“Var just, ka ikkatrs darbinieks ir svarīgs!” Ko par darbu LVM saka uzņēmumā strādājošie
Vecākais mežizstrādes meistars Juris Āboliņš.
Bizness un ekonomika
2023. gada 8. decembris, 14:53

“Var just, ka ikkatrs darbinieks ir svarīgs!” Ko par darbu LVM saka uzņēmumā strādājošie

Reklāmas projekts

Par darbu un pienākumiem akciju sabiedrībā “Latvijas valsts meži” (LVM) stāsta divi šī uzņēmuma darbinieki – vecākā plānotāja Anna Skudra un vecākais mežizstrādes meistars Juris Āboliņš.

Plānošana un meža izstrāde

Anna Skudra LVM strādā kopš 2017. gada septembra, taču arī agrāk darbs bijis saistīts ar mežiem, jo viņas iepriekšējā darbavieta bija Latvijas Valsts mežzinātnes institūts Silava Salaspilī. Taču, tā kā Anna ir no Kurzemes, bijusi doma par atgriešanos dzimtajā pusē. Kad LVM parādījusies plānotāja vakance Kurzemes reģionā, nav bijis ilgi jādomā – protams, jāpiesakās!

Tobrīd gan Anna vēl īsti nav pārzinājusi plānotāja darbu specifiku, taču bijusi pārliecināta, ka darbs mežsaimniecības jomā ir tas, ko gribētos darīt. Priekšstats par to radies jau studiju laikā pēc mācību prakses LVM. “Tādēļ, kad parādījās vakance, pieteicos – un tiku pieņemta. Nu jau man rit septītais gads plānotāja darbā.” Annas ikdiena paiet, plānojot cirsmas, veicot meža inventarizāciju, vērtējot ceļu trases un meliorācijas objektus. “No vienas puses, tas ir vienveidīgs darbs, no otras – nekad jau nav divu vienādu mežu, tie atšķiras. Ar cilvēkiem gan man savā darbā diezgan maz nākas saskarties, vairāk laika pavadu vienatnē, dabā,” plānotāja darba specifiku skaidro Anna Skudra.

Vecākā plānotāja Anna Skudra.

Plānotāja saplānotos darbus dzīvē realizē mežizstrādes speciālisti, tādēļ vārds vienam no viņiem – vecākajam mežizstrādes meistaram Jurim Āboliņam. “Tad, kad krājas audze ir izkopta, mūsu uzdevums ir darbus novest līdz finišam, bet atjaunošanas cirsmu pēc tam nodot tālāk mežkopjiem atjaunošanai. Saņemot informāciju no plānotājiem, mums ir jādomā, kad un kā labāk veikt darbus, ņemot vērā konkrētos apstākļus. Mūsu darbs gan ir saistīts ar cilvēkiem, jo bieži jārunā ar blakus esošo privāto zemju īpašniekiem un jāskaidro, ka mēs veiksim mežizstrādes darbus, taču atstāsim visu tādā stāvoklī, kā bija, vai pat vēl labāk. Piemēram, neplānojam pievešanas ceļus uz servitūtu ceļiem, ja pastāv citas piekļuves iespējas, savukārt izveidojušās risas uz pievešanas ceļiem pēc meža darbiem nolīdzinām.”

Juris LVM strādā jau kopš 2010. gada. Sākumā viņš bijis loģistikas speciālists. “Pirmā augstākā izglītība man ir ekonomikas jomā, un kādu laiku darbojos pa dažādām ministrijām, strādājot pie Eiropas fondu apguves programmām. Bet tad vienā brīdī aizdomājos par to, ka neredzu savā darbā attīstību. Draugs, kurš strādāja LVM, ieminējās, ka uzņēmumam vajag loģistikas speciālistu, un nolēmu pieteikties. Tā nonācu LVM, kur par loģistikas speciālistu nostrādāju līdz 2019. gadam, pa vidu paspējot izmācīties Meža fakultātes maģistrantūrā. Tad parādījās mežizstrādes meistara vakance, un nolēmu pieteikties, jo, strādājot loģistikā, jau biju mazliet iepazinis arī mežizstrādi. Gribējās būt vairāk dabā un strādāt ar cilvēkiem, nevis tikai sēdēt kabinetā.”

Būtiska ir drošības izjūta

Ko abi LVM darbinieki domā par savu uzņēmumu? “Man patīk, ka “Latvijas valsts meži” ir ilgtspējīgs uzņēmums. LVM rada drošības izjūtu. Patīk arī tas, ka jūtu – šeit domā un rūpējas par darbiniekiem, vadība ir gatava uzklausīt ikvienu. Svarīgi, ka gadu gaitā cilvēkiem par LVM ir izveidojies labs priekšstats. Vēl skolas laikā, kad pat nevarēju iedomāties, ka savu dzīvi kādreiz saistīšu ar mežiem, man LVM likās labs un cienījams uzņēmums. Starp citu, bieži vien cilvēki uz Meža fakultāti mācīties iet tādēļ, ka ģimenē kādam jau ir bijusi saistība ar mežiem, taču tas nav mans gadījums. Ne vecvecākiem, ne vecākiem nebija nekāda sakara ar mežiem, arī pašiem nekad nav piederējis mežs,” stāsta Anna Skudra.

Viņai piekrīt arī Juris Āboliņš. “Stabilitāte tiešām ir ļoti svarīga. Lai kādi vēji pūstu un cik grūti laiki būtu, var just, ka uzņēmumam katrs darbinieks ir svarīgs. Zinu kolēģus, kuri ir pamēģinājuši pastrādāt arī privātajā sektorā, taču pēc pāris gadiem atgriezušies LVM. Un nav arī tā, ka LVM pateiktu – ja jau reiz no mums aizgājāt, tad vairs neesat mums vajadzīgi! Nē, ja cilvēks ir bijis labs darbinieks un sevi pierādījis, viņam tiek dota iespēja atgriezties. Būtiskas ir arī sociālās garantijas un nomaksātie nodokļi, jo kaut kad jau tas pensijas vecums pienāks. Arī tehniskais nodrošinājums mums ir labs. Un vēl viena svarīga lieta ir tā, ka uzņēmums ļauj darbiniekiem piedalīties dažādās darba grupās par jauninājumu ieviešanu, ļauj iesaistīties lēmumu pieņemšanā.”

Vēl kāda būtiska priekšrocība, ko uzsver gan Anna, gan Juris, ir nenormētais darba laiks, kas ļauj pašam plānot darāmo, piemēram, neiet mežā vasaras pusdienlaika tveicē, kad tur pilns ar dunduriem un citiem mošķiem, bet gan agrāk no rīta vai vēlāk vakarā, kad ir vēsāks. Plānotāji var paši ieplānot savus darbus visam gadam, jo produktīvākais laiks šajā profesijā ir agrā pavasarī vai vēlā rudenī, kad kokiem nav lapu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar Latvijas valsts meži.