foto: Shutterstock
Pieci soļi, pirms pērc savu pirmo ideālo mājokli: eksperti iesaka, ko ņemt vērā
Bizness un ekonomika
2024. gada 1. aprīlis, 08:18

Pieci soļi, pirms pērc savu pirmo ideālo mājokli: eksperti iesaka, ko ņemt vērā

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Pirmā pastāvīgā mājokļa iegādi var salīdzināt ar laulībām – jāatrod ideālais "partneris", ar kuru būsiet kopā ilgus gadus, taču atšķirībā no dzīvesbiedra izvēles, kurā parasti paļaujamies uz sirdi, mājokļa iegādei jāpieiet ar vēsu prātu un jāpieņem izsvērts lēmums, saka eksperti.

Ceļš pie sapņu mājokļa ne vienmēr būs viegls, taču, ja veiksiet priekšizpēti un ieguldīsiet laiku un enerģiju, tas noteikti atmaksāsies un jūs varēsiet dzert rīta kafiju savā ideālajā dzīvoklī vai mājā. Bet kādus "mājas darbus" ir jāizdara, pirms sākat izvēlēties aizkarus, tapešu zīmējumus un flīžu izklājumu?

Ģimenes stāvoklis un ikdienas ieradumi

Pirmais solis ir apzināt savas un savas ģimenes vajadzības un kādā mājoklī sevi redzat. Tāpat jāapdomā savu ikdienas ieradumi, kā un vai tie varētu mainīties, ja pārvāksieties uz jaunu dzīvesvietu. Vai šajā gadījumā neveidosies papildu izdevumi?

"Būtu jāsāk ar ģimenes plāniem, proti, cik liels dzīvoklis vai māja ir nepieciešama, lai visi justos ērti. Nākamais svarīgais jautājums, cik tālu jaunais mājoklis atrodas no darbavietas, bērnu mācību iestādes un ārpus klašu nodarbību vietas. Ja nokļūšanai uz darbu un skolu un atpakaļ būs vajadzīgs sabiedriskais transports vai mašīna, kas varbūt iepriekš nebija nepieciešams vai bija nepieciešams mazāk, tad tie ir papildu izdevumi. Tāpēc rūpīgi jāizvērtē, vai nebūs izdevīgāks mājoklis, kas ir tuvāk darbavietai vai mācību iestādei," iesaka "Bigbank" Latvijas filiāles vadītājs Edgars Surgofts.

Viņš arī piebilst, ka

sākotnēji var šķist, ka mājoklis "guļamrajonā" ir lētāks, bet jāizvērtē visi apstākļi.

Piemēram, kādiem pakalpojumiem un ērtībām jums ir vajadzīga piekļuve ikdienā – veikali, parki, skolas, bērnudārzi, dzīvnieku pastaigu laukumi un izklaides iespējas. Ja to nav tuvumā, tad tie atkal būs jauni papildu izdevumi.

Mājokļa lielums – līdzsvarojot vajadzības ar papildu tēriņiem

Centrālas statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2021. gada sākumā, kad pēdējo reizi tika veikts apsekojums, Latvijā bija 1 063 939 tradicionālie mājokļi – dzīvokļi vai privātmājas. Savukārt apdzīvota tradicionālā mājokļa vidējā platība uz vienu iedzīvotāju ir 32,3 m2, kas ir par 4 m2 vairāk nekā 2011. gada tautas un mājokļu skaitīšanā (2011. gadā tie bija 28,3 m2). Lielākā platība uz iemītnieku – 39,8 m2 – ir Pierīgā, arī Jūrmala ir tuvu ar 36,7 m2.

Vērtējot vajadzības pēc platības, jāņem vērā ne tikai sava pašreizējā situācija, bet arī iespējami jāplāno tālāk uz priekšu.

"Cilvēks var justies ērti arī nelielā dzīvoklī, taču, kad parādās otrā pusīte un bērni, ir jādomā par plašākām telpām. Pat ja konkrētajā dzīves posmā nav nepieciešamības pēc lielāka mājokļa, tad drīzumā tās varētu kļūt aktuāli, tādēļ dzīvokļa platība ir jāierēķina savos dzīves plānos. Vienlaikus lielākā platība nozīmēs arī lielākus maksājumus par komunālajiem pakalpojumiem, kas arī ir jāņem vērā. Tādēļ būtu svarīgi painteresēties par ēkas energoefektivitāti," skaidro Surgofts.

