foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Kā dzīvo finanšu noziegumos vainotās “ABLV Bank” īpašnieks Oļegs Fiļs
Latvijas bagātākais cilvēks - "ABLV Bank" - līdzīpašnieks Oļegs Fiļs ir kaislīgs ūdensporta cienītājs. Viņam ir gan motorjahtas, gan ūdensmotocikli.
Slavenības
2018. gada 16. februāris, 11:15

Kā dzīvo finanšu noziegumos vainotās “ABLV Bank” īpašnieks Oļegs Fiļs

Kasjauns.lv

Parādīšanās smalkajās aprindās, jahtas, ceļojumi, pilis un muižas, bet viņa sieva grozās tūkstošiem eiro vērtās kleitās un apceļo Eiropas labākos šampaniešu namus. Tā dzīvi pavada Latvijas bagātākais cilvēks – netīros darījumos apsūdzētās Latvijas bankas “ABLV Bank” līdzīpašnieks Oļegs Fiļs un viņa dzīvesbiedre Santa Kristiana Zāmuele.

Santa Zāmuele instagram attēlos

Vīnzine, Latvijas bagātākā cilvēka Oļega Fiļa dzīvesbiedre Santa Zāmuele.

gallery icon

Nupat Latviju satricināja ASV Finanšu ministrijas pārraudzībā esošais Finanšu noziegumu novēršanas tīkla (FinCEN) paziņojums par “ABLV Bank” dalību naudas atmazgāšanas shēmās un kukuļu došanu Latvijas amatpersonām.

Viena no lielākajām bankām Latvijā tiek vainota nelikumīgos darījumos Krievijā, Ukrainā un Azerbaidžānā, un iesaistīšanās naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai piegādāt ballistiskās raķetes. Turklāt ASV speciālisti uzskata, ka “ABLV” īpašnieki un vadība naudas atmazgāšanu uztvērusi kā parastu bankas praksi un uz šādām nelikumīgām darbībām balstījusi savu biznesa modeli.


“ABLV Bank” īpašnieki ir jau vairāk nekā desmit gadus Latvijas miljonāru saraksta galvgalī esošie Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, turklāt tieši Oļegs Fiļs nosaukts par Latvijā visbagātāko cilvēku. Aizvadītā gada nogalē Fiļa bagātība tika lēsta 315 miljonu eiro apmērā, viņam pieder vairāki lepni īpašumi, tostarp arī iespaidīgais Nurmuižas pils komplekss, ko baņķieris pēdējos gados atjaunojis un pacēlis no gruvešiem.

Nurmuižas pils komplekss

"ABLV Bank" līdzīpašniekam Oļegam Fiļam piederošais Nurmuižas pils komplekss Talsu novadā.

gallery icon


Oļegs Fiļs ir četru bērnu tēvs un vairākkārt precējies. Iepriekšējai sievai Olgai Orlovai viņš pēc šķiršanās atvēlēja iespaidīgu īpašumu Jūrmalā, Bulduru prospektā – pilij līdzīgu vēsturisku savrupnamu ar kupolu un kolonnām.

Bet nu pusotru gadu baņķieris ir precējies ar bijušo dīdžejmeiteni un žurnālisti Santu Zāmueli. Viņi apprecējās pēc pusotru gadu ilgas draudzības 2016. gada 1. oktobrī – “jā” vārds tika teikts Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas Romas katoļu baznīcā. Savukārt jau 17.oktobrī abi noslēdza laulāto mantisko attiecību līgumu par visas mantas šķirtību. Šajā dokumentā minēts, ka laulātie patur viņam iepriekš piederējušo mantu, kā arī laulības laikā var pastāvīgi iegūt mantu, kā arī to lietot un rīkoties neatkarīgi no otra.

Latvijas bagātākais vīrietis Oļegs Fiļs un viņa sieva Santa Zāmuele

Latvijas bagātākais vīrietis – bankas “ABLV Bank” padomes priekšsēdētājs Oļegs Fiļs - un viņa sieva – vīnu un šampaniešu eksperte ...

gallery icon


Uzsākot attiecības ar Oļegu Fiļu, Santa Zāmuele atstāja žurnālu “Cosmopolitan” redaktores amatu, kurā bija gandrīz sešus gadus, un pievērsās jaunam dzīves izaicinājumam - vīna biznesam un savam mediju zīmolam. Dažu gadu laikā Santa ir kļuvusi ne tikai par lielisku vīnzini, bet arī per vienu no viszinošākajām šampaniešu ekspertēm Latvijā. Viņa daudz ceļo pa pasauli, iepazīstot labākos šampanieša namus, apmeklē smalkus pasākumus, tostarp labdarības balles Kannu kinofestivālā, klātienē vērojusi Čempionu līgas finālu futbolā, bet, izejot sabiedrībā Latvijā, publiku šokē ar vairākiem tūkstošiem  eiro dārgām kleitām.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Baņķieris Oļegs Fiļs ar Santu Kristiānu Zāmueli 2016. gada rudenī Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijā. Santa tērpusies teju 10 000 eiro dārgā kleitā.


Piemēram, pirms diviem gadiem viņa kopā ar Oļegu Fiļu Latvijas Nacionālajā operā un baletā apmeklēja Lielās Mūzikas balvas pasniegšanas ceremoniju, un Santa bija tā vakara spožākā zvaigzne. Un ne velti, jo a bija tērpusies zīmola “Oscar de la Renta” 2016. gada pavasara un vasara kolekcijas vakarkleitā, kas kuras cena tobrīd bija pieaugusi līdz 9426 eiro. Klāt tai dāma bija pieskaņojusi ap 1500 eiro vērtu “Yves Saint Laurent” somiņu.

Tik dažādā Santa Kristiāna Zāmuele

gallery icon


Savukārt aizvadītā gada rudenī kādas kompānijas 25 gadu jubilejas svinībās Rīgā Santa Zāmuele bija uzvilkusi “Isabel Marant” 2017. gada pavasara kolekcijas topiņu “Daren” 1750 eiro vērtībā un “Doll” svārkus no “Isabel Marant” 1550 eiro vērtībā, klāt pieskaņojot “Lady Dior” klaču naudasmaku (675 eiro) un “Tom Ford” vasaras kurpes no pitona ādas, kādas maksā 645 eiro.