foto: Latvijas Universitāte/Toms Grīnbergs
Juglā iet postā miljonāra bijusī rezidence
Audumu rūpnieka Roberta Hirša bijusī Rīgas rezidence Juglā degusi jau piecas reizes.
Slavenības
2018. gada 17. jūnijs, 06:55

Juglā iet postā miljonāra bijusī rezidence

Kas Jauns Avīze

Juglā, Salamandras ielā 1, dedzis grausts – kādreiz skaista ēka, kas piederēja pirmās brīvvalsts laika miljonāram, zīda karalim Robertam Hiršam. Viņš, labu gribēdams, testamentā to novēlēja Latvijas Universitātei. Pamestais nams svilis jau piecas reizes, šoreiz sarkanais gailis iemetās jumtā. Šeit saimnieko bezpajumtnieki un narkomāni, kas noposta bijušo godību.

Kādreizējais īpašnieks Roberts Hiršs (1895–1972) Latvijā ieviesa zīda un mākslīgā zīda audumu ražošanu. Pirmo uzņēmumu viņš nodibināja 1925. gadā Rīgā nelielās pagrabtelpās Krasta ielā 5, kur ražoja vatelīnu.
Trīsdesmitajos gados Hirša uzņēmums bija izaudzis līdz plaukstošai rūpnīcai Rīgas audums, viņš pats – līdz trešajam bagātākajam cilvēkam Latvijā.

Viņš arī bija gādīgs pret saviem strādniekiem, kuriem bija pieejami valodu kursi, koris, uzņēmums rīkoja sporta spēles, ekskursijas, darbinieki atvaļinājumu varēja pavadīt Hirša lauku īpašumā Ratnieki Līgatnes pagastā.

Pat krīzes gados Hiršs nesamazināja strādnieku algas. Prezidents Kārlis Ulmanis, viesodamies rūpnīcā, esot pukojies, ka lielas algas tikai izlaižot strādniekus, kuri atšķirībā no citiem nestreikoja.

Hiršs izglābās no padomju represijām, 1939. gadā ar ģimeni emigrējot uz Zviedriju, bet 1941. gadā – uz ASV. No 1946. līdz 1955. gadam viņš Rodailendā vadīja tekstiluzņēmumu Robert Hiršs Company, 60. gados nodarbojās ar nekustamā īpašuma izīrēšanu. Savā testamentā Hiršs novēlēja Latvijas Universitātei Ratniekus un četras ēkas Salamandras ielā 1, bijušajā Rīgas auduma teritorijā, ieskaitot tagad degušo. Augstskola īpašumus saņēma pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, bet nespēja tos ne apsaimniekot, ne pārdot.