Atrašanās vieta – ne tikai ērtība, bet nākotnes pārdošanas potenciāls

Reti kurš, iegādājoties pirmo mājokli, aizdomājas par to, kas notiks, ja dzīves apstākļi mainīsies un būs jāpieņem lēmums par īpašuma pārdošanu. Taču, parakstot līgumu par dzīvokļa iegādi, ir jāapsver, vai nepieciešamības gadījumā no tā varēs "atbrīvoties", paliekot pie sava ieguldījuma vai gluži pretēji - zaudējot ieguldītos līdzekļus.

Nekustama īpašuma tirgus analīzes rīka "Cenu Banka" pieredze liecina, ka vēsturiski augstākās cenas ir bijušas Rīgas centrā un tam pieguļošajās apkaimēs. Šī tendence ir novērojama arī šobrīd.

"Cenu Banka" komanda iesaka, ja vien pircējam nav specifiska iemesla izvēlēties konkrētu apkaimi, tad ir nepieciešama pirmreizējā un otrreizējā tirgus cenu līmeņa atšķirību izpēte. Jo aktīvāks ir otrreizējais tirgus, jo likvīdāks būs īpašums, proti, no tā varēs ātri un, iespējams, pat ar peļņu "atbrīvoties".

Pircējam būtu jāpatur prātā, ka, izvēloties šādu dzīvokli, tā pārdošana var būt kā laikietilpīgāka, tā arī ar augstāku risku, ka iespējams īpašumu nevarēs pārdot "dārgāk" arī pēc vairākiem gadiem. It īpaši šādā tirgus situācijā, kad darījumu aktivitāte ir zemāka nekā iepriekšējos gados, mājokļa kopējā kvalitāte, kā lokācijas, tā arī paša dzīvokļa, ir ļoti būtiska, lai īpašums saglabātu savu likviditāti.

Tāpat papildus "Cenu Bankas" komanda min, ka arī gadījumā, ja būs vēlme īpašumu izīrēt, lokācija spēlēs ļoti augstu lomu īrnieku piesaistē.

Mājokļa cena – svarīgi aplēst visus jaunos izdevumos

Pirms uzsākt sapņu mājokļa meklējumus jāizpēta piedāvājums populārajos sludinājumus portālos un citās vietnēs. Tas ir nepieciešams, lai saprastu, ar ko jums jārēķinās un kādi ir pieejamie piedāvājumi jūsu izvēlētājā apkaimē.

"Šis solis palīdzēs jums izveidot reālistisku izpratni par to, ko varat sagaidīt no sava budžeta, un kāda pirmā iemaksa būs nepieciešama.

Ja jums jau ir sava ģimene ar bērniem vai esat jaunais profesionālis ar augstāko izglītību līdz 35 gadu vecumam, pastāv iespēja pieteikties valsts atbalsta programmai "Altum".

Tā ir domāta ģimenēm un individuāliem klientiem, kuriem ir pastāvīgi ienākumi, bet nav pietiekamu uzkrājumu pirmās iemaksas veikšanai. Izmantojot "Altum" garantiju, pirmo iemaksu var samazināt līdz pat 5%," skaidro "Bigbank" Latvijas filiāles vadītājs.

Pēc mājoklim atvēlētā budžeta noteikšanas jums būs jāizrēķina, cik lielu summu varat atvēlēt ikmēneša maksājumiem. Banku vietnēs ir pieejams hipotēkas kalkulators, kas var palīdzēt aprēķināt ikmēneša maksājumu. Svarīgi, veicot hipotēkas izmaksu aprēķinus, atcerēties iekļaut tādus izdevumus kā mājokļa apdrošināšanu un īpašuma nodokli. Tāpat jārēķina regulārie papildu maksājumi, kas veidosies, pārvācoties uz jaunu mājokli – vai tie būtu lielāki komunālie maksājumi vai transporta izdevumi. Tam visam būs ietekme uz ģimenes budžetu.

Bankā ir arī noteikta risku izvērtēšanas procedūra, kas ir balstīta likumā un bankas politikā, un katrs gadījums tiek vērtēts individuāli.

