Just5 Spacer. Pirmais Latvijas uzņēmuma viedtālrunis. FOTO
Ja noteicošais aspekts nav zīmola skanīgums un statuss, tad Just5 Spacer ir lieliska alternatīva plašajā viedtālruņu piedāvājumu klāstā.
Auto un tehnoloģijas
2014. gada 22. janvāris, 16:25

Just5 Spacer. Pirmais Latvijas uzņēmuma viedtālrunis. FOTO

Jauns.lv

Kas notiek, ja pēc noietiem pieciem kilometriem atceramies, ka mobilais telefons palicis mājās uz klavierēm? Pēc nelielas histērijas dodamies tam steigšus pakaļ!

Priekšmets, kas savulaik radīts kā revolucionārs saziņas līdzeklis, tagad kalpo daudz un dažādiem mērķiem. To, protams, vēl arvien var izmantot kā saziņas līdzekli. Taču tikpat labi tas spēj kalpot kā rotaļlieta, televizora pults, soļu vai kilometru skaitītājs, kompass, navigācijas ierīce, laika plānotājs un sazina vēl kas. Daudziem viedajiem mobilajiem telefoniem ir vēl kāda ne mazsvarīga funkcija – prestižs! Ar cēlu žestu izvelkot savu mazo draudziņu, mēs apkārtējiem radām priekšstatu par savu pirktspēju, gaumi un pat piederību kādam sociālajam slānim.

Just5 mēs pazīstam kā Latvijā reģistrētu zīmolu, kas līdz šim uzmanību prata pievērst ar lētiem un ļoti praktiskiem mobilajiem telefoniem, kurus pat ļoti paguvuši iecienīt gados vecāki cilvēki. Lieli cipari un lielas klaviatūras pogas, ērtas un samērā primitīvas funkcijas, SOS poga neparedzētiem trauksmes gadījumiem un pietiekami dzīvespriecīgs dizains. Beidzot tas ir noticis un Just5 sarūpējis kaut ko arī jaunāka gadu gājuma moderno tehnoloģiju cienītājiem.

Just5 Spacer – tā saucas pat ļoti gaumīgs viedtālrunis, kurš nonācis arī mūsu rīcībā, lai varam ar to iepazīties tuvāk un iespaidos padalīties ar jums. Un pirmais secinājums spraukties spraucas uz āru – piecu collu viedtālruņa izmērs, šķiet, ir pats optimālākais risinājums šim sadzīves priekšmetam. Tas bez problēmām ietilpst žaketes, mēteļa vai vējjakas iekškabatā.

Nepieciešamības gadījumā tas vietu atrod arī bikšu kabatā. Tiesa gan, pēdējā variantā jūtama neliela satraukuma klātbūtne, jo tā vien šķiet, ka neveiksmīgi izpildot pietupiena vingrinājumu, plānā elektroniskā ierīce var pārlūst. Līdz šim gan tas nav noticis, lai gan Just5 lietojam jau tieši vienu mēnesi!

Un tā – kas tad ir Just5 Spacer. Viedtālrunis ar 5 collu skārienjūtīgu ekrānu un QHD 960 x 540 izšķirtspēju. Daudzi to uzskata par klupšanas akmeni salīdzinājumā ar, piemēram tāda paša izmēra kādu no Sony Xperia modeļiem, kas lepojas ar īpaši kvalitatīvu bildi un 1080 x 1920 pikseļu izšķirtspēju. Te gan jāatceras, ka Xperia dažu modeļu skārienjūtīgā ekrāna maiņa izmaksā jūtami vairāk, kā Spacer cena kopumā. Otrkārt, diez vai ir daudz tādu viedtālruņu lietotāju, kas regulāri savā kabatas asistenta ekrānā skatās Full HD filmas. Ja ļoti gribas piekasīties, tad Spacer ekrāns varēja labāk pielāgoties gaismas atspulgam dažādos leņķos, taču kurš gan no mums ir ideāls?

Patīkams plus Spacer raksturojumā ir QuadCore 1,3 Ghz četru kodolu procesors, kurš ātrdarbības ziņā jūtami iekabina vienam otram viedtālruņu elites dižpārdoklim. Ja gribam būt precīzāki, tad Spacer sirdī pukst MediaTek procesors MT6582M ar četriem Cortex-A7 kodoliem un divkodolu grafiskais paātrinātājs Mali-400MP2. RAM jeb tā dēvētā operatīvā atmiņa šim aparātam ir 1 GB. Iespaidīgi!

