Latvijas Bankā vēršas ar smalkās strēmelēs sagrieztiem 1000 latiem
Latvijas Banka maina bojātās eiro un lata banknotes un monētas. Ar bojātām citu valūtu banknotēm un monētām jāvēršas attiecīgās valsts centrālajā bankā.
Bizness un ekonomika
2014. gada 16. jūlijs, 16:11

Latvijas Bankā vēršas ar smalkās strēmelēs sagrieztiem 1000 latiem

Jauns.lv

Šogad jūnija beigās Latvijas Bankas naudas laboratorijā atnestas smalkās strēmelēs sagrieztas dažādu nominālu latu banknotes kopumā 1000 latu (1423 eiro) apmērā, liecina Latvijas Bankas mājaslaplā publiskotā informācija.

"Latvijas Bankas naudas ekspertu darbs dažreiz atgādina juveliera vai pulksteņmeistara pienākumus. Šogad jūnija beigās Latvijas Bankas naudas laboratorijā atnestas smalkās strēmelēs sagrieztas dažādu nominālu latu banknotes. Kopumā cietušas banknotes, kuru nominālvērtība ir ap 1000 latiem. Latvijas Bankas naudas laboratorija vairākas dienas atgādināja pužļu kopā likšanas entuziastu pulciņu - eksperti no daudzajiem gabaliņiem lika kopā banknotes, un sākotnējās aplēses liecina, ka izdevies glābt aptuveni trešdaļu no cietušās naudas," klāstīja Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš.

Viņš informēja, ka kopumā 2013.gadā cilvēki Latvijas Bankā ekspertīzes veikšanai nogādāja bojātas lata naudaszīmes 89 reizes, bet šogad, lai arī gads ir tikai pusē, bojātas lata un eiro naudaszīmes pieteiktas ekspertīzei 79 gadījumos.

Centrālā banka klientu kasēs Rīgā, Liepājā un Daugavpilī bez maksas maina bojātas banknotes, ja tām ir saskatāmas drošības pazīmes, nosakāma nominālvērtība, kā arī ja, ir pārliecība par to īstumu. Saplēstas vai citādi cietušas banknotes maina, ja to atlikušais lielums ir lielāks par 50% no veselas banknotes lieluma. Var būt arī mazāk, taču tad ir jāpierāda, ka iztrūkstošās banknotes daļas ir iznīcinātas, piemēram, tās sadegušas. Tās var būt vienā gabalā vai salīmētas no atsevišķām banknotes daļām, ja to atsevišķās daļas pieder vienai un tai pašai banknotei. Apzināti bojātas banknotes Latvijas Banka nemaina.

Latvijas Banka maina bojātās eiro un lata banknotes un monētas. Ar bojātām citu valūtu banknotēm un monētām jāvēršas attiecīgās valsts centrālajā bankā.

BNS/Foto: Krists Spruksts, LETA