51 gadu vecā aktrise kritizē Holivudas diskrimināciju pret vecākām sievietēm
Famke Jansena pauda neizpratni, kāpēc aktieriem Ianam Makelenam un Patrikam Stjuartam ļauts spēlēt supervaroņus Magneto un Profesoru X vecumdienās, bet viņai loma vairs nav dota.
Slavenības
2016. gada 26. aprīlis, 18:31

51 gadu vecā aktrise kritizē Holivudas diskrimināciju pret vecākām sievietēm

Jauns.lv

Nīderlandiešu aktrise Famke Jansena pie lomas neiegūšanas jaunākajā franšīzes "X-Men" ("X-cilvēki") daļā vaino Holivudā pastāvošo diskrimināciju pret gados vecākām sievietēm, vēsta britu laikraksts "The Guardian".

51 gadu vecā Jansena spēlēja supervaroni Džīnu Greju trīs "X-Men" filmās, kā arī parādījās nelielās ainās vēl citās filmās.

2014.gada kinolentē "X-Men: Days of Future Past" ("X-cilvēki: Zudušās nākotnes dienas") galvenie varoņi parādās dažādos laikos un vecumos. Aktieri Maikls Fasbenders un Džeimss Makavojs spēlē savas lomas gan tagadnē, gan ainās no 70.gadiem.

Taču jaunākajā filmā "X-Men: Apocalypse", kuras darbība noris 80.gados, Džīnas Grejas loma uzticēta 20 gadus vecajai britu aktrisei Sofijai Tērnerei, kura vislabāk pazīstama ar lomu populārajā seriālā "Game of Thrones" ("Troņu spēle"). Jansena gaidāmajā filmā nepiedalās.

Aktrise pauda neizpratni, kāpēc aktieriem Ianam Makelenam un Patrikam Stjuartam ļauts spēlēt supervaroņus Magneto un Profesoru X vecumdienās, bet viņai loma vairs nav dota.

"Tas ir interesanti, kā sievietes tiek aizvietotas. Un mēs vairs nekad neredzam vecākās versijas," Jansena sacīja intervijā žurnālam "Entertainment Weekly". "Tikmēr vīrieši var spēlēt abus vecumus. Seksisms. Es domāju, ka man vajadzētu atgriezties līdzās savai jaunākajai versijai tāpat kā varoņiem Magneto un Profesoram X."

Jansena atklāja, ka esot mēģinājusi sazināties ar filmas producentiem, taču bez panākumiem.

"Es neesmu saņēmusi nekādu atbildi, tikai klusēšanu," viņa norāda.

Taču Jansena uzsver, ka priecājoties par Tērneres dalību filmā. "Pirms filmēšanas viņa man nosūtīja e-pasta vēstuli, kurā lūdza padomus," teica Jansena. "Es teicu, ka viņai tādus nevajag, jo viņa ir perfekta un lieliska. Nevaru sagaidīt, kad redzēšu filmu un viņas tēlojumu."

Šomēnes publicētā pētījumā par amerikāņu filmām atklājās sakarība - jo vecāka sieviete, jo mazāk teksta viņas lomai tiek piešķirts. Savukārt vīriešu spēlētajiem varoņiem līdz 65 gadu vecumam teksta daudzums pieaug līdz ar vecumu.

LETA/Foto: EPA/LETA