foto: Shutterstock
Latvija līdzdarbosies ūdeņraža lidmašīnu būvē
“Fokker Next Gen” plāno vispirms pārbūvēt par ūdeņraža lidmašīnu Nīderlandē ražoto “Fokker 100”.
Bizness un ekonomika
2023. gada 26. decembris, 05:13

Latvija līdzdarbosies ūdeņraža lidmašīnu būvē

Jauns.lv

Nīderlandes uzņēmums “Fokker Next Gen” parakstījis sadarbības memorandu ar Ekonomikas ministriju un plāno Latvijā attīstīt ūdeņraža lidmašīnu projektu.

“Fokker Next Gen” iecerējis izstrādāt ar ūdeņraža dzinēju darbināmu lidmašīnu modeli, kura ietilpība varētu būt no 120 līdz 150 pasažieru vietām. Šāda tipa lidmašīnas varētu sasniegt galamērķus līdz 2500 kilometru attālumā.

Projekta sākumstadijā tuvāko trīs gadu laikā Latvijā plānots izveidot līdz 100 jaunām darba vietām, strādājot sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Kurzemes piekrastes pašvaldībām.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktores pienākumu izpildītāja Iveta Strupkāja norāda, ka “Fokker Next Gen” ar šo projektu plāno stimulēt straujāku ūdeņraža tehnoloģiju attīstību. Tas ir būtiski atkrastes vēja parka “Elwind” attīstības kontekstā, jo potenciāli veicinās pieprasījumu pēc ūdeņraža degvielas nākotnē.

“Elwind” spēs nodrošināt liela apjoma enerģijas daudzumu par konkurētspējīgu cenu, tādēļ jau šobrīd Ventspils un Liepājas pašvaldībās notiek ūdeņraža ražošanas un uzglabāšanas infrastruktūras attīstība.