Uz Eirovīziju tēmē Kivičs, Džeremijs, zviedri un pat nigērietis!
Visi trīs Andris Kiviča, Dominika Okolue un Jāņa Poļa skaņdarbi ir iekļuvuši pusfinālā.
Slavenības
2012. gada 11. decembris, 19:32

Uz Eirovīziju tēmē Kivičs, Džeremijs, zviedri un pat nigērietis!

Jauns.lv

Otrdien, 11. decembrī, Latvijas Televīzijas rīkotajā preses konferencē atklātas 2013. gada Eirovīzijas Nacionālās atlases pusfināla 24 dziesmas, kas uzsāk cīņu par ceļazīmi uz Zviedrijas pilsētā Malmē notiekošo starptautisko finālu. Un skaidrs, ka Eirovīzijas nacionālās atlases pusfinālā dominēs balādes un deju mūzika.

Otrdien, 11. decembrī, Latvijas Televīzijas rīkotajā preses konferencē atklātas 2013. gada Eirovīzijas Nacionālās atlases pusfināla 24 dziesmas, kas uzsāk cīņu par ceļazīmi uz Zviedrijas pilsētā Malmē notiekošo starptautisko finālu. Un skaidrs, ka Eirovīzijas nacionālās atlases pusfinālā dominēs balādes un deju mūzika.

Interesanti, ka LTV pat apsprieda iespēju nepiedalīties 2013. gada Eirovīzijā, taču Latvija tomēr izvirzīs savu dziemu.  Tiesa gan, pavisam iespējams, ka tā nebūs Latvijas autoru radīta, jo atkal izmainīts nacionālās atlases nolikums. Proti, dziesmas autors var būt arī ārvalstu pilsonis, bet dziesmas izpildītājam jābūt no Latvijas. Izmainīts arī Nacionālās atlases nosaukums un konkursa formāts. Tagad nacionālās atlases projekta devīze ir "Piecel kājās Eiropu!", bet nacionālās atlases nosaukums ir "Dziesma 2013". Tā autors – zīmolvedības speciālists Lauris Osis.

Kā preses konferencē atklāja Eirovīzijas projekta producente Zita Kaminska, katru gadu galvenā koncentrēšanās bijusi uz Latvijas pārstāvju iekļūšanu Eirovīzijas konkursa finālā, bet šogad nolemts mainīt akcentus. Tādējādi Latvijas Televīzijas 1. kanāls iegūs koncertu sēriju. Tāpat šogad Eirovīzijas komandai pievienosies pasākumu režisors, savukārt pasākumā vairs nebūs redzama vakarkleitā tērpta vakara vadītāja. Kaminska pastāstīja, ka šogad Eirovīzijas nacionālās atlases rīkotāji "aicinās mūziķus netaisīt teātri uz skatuves", bet gan piedomāt par dziesmu un raudzīties, lai izpildītājs rod kontaktu ar publiku.

"Tas nebija vienkāršs lēmums - apsvērām iespēju ieturēt pauzi un šogad Eirovīzijā nepiedalīties. Tomēr, izpētot dalības labās un sliktās puses, sapratām, ka par konkursu ir interese, turklāt tā ir pieaugoša. Arī mūziķiem tā ir iespēja startēt starptautiskā arēnā," piebilda LTV 1.kanāla direktore Baiba Šmite.

Par Eirovīzijas nacionālo atlasi šogad bijusi rekordliela interese - iesniegtas 122 dziesmas, kas ir pēdējo piecu gadu rekords. Tās vērtēja LTV izveidotā žūrija: mūziķi Ģirts Lūsis, Kārlis Auzāns, dziedātāji Vineta Elksne, Aija Vītoliņa, Valters Frīdenbergs, Igaunijas pārstāvis Otto Leplands, Lielbritānijas pārstāvis Adams Kleins, režisore Aija Strazdiņa.

Eirovīzijas projekta producente Zita Kaminska informēja, ka no ārzemju autoriem vislielākā interese par Latvijas Eirovīzijas nacionālo atlasi bijusi zviedriem, jo Eirovīzijas konkurss taču notiks Zviedrijā. "Šis konkurss sniedz platformu tādiem ārzemju izpildītājiem, kam savas valsts nacionālajā atlasē lielās konkurences dēļ nebūtu iespējams iekļūt. Turklāt katrs autors konkursam varēja iesniegt tikai divas dziesmas. Ja šāda nosacījuma nebūtu, konkursam būtu iesniegts vairāk ārzemju autoru darbu," ziņu aģentūrai LETA stāstīja Eirovīzijas projekta producente, piebilstot, ka latviešu valodā konkursam iesniegtas aptuveni desmit dziesmas un tās galvenokārt bijušas šlāgertipa kompozīcijas, turklāt - ne tās veiksmīgākās.

Eirovīzijas nacionālajā atlasē iekļuvušas 24 kompozīcijas, starp kurām ir 13 latviešu un 11 ārzemju autoru dziesmas. Apskatot pusfinālā iekļuvošo dziesmu sarakstu, redzams, ka starp dziesmu autoriem ir Andris Kivičs, kādreizējais talantu šovu dalībnieks Džeremijs jeb Jānis Polis, grupas “PeR” mūziķis Ralfs Eilands, grupas “Prāta vētra” basģitārists Ingars Viļums, kā arī Alise Ketnere jeb Fox Lima, kas reiz piedalījusies kopējā projektā ar pasaulslaveno grupu “Enigma”. Savukārt Eirovīzijas Nacionālās atlases pusfinālā iekļuvušo dziesmu izpildītāji tiks paziņoti līdz 14.janvārim, un pagaidām lielākajai daļai ārzemju autoru iesniegto dziesmu un arī vairākām latviešu autoru kompozīcijām izpildītāji vēl nav zināmi.

Pusfinālu koncerti norisināsies 8. un 9. februārī koncertzālē „Palladium”, klātesot skatītājiem, un būs redzami tiešraidē LTV1. Biļetes drīzumā būs pieejamas tirdzniecībā. Nacionālās atlases fināls notiks 16. februārī Ventspils teātra namā „Jūras vārti”. Savukārt 2013. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa starptautiskais fināls notiks Zviedrijas pilsētā Malmē. Pusfināli paredzēti 14. maijā un 16. maijā, bet fināls notiks 18. maijā.

2013. gada Eirovīzijas Nacionālās atlases pusfināla dziesmas iesniegšanas secībā:

    Give Me a Try/ mūzika un teksts – Ingars Viļums (Latvija)

    When You Are With Me / mūzika un teksts – Schillebeeckx Raph, Verresen Karen, RF Smith Bruce (Beļģija, Zviedrija)

    Tirpini  / mūzika un teksts – Alise Ketnere (Fox Lima)(Latvija)

    Here I am / mūzika – Patrik Őhlund, teksts – Madelene Hamberg (Zviedrija)

    I Need a Hero / mūzika – Johnny Andersson (Johnny Sanchez), Michael James Down , teksts – Marcus Fernell, Beatrice Eriksson (Zviedrija, Anglija)

    Fool in Love / Jonas Gladnikoff, Camilla Gottschalck, Christina Schilling, teksts – Liza Petersen (Zviedrija, Dānija)

    Hey Hey! / mūzika un teksts – Andris Kivičs (Latvija)

    The One / mūzika – Jurijs Koškins (Yuri Koshkin), teksts – Evilena Protektore (Latvija)

    Better than you / mūzika – Jurijs Koškins (Yuri Koshkin), teksts – Evilena Protektore (Latvija)

    Here we go / mūzika – Ralfs Eilands, Arturas Burke, teksts– Ralfs Eilands, (Latvija, Lietuva)

    Sad Trumpet / mūzika – Ralfs Eilands, Arturas Burke, teksts – Ralfs Eilands, (Latvija, Lietuva)

    Now or never / mūzika un teksts – Aleksandrs Rjabčuns (Latvija)

    Cold heart /mūzika – Jānis Miltiņš, teksts – Ieva Sutugova (Latvija)

    Good Woman / mūzika un teksts – Dominic Okolue (Dominion man) (Nigērija)

    Higher and Higher / mūzika un teksts – Christof Straub (Austrija)

    One / mūzika – Johnny Andersson, Hitmanic, Michael James Down, teksts – Hanif Sabzevari Hitmanic (Zviedrija)

    Love Responder / mūzika un teksts – Edgars Viļums (Latvija)

    Never let me go / mūzika un teksts – Jānis Polis (Latvija)

    Let the night belong to the lovers / mūzika un teksts – Erik Anjou (Zviedrija)

    Joey / mūzika – Eric Anjou, Peter Svensson, teksts – Peter Svensson, Eric Anjou (Zviedrija)

    Phoenix Fly / mūzika – Mathias Kallenberger, Andréas Berlin, Filip Lindfors, Anton Malmberg Hård af Segerstad / teksts – Mathias Kallenberger, Andréas Berlin, Filip Lindfors, Anton Malmberg Hård af Segerstad (Zviedrija)

    Love / mūzika – Mārcis Rēdmanis, Lauris Busulis, teksts – Mārcis Rēdmanis (Latvija)

    I am who I am / mūzika un teksts – Marta Ritova (Latvija)

    Upside down / mūzika – Filip Lindfors, Bertel Österberg, Kristoffer Eriksson, teksts – Filip Lindfors, Bertel Österberg, Kristoffer Eriksson (Zviedrija).

Eirodziesma 2012 finālkoncerts Ventspilī

Kasjauns.lv,LETA/Foto: Evijat Trifanova/LETA, Ieva Čīka/LETA, ekrānuzņēmums no youtube, no “Izdevniecības Rīgas viļņi” arhīva