foto: Publicitātes
Dāmas uzdarbojas! Recenzija par filmu "Oušenas 8"
Kadrs no filmas "Oušena 8".
Kino
2018. gada 18. jūnijs, 09:55

Dāmas uzdarbojas! Recenzija par filmu "Oušenas 8"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Jaunā versija par Oušena bandu beidzot dāvā iespēju arī dāmām uzmirdzēt glamūrīgā kriminālstāstā.

Par lielu sašutumu vīrieštiesību aizstāvjiem, pēdējos gados arvien biežāk parādās jaunas «lomu maiņu» versijas par jau pazīstamiem stāstiem, piemēram, «Spoku mednieces».

Un arī «Oušenas 8» ir pārveidojusi visiem jau zināmo Oušena sāgu, galvenās lomas uzticot sievietēm. Diemžēl joprojām šāds paņēmiens mēdz izraisīt sašutumu, jo, redz, kādam tiks atņemtas «mūsu filmas» (par kurām gan, visticamāk, pirms tam bija aizmirsies pat iedomāties). Lai vai kā, šoreiz Džordža Klūnija un viņa komandas vietā redzam aktiera labāko draudzeni Sandru Buloku.

Viņas loma ir jau slavenā Denija Oušena māsa, kura arī darbojas «ģimenes biznesā». Filmas sākums ir atsauce uz Stīvena Sodeberga versiju – Debijai Oušenai dāvā iespēju tikt atbrīvotai pret galvojumu, un viņa ar vislielāko prieku šo iespēju izmanto. Protams, skaisti piedzejojot to, kā vēlas vienkāršu dzīvi. Taču, jau tikko pametusi cietumu, viņa dodas attīstīt sen loloto plānu – veikt iespaidīgāko zādzību pēdējos gados.

Plāns ir tikpat neprātīgs, cik ģeniāls, – aplaupīt Metropoles muzeja balli, kurā apgrozās viss sabiedrības krējums, tiek izrādītas vissmalkākās kleitas un kurā, protams, uzmirdz visdārgākās rotaslietas.

Sapņu komanda

Zādzību (heist) filmas darbojas pēc vienas shēmas – ir grupas līderis ar noteiktu plānu, kurš filmas sākumposmā nokomplektē ideālo komandu, lai šo neprātīgo plānu īstenotu. Komandai ir jāsastāv no dažādu jomu speciālistiem – vēlams, ar neskaitāmām dīvainībām un spēcīgu harismu.

Arī Debijas Oušenas pirmais uzdevums ir savākt savu sapņu komandu. Filmā komanda tiešām ir iespaidīga – fantastisku aktrišu plejāde, kuras ekrānā tik ļoti izbauda savas lomas un saspēlējas tik organiski, ka nav iespējams viņām nejust līdzi.

Zvaigžņotais vakars

Filmas lielākais pluss ir izvēlētā zādzības vieta. Pat Latvijas dzeltenajā presē vienmēr atrodami attēli no grandiozās Metropoles muzeja balles. Tas ir vakars, kurā visas zvaigznes izrādās, cik vien var. Un Debijas galvenais upuris ir ekscentriskā dīva, aktrise Dafne Klūgere (absolūti apburoša un smieklīga Anna Hetaveja).

Lokācijas izvēle dod iespējas dažādu slavenību minilomiņām: var tikai skatīties un skaitīt. Turklāt, kā jau glaunajam Oušena stilam piedien, – greznība un elegance ir vitāli nepieciešama. Dārgos uzvalkus šoreiz nomaina ekskluzīvas vakarkleitas un galvu reibinošas dārglietas.

Šarmantās zagles

Tādas zādzību filmas kā Oušena franšīze daudz mazāk apspēlē kriminālo afēru bīstamību – tās drīzāk ir elegantas pasakas par nenotveramiem noziedzniekiem, kuri patiesībā noteikti nav ļauni. Šis nav stāsts par bīstamību, nevienam nāve nedraud, asinisizliešana nav programmā.

Taču, lai gan skatītāji diezgan labi zina, ka ar galvenajām varonēm nekas bīstams nenotiks, ir tik vilinoši un izklaidējoši skatīties, kā eleganti attīstās smalki izstrādātais plāns. Turklāt ar baudu var vērot to, cik prasmīgas visas dāmas ir savā «nozarē». Lieliska vasaras izklaide.

«OUŠENAS 8»

Komēdija, detektīvfilma, spraiga sižeta filma, ASV, 2018 Režisors: Gerijs Ross.

Lomās: Sandra Buloka, Keita Blanšeta, Anna Hetaveja, Rianna, Mindija Kalinga, Helēna Bonema Kārtere, Sāra Polsone, Awkwafina u.c.