foto: Shutterstock
Gribu ceļojumā ņemt līdzi skaidru naudu: vai visi dolāru nomināli ir vienlīdz izdevīgi?
Piemēram, Taizemē 100 un 50 ASV dolāru banknotēm piešķir izdevīgāku maiņas kursu.
Tūrisms
2024. gada 7. marts, 05:22

Gribu ceļojumā ņemt līdzi skaidru naudu: vai visi dolāru nomināli ir vienlīdz izdevīgi?

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

Amerikas Savienoto Valstu dolārs ir pasaulē visizplatītākā valūta, un, pēc aģentūras “Bloomberg” datiem, 80% no visiem darījumiem tiek veikti tieši šajā naudā. Pat Krievijā, kas ir naidīgi noskaņota pret ASV, dolārs joprojām ieņem ļoti nozīmīgu vietu.

Eiropas Savienībā visos norēķinos, protams, izmantojam eiro, taču, dodoties ceļojumos ārpus tās robežām, ceļotāji kā skaidro naudu bieži izvēlas ņemt līdzi tieši ASV dolārus. Tomēr ir situācijas, kad atsevišķās valstīs ar noteikta nomināla vai izlaiduma gada dolāru naudaszīmēm var rasties zināmas problēmas. Piemēram, Kenijā, Tanzānijā, Ugandā, citās Āfrikas valstīs pat dzeramnaudā atsakās pieņemt dolārus, kas izlaisti pirms 2013. gada.

Skaidro speciālists

Ko tad vajadzētu ievērot, ja ir plānots ceļojums uz kādu eksotisku valsti, skaidro uzņēmuma “Tavex” Valūtu un dārgmetālu dīleru nodaļas vadītājs Jānis Astičs.  

“ASV dolāru naudas zīmju izvēle, ko ņemt līdzi ceļojumā uz ārvalstīm, pirmām kārtām ir atkarīga no galamērķa.

Ja mēs runājam par noraidošu attieksmi dolāru banknotēm, tad visbiežāk atteikumu pieņemt ASV dolārus saņems vecā parauga (līdz 1996. gadam) un ievērojami bojātu/nolietotu ASV dolāru īpašnieki. Latvijā šādus dolārus ir diezgan grūti iegūt, jo šādu banknošu uzpirkšana, kaut gan netiek atteikta, taču tiek veikta pēc samazināta kursa, tāpēc klientiem vecās un nolietotās dolāru banknotes nemaz neizsniedz.

Ir vērts atcerēties:

• ceļojumos (izņemot uz ASV) nav ieteicams ņemt nolietotas vai ieplēstas banknotes;

• Taizemē 100 un 50 ASV dolāru banknotēm piešķir izdevīgāku maiņas kursu;

• Āzijā ASV dolārus visbiežāk konvertē līdzīgi kā eiro (viens pret vienu), tāpēc izdevīgāk šajā virzienā ņemt līdzi dolārus;

• Turcijā un Ēģiptē par dzeramnaudu viena ASV dolāra apmērā var iegūt ievērojami kvalitatīvāku servisu;

• ASV dolārus, kas izlaisti līdz 2006. gadam, mēdz nepieņemt Dienvidaustrumāzijas valstīs (piemēram, Malaizijā, Singapūrā, Vjetnamā, Taizemē, Filipīnās).

Mazāks nomināls, zemāks kurss

Ir dzirdēti gadījumi, kad melnbaltos dolārus atteikušies pieņemt apmaiņai Taizemē, Vjetnamā, Indijā un Šrilankā. Ja izvēlēts šis galamērķis, līdzi jāņem jaunā parauga banknotes.

Šajās valstīs visbiežāk arī banknotēm ar nominālvērtību zem 50 dolāriem piešķirs nedaudz zemāku uzpirkšanas kursu. Vietējie iedzīvotāji šādu praksi skaidro ar to, ka mazāka nomināla banknotes vietējās bankās un valūtas maiņas punktos ieplūst no vietējiem iedzīvotājiem, kuri darbojas tūrisma nozarē, un ar viņu nodrošināto pārdošanas apjomu ir gana, lai segtu valstī pieprasījumu pēc mazajiem dolāriem.

Turklāt bankas, runājot par vecā parauga ASV dolāru nepieņemšanu, piemin faktu, kad kāda valsts, izņemot no apgrozījuma vecāka parauga banknotes, mēdz nodrošināt ļoti īsu pārejas periodu. Tāpēc, lai izslēgtu tādu varbūtību, Dienvidaustrumāzijas valstīs lielākā daļa finanšu iestāžu izslēdz pilnībā šo risku, nepieņemot vecākas banknotes vispār.

Līdzīgus stāstus par vecajām banknotēm esam dzirdējuši arī par Turciju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, taisnības labad jāsaka, ka šajos stāstos figurēja ASV dolāri, kas ražoti līdz 2006. gadam.

Labāk jaunāki

Iepriekš izskanēja informācija, ka finanšu iestādes izvairās no 2006. gada ASV dolāru pieņemšanas, taču šobrīd vairs neredzam, ka tirgū būtu šāda tendence. Iepriekš tas bija saistīts ar 2006. gada viltojumu izplatību, bet tagad banknošu detektori šī parauga viltojumu spēj labi atšķirt, tāpēc arī problēmu ar 2006. gada dolāriem vairs nav.

Kopumā, pēc mūsu pieredzes, jāpieturas pie principa – dodoties uz ārvalstīm, jāņem līdzi pēc iespējas jaunāka parauga ASV dolāri perfektā stāvoklī un, ja ir iespējams, daļa arī vietējā valūtā, lai varētu nosegt kādus tēriņus līdz brīdim, kamēr tiek atrasta izdevīgas valūtas maiņas vieta.”

Tēmas