Stila izvēle mammai un meitai
Slavenības
2017. gada 12. maijs, 12:00

Stila izvēle mammai un meitai

Anita Sedliņa

Māksliniecei Ievai Bondarei un viņas meitai, modelei un skolniecei Džūlijai, ir līdzīga un tuva stila izjūta.

Džūlija Bondare, savā darbā kā modele ir demonstrējusi Igaunijas modes zīmola Ivo Nikkolo tērpus. Bet viņas mamma, māksliniece Ieva Bondare ir Ivo Nikkolo pastāvīgā kliente. Tērpi, kuri vienlīdz labi, oriģināli un piemēroti ir kā mātei, tā meitai. Viņu stila izjūta ir tuva, formas un silueti, izstrādājumu kombinēšanas neformālā pieeja, pat pēdas izmērs vienāds – ja gaume ir iedzimta un mantota, tad, ja ne uzreiz, ar laiku mātes un meitas garderobe kļūst par abu stila papildinājumu. OK! sarunā ar Ievu Bondari par modi, abu stila izjūtu un savstarpējām ietekmēm.

Vai gaume ir iedzimta?
Gaumi nevar iegūt, tā ir iedzimta. To varbūt var mācīties vai ar labu padomdevēju palīdzību veiksmīgi noslēpt, bet iemācīties nevar. Gaume kā piemērs pirmām kārtām nāk paaudžu paaudzēs no ģimenes, omītes, mammas. Tā ir vai nav.

Vai bērniem esi devusi kādus padomus par modi?
Nē, tas nav iespējams. Jaunākā meita jau kopš mazotnes lieliski pārzina, ko un kā kombinēt, un spēja apvienot pat divus neiespējamos izstrādājumus – kleitas ar biksēm. Arī Džūlijai ir pašai savs redzējums par to, kas un kā jāvelk. Lai gan sākotnēji kā mamma pērc lietas, viņām pašām formējas savas sajūtas, sava gaume, un beigās nākas izvēli respektēt. Jāsaprot, ka nav vērts iegādāties drēbes, kuras neatkarīgi no tā, cik ļoti man gribētos, viņas tāpat nevilks. Tā nenotiks! Tāpēc pat nevajag mēģināt kaut ko uzspiest, ir tādi modes periodi,
kas vienkārši ir jāpārziemo.

Vai saskati līdzības savā un Džūlijas garderobē?
Džūlijai ir laba stila izjūta. Un, kā jau visām meitenēm šajā vecumā, viņas topa krāsa ir melnā. Esmu to pieņēmusi, kaut melnā nav mana krāsa, un no tādas krāsas apģērbiem cenšos tikt ātrāk ārā. Džūlija kā modele ļoti labi pārzina drēbi, šo modes un dizaina pasauli ir iepazinusi daudz dziļāk un vairāk, ļoti labi prot atšķirt kvalitatīvu, labi piegrieztu izstrādājumu no masu produkta. Šajā jautājumā Džūlija noteikti ir daudz pārāka par mani. Un tas ir burvīgi, ka, lai arī viņa ir tikai 16 gadus veca, varu no viņas kaut ko mācīties un
konsultēties.

Uzticies meitas viedoklim?
Jā, un arī dēla viedoklim. Kad lūdzu izvērtēt, kuri apavi tērpam labāk piestāvēs, viņš vienmēr spēj veikt izvēli. Un, lai arī dažkārt negribētos, ja vairāki atpalsta vienu versiju, nākas noticēt. Džūlija Rīgas Modes nedēļās defilē 12 skatēs pēc kārtas, viņa zina, kas tagad ir aktuāls un kas būs nākamajā sezonā. Viņa daudz vairāk un dziļāk pārzina, saprot un prot novērtēt modi. Šādus padomus viņai var lūgt. Vienlaikus kaut kas mūsu gaumē tomēr ir līdzīgs, arī pēdas izmērs vienāds, un varam viena no otras aizņemties lietas. Arī man patīk pārlieli krekli, bomber jakas, plēsti džinsi. Un ir lietas, kuras jau pērkot zinu, ka tās būs mums abām. Ja sākumā viņai nepatīk, tad, ieraugot man mugurā, tā lieta agrāk vai vēlāk nonāk viņas skapī.

Vai ir kas tāds, ko tu bērnu garderobē neakceptē?
Par laimi, bērniem ir laba gaume, un viņu izvēlei lielākoties Apģērbu ļauju izvēlēties pašām. Tā kā uzskatu, ka nav nepieciešamības ierobežot un kaut ko neatļaut, lielāko daļu akceptēju. Plašas diskusijas izvēršas, ja man šķiet nepareiza krāsu izvēle un tērpu garums. Visvieglāk ir ar Danielu, viņš daudz neiedziļinās un grib ātrāk ar šo procesu tikt galā. Tāpat ir ar Mārtiņu. Ar meitām ir tā, ka nu jau es viņām prasu padomus (nofotografēju veikalā un sūtu bildes), vai piestāv un vai vajag.

Vai tev ir būtiskas aktuālās modes tendences, un ko plāno valkāt šajā pavasarī?
Vienmēr vados pēc savām sajūtām, kuras nekad nav pievīlušas. Sajūtu līmenī zinu, kas būs aktuāls, un modei akli pakaļ neskrienu. Zinu, kas man piestāv, zinu, ko vajag un ko nevajag. Pēc drūmās ziemas sezonas vienmēr gribas ko krāsainu un košu. Rozā, dzeltenu, baltu, zilu, gaiši zaļu. Krāsas, kuras labi piestāv ziliem džinsiem, kuriem klāt uzvelku augstpapēžu kurpes vai solīdu žaketi. Mācos iemīlēt kleitas, bet tām, lai nebūtu klišejiski, klāt velku baltas Converse kedas vai ādas jaku. Balansam.

Teksts: Anita Sedliņa
Stils: Olga Kolotova
Foto: Oļegs Zernovs
Grims un matu sakārtojums: Beāte Kudiņa
Vide: Vincents Inspira

Rīgā: T/c Spice, Galleria Riga, t/c Mols, t/c Galerija Centrs, t/c Domina Shopping, t/c Riga Plaza, t/c Oriogo, t/p Alfa

Valmierā: Galerija Valleta.

https://monton.andmorefashion.com/

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar MONTON