"Vičiūnu grupe" apstiprina aiziešanu no Krievijas un Neatkarīgo Valstu Sadraudzības tirgus
"Vičiūnu grupe" stends Maskavā
Bizness un ekonomika
2024. gada 19. aprīlis, 17:53

"Vičiūnu grupe" apstiprina aiziešanu no Krievijas un Neatkarīgo Valstu Sadraudzības tirgus

Biznesa nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lietuvas pārtikas produktu grupa "Vičiūnu grupe" piektdien oficiāli apstiprināja aiziešanu no Krievijas un Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) tirgus.

"Vičiūnu grupe" apstiprināja ražotnes Kēnigsbergas (Karaļauču) eksklāvā un loģistikas un tirdzniecības kompāniju kopumā septiņās valstīs pārdošanu. Kopumā pārdoti 15 uzņēmumi. Lietuvas grupa darījuma summu nepublisko.

"Tādējādi kompānija ir pilnībā aizgājusi no Krievijas un citiem Neatkarīgo Valstu Sadraudzības tirgiem," lasāms "Vičiūnu grupe" paziņojumā. "Pārdošanas līgums parakstīs ar Krievijas kompāniju "Gruppa Okean", kas jau ir pārskaitījusi lielāko daļu no darījuma summas caur kādas Eiropas bankas filiāli".

"Šodien es varu teikt, ka mēs vairs nestrādājam Krievijā un NVS. Punkts," paziņoja grupas valdes loceklis Daiņus Matijošaitis.

Bez Kēnigsbergā bāzētā "Vičiūnai-Rus", pārdoti Lietuvas grupas uzņēmumi Krievijā ("Baltko", "Frost Logistics", "LK Centrus", "Vicirustrans", "Fort Trans Logistika" un "Refterminal"), Baltkrievijā ("EcoFort", "Viciunai Bel" un "Viciunai Logistik"), Kazahstānā ("Vici-Kazakhstan"), Azerbaidžānā ("Vichiunai Azerbaijan"), Kirgizstānā ("Vicunai KG"), Uzbekistānā ("Viciunai Vostok") un Gruzijā ("Vichiunai Sakartvelo").

"Gruppa Okean" ir iegādājusies visus uzņēmumus un tiesības izmantot "Viči" zīmolu NVS tirgū.

Lai izvairītos no sarežģījumiem, "Viči" zīmols Lietuvā pakāpeniski tiks pārveidots, paplašinot "Vičiūnu grupe" zīmolu portfeli.

Kopš pārdošanas procesa sākuma 2022.gada vasarā piedāvājumus uzņēmumu iegādei izrādīja 15 potenciālie pircēji, no kuriem astoņas nebija Krievijas kompānijas.

Kā vēsta Krievijas mediji, "Gruppa Okean" dibināta Sanktpēterburgā pērn jūnijā, tomēr Krievijas Vienotajā juridisko personu reģistrā uzņēmuma īpašnieki nav nosaukti. Vienīgā publiski pieejamā informācija liecina, ka pret uzņēmumu nav vērstas nekādas starptautiskas sankcijas un to vada Marija Buharova. Kā kompānijas pamatdarbības virzieni norādīti investīcijas kompāniju akciju kapitālā, riska kapitāla investīcijas, arī caur investīciju kompānijām. "Gruppa Okean" pamatkapitāls ir 100 000 rubļu (ap 1000 eiro).

"Forbes.ru" rīcībā esošā informācija liecina, ka kompānija varētu strādāt Krievijas zivju un jūras produktu importētāja "Unifrost" interesēs. "Unifrost" ir atteikusies komentēt trešās puses darījumus.

"Vičiūnu grupe" grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja 5,46 miljardus rubļu (55,2 miljoni eiro), kas ir par 10,2% vairāk nekā 2022.gadā, liecina iniciatīvas grupas "STOP tirdzniecībai Krievijā" apkopotie dati.

Tikai grupas uzņēmuma "Vičīūnai-Rus" peļņa pagājušajā gadā samazinājās par 32,6% līdz 1,27 miljardiem rubļu (12,8 miljoni eiro), bet ieņēmumi pieauga par 11,2% līdz 18,21 miljardam rubļu (184 miljoni eiro).

Lietuvas otrās lielākās pilsētas Kauņas mēram Visvaldam Matijošaitim un viņa biznesa partnerim Ļudam Skierum vienlīdzīgās daļās pieder uzņēmums "VG Holding", kas ir "Vičiūnu grupe" īpašnieks.

"Vičiūnu grupe" pieder zīmols "Viči".

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda iepriekš ir teicis, ka "Vičiūnu grupe", kas nepamet Krieviju, nodara ne tikai reputācijas, bet arī politisku kaitējumu un ka pats Matijošaitis šajā situācijā ir neaizsargāts. Viņš sacījis, ka, lai gan politiskie grupas rīcības novērtējumi ir izteikti vairākkārt, joprojām tiek atrasti argumenti, ka tā nevar pienācīgi aiziet no Krievijas, jo tas nozīmētu "ļoti lielus zaudējumus".

Par darbību Krievijā Ukraina iekļāvusi "Vičiūnu grupe" starptautisko kara sponsoru sarakstā.