foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jānis Bukums. Bohēmists, kurš skaidrā ir jau 9 gadus
“Sagandēt visu var vienā dienā, bet sakārtot...” teic rokmūziķis Jānis Bukums.
Slavenības
2017. gada 22. oktobris, 05:49

Jānis Bukums. Bohēmists, kurš skaidrā ir jau 9 gadus

Kas Jauns Avīze

Rokmūziķis Jānis Bukums (49) telekanālā "STV Pirmā!" vada raidījumu un vienlaikus sociālo projektu "Caur ērkšķiem uz...?", kur jaunas sievietes cenšas mainīt savu dzīvi. Tieši to pirms deviņiem gadiem paveica arī Jānis pats.

Bukums kļuva slavens 90. gados kā grupas "Monro" solists, viņa dziedātā dziesma "To piedodu es tev" ir latviešu roka klasika. Izbaudījis slavas zenītu, Bukums pazuda no skatuves, pameta Latviju, bet tagad atgriezies ne tikai dzimtenē, bet arī mūzikā un televīzijā.

Žurnālam "Kas Jauns" Bukums atklājis, ka jau deviņus gadus vairs nelieto alkoholu: “Sapratu, ka tā var degradēties. Mēs tajos deviņdesmitajos gados bijām dulli, ļoti dulli. Daži no mūsu vidus arī aizgāja bojā...”

Mūzika un bohēma iet rokrokā, taču Jānis atzīst, ka daudzus pārāk pārņēma saviesīgā un neformālā daļa. Vaicāts, kurā brīdī pienākusi apskaidrība, ka tas viss ir māns, mūziķis atbild: “Man kā īstam letiņu vientiesim uz to bija jāgaida ilgi. Pat aizmuku uz ārzemēm, jo likās, ka pie vainas ir ārējie apstākļi, tikai ne es pats.”

Viņš ir piecus gadus nodzīvojis Spānijā, nodarbojies ar mūziku, filmējies reklāmās un, kā pats smej, veselas četras sekundes 2004. gada filmā Mašīnists kopā ar oskaroto Kristianu Beilu galvenajā lomā, kurš pazīstams arī kā Betmens.

Tikai Spānijā Jānis nonāca pie apskaidrības: “Beidzot sapratu, ka visam šim bēdu stāstam cēlonis esmu es pats. Vispirms cieši izlēmu, ka jāatgriežas Latvijā, ka esmu latvietis, ka ļoti mīlu Latviju, ka mana vieta ir šeit, lai arī cik labi būtu citās zemēs.”
Arī Spānijā ļoti ietekmīgi vīri no kinoindustrijas un mūzikas nozares visi kā viens viņam pauduši, ka ļoti svarīgi ir apzināties un saglabāt savu identitāti.

Rokmūziķis neslēpj, ka tieši dzeršana bija viņa dzīves lielākais posts. Un viņš nolēma vairs nedzert: “Es to izdarīju salāpīšanās vidū. Sāku no rīta lāpīties, piegāju pie spoguļa, paskatījos un sapratu – nē! Sieva vēl tagad atceras, ka uz galda palika vesela grēda ar neizdzertiem aliņiem.”

Bukums netic ne ampulām, ne Minesotas programmai, bet tikai paša stingram lēmumam – nedzert! Un viņš to ir izdarījis.  Jānis gan neslēpj: “Nav jau tā, ka nelietoju pilnībā. Ja parādās kāds interesants alkohols, kāds garšīgs vīns, ko savā dzīvē neesmu pagaršojis, tad to bez problēmām nogaršoju. Protams, tas nav bieži.”

Roks un bohēma Jāņa Bukuma albuma “Ugunslietus” prezentācijā

2016. gada 7. aprīlī rokmūziķis Jānis Bukums skaļi un vērienīgi nosvinēja jaunā albuma “Ugunslietus” iznākšanu, uz klubu “9. vilnis” saaicinot ...

gallery icon

Jāņa Bukuma albuma „Dzīvs un savādāks” prezentācija

Jāņa Bukuma albuma „Dzīvs un savādāks” prezentācija 2015. gada 26. martā, “Latvijas 1. rokkafejnīcā. Reiterna nams”.

gallery icon