"Mums ir svarīgi, lai nediskriminējam klientus un lai esam guvuši pārliecību par personas maksātspēju ilgtermiņā. Vienlaikus jāuzsver, ka kvalitatīva maksātspēja ir abu pušu interesēs – gan cilvēka, gan bankas. Līdz ar to varētu būt, ka kredīta pieteicējam ir jārēķinās, ka banka uzdos vairāk jautājumu, taču tas tiek darīts abpusēji izdevīga risinājuma atrašanai," uzsver eksperts.

Analizējot situāciju un personas maksātspēju, banka var arī aicināt piesaistīt līdzaizņēmēju, lai varētu izsniegt kredītu. "Ar banku ir jārunā atklāti par reālo situāciju, lai varētu nonākt pie risinājuma. Uzsvēršu, ka ir svarīgi vērtēt savu maksātspēju objektīvi, turklāt kontekstā ," saka Surgofts.

Mājokļa tehniskā stāvokļa novērtēšana

Apskatot potenciālos mājokļus, būs nepieciešams likt lietā savu iztēli, jo dažkārt redzēsiet tikai tukšas telpas un plikas sienas, kuras būs jāaizpilda. Vai varat iedomāties savas mēbeles viesistabā un ēdamistabā? Vai redzat sevi virtuvē gatavojam brokastis? Iespējams, vēlēsieties arī veikt izmaiņas, piemēram, piešķirt interjeram svaigu krāsas kārtu vai varbūt pārbūvēt kādu no istabas sienām.

Kad izsapņotais mājoklis ir noskatīts, jāvēršas pie sertificēta vērtētāja, kura atzinums par īpašuma stāvokli būs nepieciešams, noslēdzot līgumu par iegādi.

"Vērtējot hipotekāra kredīta piešķiršanu, priekšroka ir īpašumiem, kas ir labā tehniskā stāvoklī, vai, piemēram, renovētājās mājās. Ir iespējams saņemt arī kredītu, lai iegādātos renovējamu mājokli un atjaunotu to paša spēkiem, tāpēc mēs individuāli izvērtējam katra klienta vajadzības," stāsta Surgofts.

Mājokļa vēstures izzināšana – lai mazāk pārsteigumu

Lai nebūtu nepatīkamu pārsteigumu, topošajam īpašniekam vajadzētu pārbaudīt zemesgrāmatas nodalījumu nekustamā īpašuma iegādes brīdī. Zemesgrāmatā var uzzināt, kam iepriekš piederējis attiecīgais dzīvoklis vai māja, vai nekustamais īpašums nav ieķīlāts bankā, vai tam nav uzlikts arests vai piemēroti citi ierobežojumi.

"Pēc pirkuma līguma noslēgšanas iespējami ātrāk jāreģistrē zemesgrāmatā savas tiesības uz īpašumu, Ja iepriekšējais īpašnieks nav godprātīgs, tad laikposmā no īpašuma pārdošanas līdz jaunā īpašnieka tiesību reģistrācijai, tas var pagūt pārdoto dzīvokli ieķīlāt. Lai izvairītos no šādām situācijām, vienmēr klientam rekomendējam nekustāmā īpašuma iegādes darījumam izmantot darījuma kontu, kas izslēdz iespējas iekļūt negodprātīga pārdevēja lamatās," skaidro Surgofts.

Lai gan mājokļa izvēles un iegādes process dažkārt var arī ieilgt, tas ir tā vērts, jo jums būs vieta, kuru varēsiet saukt par mājām. Taču, ja dzīves apstākļi mainīsies, jūs jau zināsiet, kā šo ceļu noiet vēlreiz un pēc iespējas gludāk.

"Cenu Banka" ir nekustamā īpašuma tirgus analīzes rīks, kas vienā datubāzē apvieno visus notikušos darījumus, sludinājumu arhīvu un profesionāļu komentārus. Pārskatā sagatavošanā tiek izmantotas "Cenu Bankas" iekšēji uzturētās datubāzes, kuru pamatā ir Zemesgrāmatā reģistrētie darījumi ar nekustāmajiem īpašumiem, kā arī populārāko sludinājumu portālu arhīvs.