"Huawei" atklāj laboratoriju Helsinkos
Īpaši testi tiek veikti arī baseinā, lai radītu viedtālruņa programmatūru, kas būtu piemērota peldētājiem. Foto: Huawei
Bizness un ekonomika
2023. gada 6. novembris, 11:03

"Huawei" atklāj laboratoriju Helsinkos

Reklāmas projekts

Lietojot viedpulksteņus, mēs pat īsti neaizdomājamies, kā gan šī miniatūrā ierīce spēj izmērīt mūsu pulsu un sniegt padomus treniņiem. Tam visā pamatā ir plaši un nopietni pētījumi, ko tagad veic arī tepat netālu no Latvijas - "Huawei" laboratorijā Helsinkos.

Jaunākajos "Huawei" viedpulksteņu modeļos ir veselības monitoringa funkcija, kas ļauj sekot virknei organisma parametru un labāk plānot treniņu slodzi. Taču aiz šīm šķietami vienkāršajām funkcijām slēpjas milzīgs un laikietilpīgs darbs informācijas vākšanā un analīzē, lai izveidotu algoritmus, kas nodrošina ierīces darbību. Jauns.lv bija iespēja ielūkoties, kā tad notiek šādas datu bāzes veidošana. Helsinkos atrodas vienīgā šāda veida laboratorija Eiropā, jo abas pārējās atrodas "Huawei" dzimtenē Ķīnā.

No sensoriem līdz datoram

"Huawei" veselības laboratorija ir izvietojusies apmēram 1000 kvadrātmetru platībā, kur vieta atvēlēta visdažādākajiem trenažieriem un sporta simulatoriem, kas ļauj ievākt datus par sportista ķermeņa darbību un organisma parametriem. Te strādā divi desmiti ekspertu vairākās nozarēs - fizioloģijā, mākslīgā intelekta attīstībā, datorprogrammu testēšanā un izstrādē. Ņemot vērā, ka viedpulksteņus izmanto dažādu sporta veidu pārstāvji, par tiem visiem nepieciešams ievākt specifisku informāciju, un šajā jomā talkā nāk profesionāli sportisti, kuri darbojas trenažieros, bet viņu biomehāniskie un fizioloģiskie rādītāji tiek fiksēti ar īpašu sensoru palīdzību un tālāk apstrādāti datorā. Bet pēc tam tas viss nonāk niecīgā ierīcē, ko mēs nēsājam sev uz rokas. Un šis mazais nieks kļūst par sportista lielāko padomdevēju: kā pareizi trenēties, kā kāpināt vai samazināt slodzi, kā atjaunoties un neiedzīvoties traumās.

Testi kalnu slēpošanas simulatorā. Foto: Huawei

Viss pareiziem treniņiem

Pirmais testu laukums laboratorijā atvēlēts distanču slēpošanai, velobraukšanai un ratiņkrēslu paralimpiešiem - kā redzam, nav aizmirsti arī viņi. Viens otru nomaina atlēts ratiņkrēslā, skrituļslēpotāja un riteņbraucējs - visi savas jomas profesionāļi, kuru kustības un pārējie parametri var kalpot par paraugu ikvienam sporta entizastam, kurš vēlas veidot pareizu treniņu plānu. Katram no testu dalībniekiem piestiprināti sensori, piedevām viņu kustības fiksē vairākas videokameras - šādi iegūtie dati vēlāk ļaus viedpulksteņa lietotājam uzlabot savu sportošanas tehniku.

Nākamajā laukumā iekārtots neliels baseins - te tiek vākta informācija, kas noderēs peldētājiem. Šajā gadījumā papildus problēma viedpulksteņa izstrādē ir ūdens, kas var iekļūt starp sportista delmu un pulksteņa sensoriem, izkropļojot rādījumus, tādēļ programmatūras izstrādātājiem ar šo faktoru ir nopietni jārēķinās. Bez sirdsdarbības un kutsību mērījumiem te liela uzmanība jāpievērš arī elpošanas datu apstrādei, lai vēlāk viedpulksteņa lietotājs varētu mācīties pareizi elpot peldējuma laikā. Tālāk - skriešanas trenažieris, kurā "iejūgtais" atlēts sagādā datus, kas vēlāk noderēs simtiem tūkstošu cilvēku, kuri skrien parkos, ielās un sporta laukumos. Nav aizmirsta arī kalnu slēpošana - tai ir savs laukumiņš ar mākslīgu uzkalniņu, kurā slidinās izbijis profesionāls kalnu slēptotājs, bet viņa kustības fiksē sensori un kameras, lai vēlāk šos datus apstrādātu un izveidotu programmu, kas pat iesācējam ļaus ielauzīties slēpošanas pamatos, nenodarot sev pāri.

Testi kalnu slēpošanas simulatorā. Foto: Huawei

Veselības monitorings

Sports un pareizi saplānotas fiziskās aktivitātes ir tikai viens no šādu laboratoriju darbības virzieniem. Ne mazāk svarīga ir veselības stāvokļa monitorēšana, un šajā ziņā "Huawei" paveicis patiešām daudz. Tas, ka mūsdienīgs viedpulkstenis spēj izmērīt pulsu, skābekļa līmeni organismā un saskaitīt veiktos soļus, vairs nav nekas jauns, taču tagad jau pētījumi ir pavirzījušies tālāk un ir iespējams izmērīt arī asinsspiedienu.

Testi velosimulatorā. Foto: Huawei

Viedpulkstenis "Huawei Watch D" ļauj izmērīt arī asinsspiedienu: tā aproce, gluži kā tradicionālam asinsspiediena mērītājam, savelkas, un pēc apmēram pusminūtes ekrānā parādās asinsspiediena rādītāji un pulss. Kaut gan varētu likties, ka šādu izmēru ierīce diez vai spēj kvalitatīvi izmērīt asinsspiedienu, patiesībā tās rādījumi ir apbrīnojami precīzi. Bez tam viedpulkstenis prot arī monitorēt nēsātāja stresa līmeni un miega kvalitāti. Ņemot vērā, ka veselības izpētes tehnoloģiju radīšanā "Huawei" sadarbojas ar vairākām universitātēm, droši vien nav tālu tas brīdis, kad viedpulksteņi spēs palīdzēt diagnisticēt arī dažādas kaites.

Tēmas