Bizness un ekonomika
2015. gada 3. janvāris, 09:32

Nebanku kredītdevēji šogad plāno sākt diskusijas par licencēšanas kārtības maiņu

Jauns.lv

Nebanku kredītdevēji šogad plāno sākt diskusijas par licencēšanas kārtības maiņu, sacīja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Viņa norādīja, ka šobrīd licences nebanku kredītdevējiem tiek izsniegtas uz vienu gadu un šāda sistēma neļauj tirgus dalībniekiem plānot darbību ilgtermiņā, kā arī veikt investīcijas attīstībā. "Asociācija rosinās pārskatīt esošo sistēmu, nosakot, ka licence nav terminēta, bet, ja kāds uzņēmums pārkāpj normatīvo aktu prasības, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs var lemt par licences atņemšanu. Šāda sistēma šobrīd tiek piemērota arī komercbankām," teica Fromane.

Tāpat viņa sacīja, ka asociācija 2015.gadā rosinās arī Ekonomikas ministrijai veidot vienu datu apmaiņas sistēmu par klientu aktīvajām, bet nekavētajām saistībām. "Šādu sistēmu būtu jāuztur valstij un datu apmaiņa ar valsts regulējumu jānosaka kā obligāta prasība visiem tirgus dalībniekiem," klāstīja asociācijas vadītāja.

Tāpat Fromane pieblda, ka vēl viens no asociācijas darbības virzieniem šogad būs nebanku kredītdevēju sadarbības stiprināšana Eiropas līmenī, kas ļaus efektīvāk apmainīties ar labo praksi, veidot vienotu pozīciju Eiropas līmenī, kā arī būtiski atvieglos savstarpējo informācijas apmaiņu.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 70% no kopējās nozares tirgus daļas.

BNS