Nākamais pluss ir iespēja izmantot divas SIM kartes – vienu standarta izmēra SIM karti, bet otru microSIM. Ja standarta SIM atbalsta 3G + 2G, tad micro SIM tikai 2G vai WCDMA radiokanālu standartus.

Nav jau tā, ka tikai plusi vien. Moderno tehnoloģiju piekritējiem varētu stipri vien pieticīga šķist telefonā iebūvētā atmiņa – 4 GB. Ja ierīce galvenokārt kalpo kā mūzikas failu, video un bilžu krātuve, tad ar to pilnīgi noteikti nepietiek. Tomēr izlīdzēties var ar microSD papildus karti. Just4 Spacer atbalsta līdz pat 32 GB microSD kartes.

Aizmirstam par to, ko sola pats ražotājs. Veicam pilnu baterijas uzlādi un lietojam pēc pilnas programmas – runājam netaupot minūtes, sūtām SMS un MMS, sērfojam internetā, sazināmies ar kolēģiem ar Skype palīdzību, darbojamies ar e-pastiem un ložņājam pa daudz un dažādām aplikācijām, kas, kā zināms, Android ierīcēm bezmaksas izpildījumā ir pieejamas lielā daudzumā un pilnīgi oficiāli. Jau pēc nepilnas stundas baterijas indikators no 100% noslīdējis līdz pat 83 procentiem. Savukārt līdz kritiskajiem 20 procentiem tiekam vien pēc 35 stundām. Pilnīgi noteikti, tik aktīvi lietot savu viedtālruni bez mums atļauties var tikai bērneļi un viņi šoreiz neskaitās.

Veicam vēl vienu pilnu baterijas uzlādi un šoreiz iztiekam ar telefonsarunām saprāta robežās un SMS. Kritisko 20 procentu iedaļu sasniedzām vien pēc 97 stundām. Nav slikti četru kodolu procesoram! Pat tad, ja tas netiek noslogots.

Ar fotografēšanu gan šim aparātam viss kārtībā – aizmugurē 8 Mpix kamera ar LED zibspuldzi, priekšā 2 Mpix šobrīd tik modernajiem selfijiem. Protams, pretendēt uz fotomākslinieka statusu nevar, taču ģimenes albumam vairāk nekā pietiekami. Arī pašu uzņemtais video ir tīri skatāms.

Mēģinām atrast vispiemērotāko alternatīvu un secinām, ka šajā cenu kategorijā varam tikt pie lietota un sazina kādā stāvoklī esoša iPhone 4 vai Ebay dzīlēs atrasta Ķīnas konkurenta ar skanīgu nosaukumu Zopo.

Ja pašmērķis ir iPhone, tad būsim godīgi – ir diezgan nesvarīga šīs ierīces veiktspēja. Visu nosaka ražotāja logotips un apkārtējo attieksme. Tomēr nav īsti korekti salīdzināt pirmās paaudzes Audi ar jaunākās paaudzes Dacia, tāpēc par šo alternatīvu ātri aizmirstam.

Zopo un tamlīdzīgi Ebay eksemplāri, pilnīgi iespējams, vairāk vai mazāk veic savas funkcijas, taču atņem mums iespēju izbaudīt Latvijas likumdošanā paredzēto garantiju, varam aizmirst par šo aparātu kvalitatīvu remontu vai detaļu nomaiņu un, visbeidzot, iegādāties tos varam vien paļaujoties uz pārdevēju godaprātu bez iespējas iekāroto preci pirms iegādes aptaustīt, piemērīt un pamielot aci.

Kāpēc mēs pievēršam uzmanību kaut kādam līdz šim nepazīstamam Just5 Spacer, ja katrā sadzīves tehnikas un elektronikas veikalā varam tikt pie Galaxy, Xperia vai iPhone? Pirmkārt, tāpēc, ka tas tomēr ir un paliek Latvijā reģistrēts zīmols! Otrkārt, Just5 Spacer droši vien ir vienīgais pilnvērtīgais viedtālrunis, kas nopērkams Latvijā par nieka 140 eiro un 86 centiem!

Ļoti ceram, ka pratīsim rīkoties ar jauno Spacer pietiekami saudzīgi, lai pēc kāda laika spētu pastāstīt, kā ierīce mums klausa pēc trīs, sešiem vai 12 mēnešiem. Tiesa gan, ražotājs zina teikt, ka nomainīt skārienjutīgo ekrānu nemaksās dārgāk par 50 eiro. Savukārt individualitātes cienītājiem tiks piedāvāti arī dažādi aksesuāri un citas lietas. Starp citu, standarta Just5 Spacer komplektā jau iekļauts gan melns, gan balts aizmugures vāciņš.


Kasjauns.lv, Foto: Autodroms.lv