Iespējams, atmaskots slavenais Benksijs
Izskan versija. Nekad nevaram būt droši, vai Benksijs patiešām atmaskots...
Trakā pasaule
2016. gada 5. septembris, 15:29

Iespējams, atmaskots slavenais Benksijs

Jauns.lv

Žurnālists savācis "pārliecinošus" pierādījumus, ka ielu mākslinieks Benksijs patiesībā esot britu triphopa grupas "Massive Attack" dalībnieks Roberts del Naja, vēsta mākslas vietne "Artnet".

Žurnālists Kreigs Viljamss apgalvo, ka Benksija darbi bieži parādoties pilsētās, kur neilgi pirms tam notikuši "Massive Attack" koncerti. Turklāt del Naja 80.gados esot darbojies kā grafiti mākslinieks un intervijās izteicies, ka esot pazīstams ar Benksiju.

Viljamss norāda, ka 2010.gada aprīļa beigās Sanfrancisko esot noticis "Massive Attack" koncerts, bet 1.maijā pilsētā parādījušies vairāki Benksija grafiti. Dažas dienas vēlāk grupa spēlēja Toronto, un drīz vien arī tur parādījās Benksija darbi.

Benksija "Barely Legal" izstāde notika nedēļu pēc "Massive Attack" uzstāšanās "Hollywood Bowl" arēnā 2006.gadā.

Žurnālists pieļauj, ka Benksija darbus veido mākslinieku grupa, nevis del Naja viens pats. "Varbūt nav pareizi pieņemt, ka Benksijs ir tikai viens cilvēks, nevis cilvēku grupa, kuri daudzus gadus ceļojuši kopā ar "Massive Attack" un brīvajā laikā zīmējuši uz sienām," raksta Viljamss. "Iespējams, del Naja ir šīs grupas vadonis. Viņš ir mākslinieks, kurš darbojas dažādās disciplīnās, un ir starp britu mūzikas pionieriem. Varbūt viņa otrā personība ir pasaulē visaugstāk novērtētais ielu mākslinieks. Tas gan būtu iespaidīgi." Benksijs kļuva slavens 90.gadu sākumā, kad viņa provokatīvie darbi sāka izpelnīties atzinību.

Savukārt grupa "Massive Attack" tika dibināta 80.gadu beigās, un del Naja jeb "3D" tika uzskatīts par pirmo grafiti mākslinieku Bristolē.

Del Naja sniedza interviju Benksija dokumentālajai filmai "Exit Through The Gift Shop", kas iznāca 2010.gadā.

Savukārt Benksijs sarakstījis priekšvārdu pagājušogad klajā nākušajai grāmatai "3D and the Art of Massive Attack".

Tiek uzskatīts, ka Benksijs patiesībā ir brits Robins Ganingems, kurš pagājušogad strādāja Benksija "atrakciju parkā pieaugušajiem" "Dismaland".

Grupa "Massive Attack", kurā bez del Najas spēlē arī Grānts Maršals, tika dibināta Bristolē 1988.gadā.

Grupas 1998.gada albums "Mezzanine" iekļauts mūzikas žurnāla "Rolling Stone" 500 visu laiku labāko ierakstu topā.

Visā pasaulē pārdoti vairāk nekā 11 miljoni grupas ierakstu.

LETA/Foto: EPA/LETA