foto: kasjauns.lv kolāža
8. marts vai septembra pilnmēness? Arhibīskaps Jānis Vanags strīdas ar juristu par cilvēka radīšanu datumu
Arhibīskaps Jānis Vanags un jurists Juris Rudevskis sociālajā tīklā "Facebook.com" visai interesanti diskutēja, kurā dienā Dievs radījis pirmos cilvēkus - Ādamu un Ievu.
Slavenības
2017. gada 14. aprīlis, 06:23

8. marts vai septembra pilnmēness? Arhibīskaps Jānis Vanags strīdas ar juristu par cilvēka radīšanu datumu

Kasjauns.lv

Arhibīskaps Jānis Vanags, tulkojot Bībeli, uzskata, ka Dievs vīrieti radīja pavasarī un pirmā sieviete varētu būt radīta 8. martā. Savukārt jurists Juris Rudevskis aprēķinājis – Zemi un cilvēku Visaugstākais radījis rudenī.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps sociālajā tīklā Facebook.com atstāstīja Vecajā Derībā izklāstīto pasaules radīšanas stāstu, ko papildināja ar savām personīgajām pārdomām. „Sestajā dienā Dievs radīja cilvēku. Vīrieti un sievieti viņš radīja. Atšķirīgus raksturā un aicinājumā, līdzvērtīgus cieņā un dievlīdzībā. Pirmo Dievs no zemes pīšļiem radīja vīrieti. Kad darbā ar modeli un prototipu bija noslīpētas visas radīšanas nianses, Dievs no daudz cēlāka, no dzīva materiāla izveidoja savu pilnīgāko radījumu – sievieti. Dievs uzlūkoja sievieti un redzēja to tik labu esam, ka aicināja viņu par galveno partneri savā vislielākajā noslēpumā – dzīvības radīšanā,” Bībeles stāsta fragmentu atgādināja Vanags.
Arhibīskaps arī sprieda: „Ir taču iespējams, ka senajā pasaules radīšanas gadā Ievas radīšanas diena iekrita 8. martā, vai ne? Gluži ticams pieņēmums. Ja tā, tad 8. marts patiesi ir svinama diena, jo sievietes radīšanā izpaudās Dieva mīlestības pilnā vēlēšanās dāvināt pašu pilnīgāko un skaistāko. Es svinu šo dienu pateicībā gudrajam Radītājam un labajam debesu Tēvam par trim brīnišķīgajām sievietēm manā dzīvē – par manu mīļo māti, par manu uzticīgo sievu un par meitu, kas ir mans vecumdienu prieks. Dievam lai gods, slava un pateicība!”
Pavisam drīz arhibīskapa viedoklim sociālajos tīklos oponēja jurists Juris Rudevskis: „Saskaņā ar senu Austrumu Baznīcas tradīciju pasaules radīšana notika nevis martā, bet gan septembra pilnmēness laikā. Kāpēc? Tāpēc, ka: „Un zeme izdeva zāli un augus, kas savu sēklu nes, pēc savas kārtas, un kokus, kas augļus nes, kam sēkla sevī, pēc savas kārtas.” (Gen.1:12) Un kad zeme nes augļus (Ziemeļu puslodē, kas toreiz bija vienīgā zināmā)? Septembrī. Skatāmies tālāk: „Tad Dievs radīja divus lielus spīdekļus: lielāko spīdekli, lai valdītu dienu, un mazāko spīdekli, lai valdītu nakti, un zvaigznes radīja.” (Gen.1:16) Bet vai tad Dievs varēja radīt kaut ko nepilnīgu vai defektīvu? Nē. Tātad Dievs radīja pilnu mēnesi, un pasaule ir tikusi radīta septembra pilnmēness laikā.”
„Paldies par ieskatīgu info! Jā, es apzinājos, ka runāju pret seno Baznīcas tradīciju, bet man likās, ka manas mīļās sievietes šeit un tagad ir tā vērtas!” pie sava viedokļa un vēlmes īpaši atzīmēt 8. martu turējās Jānis Vanags. Virtuālajā diskusijā arhibīskapu atbalstīja arī komponists, Latvijas Universitātes profesors un mākslas zinātņu doktors Valdis Muktupāvels, atgādinot: „Un zeme izdod zāli un augus jau martā, vismaz ap Vidusjūru.”

foto: no privātā arhīva
Arhibīskaps Jānis Vanags ar savām sievietēm – sievu Baibu un meitu Elizabeti.