēja paspēlēt «ģimenēs» vai «kariņos».

Taču filmas «Ķērāji» galvenie varoņi nav vis bērni, bet pieauguši vīrieši ar nopietniem darbiem un ģimenēm. Un viņi joprojām spēlē šo spēli, ko ir uzsākuši pirms 30 gadiem. Katru gadu draugu grupiņa satiekas, lai mēnesi no vietas ārdītos un izlaistu adrenalīnu. Protams, ka visu šo gadu laikā šī vairs nav vienkārša skraidīšana pa pagalmu, sitot pie pleca. Nē, ir attīstījušies dažādi papildus noteikumi un uzlabojumi. Šī ir kļuvusi par izsmalcinātu stratēģijas spēli, kuras galvenais uzdevums ir pārsteigt savus konkurentus visnegaidītākajā mirklī. Pat ja tas nozīmētu diezgan netaktisku rīcību.

Stāsts jau it kā vienkāršs un šķiet arī pilnīgi absurds, bet filma ir savākusi izcilu komiķu un aktieru komandu, kuri šo visu spēles virpuli padara par dziļu un aizkustinošu stāstu par draudzību, ģimeni un azartu.

Čempions

Filmas galvenos varoņus mēs sastopam brīdī, kad ķeršanas spēle ir ilgusi jau trīsdesmit gadus. Un visus šos gadus viens čempions nav gāzts no sava troņa - tas ir Džerijs (Džeremijs Reners). Viņš savu tehniku ir izkopis līdz slepenā aģenta līmenim.

Tas vēl tā, bet šogad Džerijs ir nolēmis iestūrēt laulības ostā, kā arī uz visiem laikiem pamest spēli. Tādējādi paliekot par neuzvarēto čempionu. Draugi nav ar mieru, ka tiek atņemta iespēja revanšēties un nolemj izmantot sava drauga kāzas kā pēdējās spēles galveno laukumu.

Par draudzību

Tas, kas šo trako komēdiju ar pilnīgi neticami jokaino premisi padara tik īpašu, ir apakšā sajūtamais, saldsērīgais stāsts par draudzībām un to, kā šīs draudzības saglabāt jau pieaugušā vecumā.

Ķērāji savu pirmo spēli uzsāka deviņu gadu vecumā - katram ir savs dzīves ceļš un savas problēmas, bet spēle viņus vienmēr saved kopā. Lai arī patiesībā - attur vienu no otra. Pastāvīgās bailes no noķeršanas noved līdz tam, ka tuvākie draugi pat nevar viens otru apskaut.

Aktieru ansambļa uzvara

Filmai ir pārsteidzoši zvaigžņota aktieru komanda, kas jau pati par sevi ir iemesls to noskatīties. Eds Helmss, kuru skatītāji ir iemīļojuši no «Paģiru» franšīzes, arī šeit ir lielisks. Un viņam ir izcila komanda, ar kuru spēlēt.

Kā vienmēr liela bauda ir redzēt tipisko «liktenīgo vīrieti» Džonu Hemu kādā komiskā lomā. Aktiera humora izjūta ir dzirkstoša un aizraujoša. Ja kāds man būtu teicis, ka šī filma tā izklaidēs, es nebūtu ticējusi. Bet tieši tāda tā ir. Turklāt ļoti patiesa un brīžiem pat skumīga.

«ĶĒRĀJI»

Komēdija, ASV, 2018
Režisors: Džefs Tomsiks
Lomās: Eds Helmss, Džeiks Džonsons, Anabella Volisa, Hanubals Buress, Aila Fišere, Džons Hems, Džeremijs Reners, Rašida Džounsa.


KRITIĶU VIEDOKĻI


KRISS NAŠAVATIJS, «ENTERTAINMENT WEEKLY»: GADA KOMĒDIJA
*****

Ir viegli iedomāties tūkstoš veidus, kā šī filma varēja kļūt nebaudāma un savītusi. Vai - vēl sliktāk - būt toksiski «džekiska». Taču režisors kopā ar scenāristiem ne reizi šo stāstu nepadara par «tikai puišu klubiņu». Gada smieklīgākā komēdija.

PĪTERS DĒBĒRDŽS, «VARIETY»: ENERĢISKI UN IEDVESMOJOŠI

****

Tieši pašās beigās «Ķērāji» sniedz skatītājiem vislielāko enerģiju un, ja drīkst tā teikt, iedvesmu, kad viss trakums jau ir pasniegts. Džeki dara nudien trakas un gandrīz aizvainojošas lietas, lai patiesībā nosvinētu ilgstošas un patiesas cilvēciskās saiknes.

EIMIJA NIKOLSONE, «THE GUARDIAN»: PĀRSTEIDZOŠA EMOCIONĀLĀ REZONANSE

****

Pārsteidzošā kārtā šajā trakajā komēdijā par draugiem, kuriem ir bail apskauties, ir neticama emocionālā rezonanse. Pievienojiet tam stabilu ķīmiju starp galvenajiem aktieriem, un šī kļūst par skaistu atsauci uz izcilajām astoņdesmito gadu «draugu kliķu» komēdjām.