Bizness un ekonomika
2023. gada 16. novembris, 10:04

413 000 iedzīvotāju savas neizdarības dēļ laiž garām būtisku pienesumu pensijas apmēram. Tas neattiecas uz tiem, kas jau ir pensijā!

Jauns.lv

Pēc Padomju Savienības sabrukuma pašreizējā pensiju sistēma Latvijā sāka darboties 1996. gadā, kopš tā brīža valstij ir dati par cilvēku darba gaitām. Pensijā ieskaita arī nostrādāto laiku līdz 1996. gadam, taču to pierādīt iespējams tikai ar tajā laikā izveidotajām darba grāmatiņām, vēsta TV3 ziņas. 

Katrs darba stāža gads dod pienesumu pensijas apmēram, skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Informāciju par darba gaitām Padomju okupācijas laikā VSAA nav iesnieguši 413 000 iedzīvotāju. 75 000 tuvākajos septiņos gados pienāks pensionēšanās vecums. 

"Kad tika izsludināts, ka darba grāmatiņas nebūs nepieciešamas, aģentūra veica akciju, kurā aicināja darba devējus iesniegt šīs te darba grāmatiņas aģentūrā, un mēs reģistrējām šos darba periodus, bet, protams, ne visi atsaucās. Es aicinātu katru personu ieiet portālā Latvija.lv un pārliecināties, kādā informācija ir aģentūras rīcībā par darba stāžu," skaidro VSAA pārstāve.

Ja tur nekādas informācijas nav un darba grāmatiņa nozaudēta, vēl ir iespēja vērsties Latvijas nacionālajā arhīvā, cerot, ka darba devēji tās nodevuši glabāšanai. Cik lielas ir cerības, ka arhīvā jūsu darba grāmatiņu atradīs, patiesībā ir diezgan labas. Iestāde uzglabā simtiem tūkstošus darba apliecību, sākot jau no pagājušā gadsimta 40. gadiem.