foto: Pexels.com/Matt Hardy
Dīvaināko tūrisma aizliegumu tops, kas 2023. gadā pārsteidza populāru Eiropas pilsētu viesus
Tūrisms
2023. gada 30. decembris, 12:51

Dīvaināko tūrisma aizliegumu tops, kas 2023. gadā pārsteidza populāru Eiropas pilsētu viesus

Jauns.lv

Pasaulē joprojām vērojams pēcpandēmiskais tūrisma bums - cilvēki aktīvi brauc ceļojumos, kas vairāk nekā divus gadus atlikti karantīnas dēļ. Reizēm šis varenais tūristu pieplūdums vietējām varas iestādēm kļūst par problēmu.

Populārākajās tūrisma pilsētās varas iestādes cenšas šo plūsmu savaldīt, ieviešot ierobežojumus ostā iebraucošo kruīza kuģu skaitam vai ceļot nodokļus tūristiem.

Taču reizēm šie ierobežojumi ne tik daudz attur tūristu plūsmu, bet mulsina. "Euronews" sastādījis īsu šādu dīvainu aizliegumu topu, kas tūristus pārsteidza 2023. gadā.

Dvieļu aizliegums Sardīnijas pludmalēs

Sakarā ar to, ka šovasar tūristi masveidā ierodas krāšņajās Sardīnijas pludmalēs, varas iestādes ir ieviesušas virkni noteikumu. Tie ietvēra apmeklētāju skaita ierobežošanu un pagaidu ierobežojumu ieviešanu.

Taču Pelosas pludmale Rietumkrastā arī ieviesa aizliegumu izmantot dvieļus, pieprasot, lai tie, kas sauļojas, ņem līdzi paklājiņus, kas uztver mazāk smilšu. Tā administrācija cīnās ar pakāpenisku smilšu "iznešanu" no pludmales.

36 000 eiro sods par mūziku Portugāles pludmalēs

Iepriekš šogad Portugāles pludmales apmeklētājus brīdināja, ka viņiem draud līdz 36 000 eiro liels naudas sods par pārāk skaļu mūziku. Atpūtniekiem tika liegts atnest portatīvās ierīces, kas rada lielu skaļumu un tādējādi satrauc vietējos iedzīvotājus un citus tūristus.

Pludmalēs arī aizliedz spēlēt spēles ar bumbu ārpus speciāli ierādītām vietām, novietot teltis ārpus kempingiem un kurināt ugunskurus.

Seviljā publiskās vietās aizliedz staigāt veļā

Spānijas pilsēta Sevilja šogad paziņoja par jauniešu pretsabiedriskās uzvedības apspiešanu, pieņemot likumu par "nepiedienīgas rīcības" ierobežošanu, kas tiek veikta publiski.

Varas iestādes aizliegušas ne tikai staigāt apakšveļā publiskās vietās, bet arī valkāt apģērbu ar "seksistiskiem tekstiem", kā arī ķerties pie "nepiedienīga ekshibicionisma".

Portofino soda selfiju cienītājus

Portofino ir neliela piejūras pilsētiņa Itālijas Rivjērā, kur vietējie cieš no tūristu iebrukuma. Pilsētniekus kaitina selfiju cienītāji, kuri bloķē ietves un ceļus, kad pozē kārtējam attēlam.

Lai pret to cīnītos, Portofino mērs ieviesis "aizliegtās gaidīšanas" zonas vasaras mēnešu periodam. Tos, kuri vienkārši tā stāvēs "pārāk ilgi" krastmalā no plkst. 10.30 līdz 18.00, sodīs ar 270 eiro sodu.

Žogs, lai bloķētu tūristu selfijus

Tiek uzskatīts, ka Galštates pilsētas ainavas Austrijas kalnos iedvesmojušas "Disney" multfilmu "Ledus sirds". Tā dēļ vairāk nekā miljons tūristu šo vietu apmeklē katru gadu, un daudzi vēlas uztaisīt selfijus ar slaveno skatu.

Pilsētas iedzīvotājiem tas ir tik ļoti apnicis, ka šogad viņi nolēmuši uzlikt nožogojumu, lai tūristi nevarētu fotografēties uz ainavas fona. Tie taču traucēja iedzīvotājiem, radot pārāk lielu troksni. Vēlāk žogs tika novākts negatīvās reakcijas dēļ sociālajos tīklos.

Viltotas brīdinājuma zīmes Spānijas pludmalēs

Un visbeidzot viena no dīvainākajām represijām tūrisma jomā patiesībā izrādījās samākslota. Vietējie aktīvisti Majorkas pludmalēs un to pieejās izvietojuši viltus brīdinājuma zīmes angļu valodā.

Daži plakāti brīdināja par "bīstamām medūzām", "krītošiem akmeņiem" vai jūras ūdeni, kas piesārņots ar notekūdeņiem. Citi sacīja, ka pludmale ir slēgta, vai arī apgalvoja, ka pastaiga līdz pludmalei prasīs vairākas stundas, lai gan patiesībā attālums līdz okeānam bija mazāks par 100 metriem.

Dažas nelielas teksta rindiņas Kataloniešu valodā zem šīm viltus zīmēm vietējiem iedzīvotājiem norādīja, ka šie brīdinājumi ir viltoti un ka "pludmale ir atvērta visiem, izņemot ārzemniekus un medūzas".