Sukuts 66 gadu vecumā meklē kādu vēršu cīņu arēnu Spānijā
2013. gada aprīlis. Augusts Sukuts ieradies Rīgā no Spānijas.
Slavenības
2013. gada 15. maijs, 13:01

Sukuts 66 gadu vecumā meklē kādu vēršu cīņu arēnu Spānijā

Jauns.lv

14. maijā slavenais režisors Augusts Sukuts nosvinēja savu 66. jubileju. Kinofestivāla Arsenāls tēvs Augusts Sukuts jau piecus gadus dzīvo Spānijā, bet nesen viņš uz dažām dienām ieradās Latvijā.

Uz Spāniju Sukuts pārcēlās veselības problēmu dēļ. Vaicāts, ar ko tagad nodarbojas, Augusts Sukuts atzīstas, ka braukā pa Spāniju, lai atrastu vēršu cīņu arēnu, kas redzama slavenajā Mikelandželo Antonioni 1975. gadā tapušajā pasaules kino klasikā „Profesija – reportieris” ar Džeku Nikolsonu un Mariju Šneideri galvenajās lomās.

„Šajā filmā ir unikāls fināla kadrs, kāda nav nekur citur pasaulē – mākslinieciski parādīta dvēseles atdalīšanās no ķermeņa. Proti, filmas beigās Nikolsona varonis ierodas viesnīcā un no tās var redzēt vēršu cīņu arēnu. Bet pēc mirkļa Nikolsona varonis jau ir noslepkavots. Filmas fināls ir fenomenāls, tas ir viens no vissarežģītākajiem kadriem, nofilmēts vienā elpas vilcienā - visa dzīvība un nāve ietilpst vienā, 10 minūšu garā kadrā, kas atstāj neizdzēšamu iespaidu. Un es tagad eju par šīs filmas pēdām, meklēju, kur atrodas šī vēršu cīņu arēna. Smieklīgākais, ka esmu pabijis jau kādās 17 pilsētās, kur visi apgalvo, ka tieši tur tapusi filma, kur vietējie stāsta, kā viņi redzējuši Nikolsonu un Šnaideri filmējoties, taču tās visas nav īstās vietas. Gribu atrast šo arēnu un pielikt pie tās piemiņas plāksni. Jo šī filma ne tikai ir veidojusi pasaules kino vēsturi, bet arī izveidojusi mani kā cilvēku,” žurnālam „Kas Jauns” nesen stāstīja Augusts Sukuts, kad pirms dažām nedēļām bija ieradies Latvijā, lai apsveiktu Māri Gaili un jahtas „Milda” komandu pasaules apceļojuma desmitgadē.

Video: Filmas „Profesija – reportieris” pasaulslavenā fināla aina

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders, no izdevniecības Rīgas viļņi arhīva