Itālijā dota zaļā gaisma izsalkušiem zagļiem. Vai paģiras būtu attaisnojums alkohola zagšanai?
Nākamais solis var būt veikalnieku saukšana tiesas priekšā, ja viņi neļaus zagt.
Trakā pasaule
2016. gada 26. maijs, 15:24

Itālijā dota zaļā gaisma izsalkušiem zagļiem. Vai paģiras būtu attaisnojums alkohola zagšanai?

Jauns.lv

Tagad Itālijā katrs, kurš jūtas izsalcis un ir ar tukšu kabatu, var zagt ēdienu – tādu signālu devusi valsts Augstākā tiesa, nolemjot, ka pārtikas zādzība nelielā apmērā, lai apmierinātu izsalkumu, nav krimināli sodāma.

2011. gadā ukraiņu bezpajumtnieku pieķēra, mēģinot nozagt divus siera gabaliņus un Frankfurtes desiņu iepakojumu 4,07 eiro vērtībā. Tiesa pārkāpējam piesprieda sešu mēnešu cietumsodu un naudas sodu 100 eiro apmērā, ko viņš nespēja samaksāt.

Augstākā tiesa konstatēja, ka vīrietis pārtiku paņēma neatliekamas un nozīmīgas nepieciešamības spiests, proti, lai remdētu spēcīgu izsalkumu. Tiesas ieskatā šādos apstākļos rīcība nav uzskatāma par noziedzīgu.

Tiesas nolēmums izraisījis lielu rezonansi Itālijas presē un apspriests kā pareizs un taisnīgs. Vienlaikus aktualizējies jautājumu par Itālijas tiesu sistēmas efektivitāti – „desiņu lieta” skatīta piecus gadus trīs instancēs.

Tomēr ir arī dažas neskaidrības, proti, līdz šim kriminālsoda draudi noteiktā mērā ir atturējuši no pārtikas zādzībām, taču Augstākās tiesas spriedums dod zaļo gaismu garnadžiem veikalos, ja var aizbildināties ar badu. Nākamais solis var būt veikalnieku saukšana tiesas priekšā, ja viņi neļaus zagt.


Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock