Ovācijas “Prāta Vētras” koncertfilmas “Vēl viena klusā daba” pirmizrādē. FOTO
Saviļņoti par redzēto, pēc koncertfilmas “Vēl viena klusā daba” pirmizrādes “Prāta vētras” grupas puiši sumināja un gaisā meta savu kolēģi, filmas režisoru Kasparu Rogu.
Slavenības
2013. gada 11. aprīlis, 11:38

Ovācijas “Prāta Vētras” koncertfilmas “Vēl viena klusā daba” pirmizrādē. FOTO

Jauns.lv

Noskatoties šo koncertfilmu, tagad ir skaidrs – kāpēc “Prāta Vētra” uzaicināta uzstāties slavenajā Glastonberijas festivālā! Jo koncertfilma “Vēl viena klusā daba” patiešām sniedz īstu muzikālo un vizuālo baudījumu.

10. aprīļa vakarā Kino Citadele notika “Prāta Vētras” koncertfilmas “Vēl viena klusā daba” pirmizrāde, uz kuru bija uzaicināti grupas draugi, ģimenes, atbalstītāji un fani. Filmā redzams “Prāta vētras” koncerts “Vēl viena klusā daba” “Skonto” stadionā 2012. gada 17. augustā, un dziesmas mijas ar kadriem no grupas sadzīves, ļaujot ieskatīties mūziķu ikdienā un apjaust, kā tad tapis šis koncerts un “Prāta vētras” dziesmas.

Lai pilnībā izbaudītu šo 143 minūtes garo koncertfilmu, tā noteikti jāskatās kinoteātrī. Jo tikai tā pamanāmas vissīkākās muzikālās nianses, kas, iespējams, palaistas garām koncerta burzmā, turklāt skaņas efekti rada sajūtu, ka neesi kinoteātrī, bet gan koncertā, kur visapkārt dzied tūkstošiem fanu un nerimstas ovācijas. Jāteic, ka “Prāta vētras” mūziķa Kaspara Rogas veidotā režisētā filma sevī ievelk jau ar pirmajiem kadriem – izcila skaņa, prefekts operatoru darbs un montāža. Pozitīvas emocijas aug ar katru dziesmu, bet mirklī, kad dziesmas “Bronza” laikā atkal redzi, kā uz skatuves uzbrauc olimpiskais čempions Māris Štrombergs ar komandu, vēlreiz pārņem patīkamas skudriņas un lepnums par Latviju un tās varoņiem.

“Prāta Vētras” koncertfilmas “Vēl viena klusā daba” noskatīšanās kinoteātrī atstāj līdzīgas sajūtas, kā pēc slavenās īru grupas “U2” koncertfilmas “U2 3D”, kas uzņemta ar 3D kamerām 2007. gadā „Vertigo” tūres laikā. Protams, “Prāta vētrai” līdz “U2” vēl augt un augt, protams, “Vēl viena klusā daba” koncertfilma nav 3D formātā, taču tā tik un tā nelika vilties. Un noteikti nevīlās tie vairāki simti skatītāju, kas ieradās uz “Vēl viena klusā daba” koncertfilmas pirmizrādi, jo pēc tās skatītāji cēlās kājās un veltīja ilgstošas ovācijas grupai un filmas autoriem.

Saviļņoti bija arī paši grupas “Prāta vētra” puiši, kuri atzina, ka filmu pilnībā noskatījušies pirmo reizi. Izņēmums, protams ir Kaspars Roga, kurš šo filmu ir veidojis un pie tās strādājis teju pusgadu. “Ir labi! Esmu redzējis šo filmu daudzas reizes, bet arī šodien pašam patika,” smēja Kapsars Roga, īsi pēc pirmizrādes vaicāts par emocijām. Filmas režisors portālam kasjauns.lv atklāja arī, kāpēc liela daļa filmas ir melnbalta: “Rotaļājāmies ar visiem pieejamajiem līdzekļiem, lai galarezultāts būtu svaigs un nepierasts. Jo filmā noturēt interesei par koncertu visā tās garumā nav viegls uzdevums. Pat tad, ja tā ir mīļa grupa. Tāpēc maksimāli mēģinājām panākt, lai skatītājs nesāktu garlaikoties. Cerams, ka sanāca.”

Gandarīts par rezultātu bija arī Renārs Kaupers: “Biju drošs, ka mans draugs Kaspars izdarīs visu to labāko. Un viņam tas sanācis. Arī lielajā ekrāna viss izskatījās patiešām labi. Tagad pamazām strādāsim tālāk.”

Un ir jau zināms to, ko “Prāta vētra” darīs tālāk. Viens no nozīmīgākajiem notikumiem būs grupas uzstāšanās pasaules lielākajā mūzikas un mākslas festivālā Glastonberija (Lielbritānija) 29. jūnijā. Tajā “Prāta vētru” uzaicināja viens no galvenajiem Glastonberija programmas veidotājiem Mārtins Elborns, kurš šādu lēmumu pieņēma pēc “Prāta vētras” koncerta noskatīšanās “Skonto” stadionā. Bet tuvākās “Prāta Vētras”  uzstāšanās  paredzētas no 12. līdz 24. aprīlim Krievijas pilsētās Iževska, Ufa, Volgograda, Krasnodara, Rostova pie Donas, Voroņeža, Obņinska, Soči un Kurska, 17. un 18. maijā Braitonā, Lielbritānijas mūzikas industrijas konferencē-festivālā “The Great Escape”, kā arī divi koncerti “Music Matters” festivālā Singapūrā maija beigās un “Našestvije” festivālā Krievijā 6. jūlijā. Vienīgā šīs vasaras festivāla uzstāšanās Latvijā grupai būs “LMT Summer Sound” ietvaros jūlijā.

Atgādinām, ka koncertfilmu “Vēl viena klusā daba” no 11. aprīļa līdz  14. aprīlim demonstrēs 9 seansos “Kino Citadele”, bet 19. aprīlī, grupa “Prāta Vētra” realizēs unikālu projektu – koncertfilma bez maksas tiks demonstrēta  vienlaikus 100 Latvijas pilsētās un novados, kā arī arī latviešu centros ārzemēs –Tallinā (Igaunija), Minesotā un Čikāgā (ASV) Adelaidē (Austrālija), Vīnē (Austrija), Kopenhāgenā (Dānija) Tbilisi, (Gruzija), Londonā, (Lielbritānija), Dublinā un Droghedā (Īrija) un Brisele (Beļģija). Savukārt veikalos koncertfilma DVD un Blu-Ray būs pieejama no 15. aprīļa.

„Prāta vētras” jaunā dokumentālā filma (LTV „Labrīt, Latvija”)
„Prāta vētra” – „Vēl viena klusā daba” Skonto stadionā


 Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders, no Izdevniecības Rīgas viļņi arhīva