Auto un tehnoloģijas
2023. gada 23. oktobris, 09:31

Auto ziņas: var nodot vecās riepas, lai radītu jaunus produktus

Jauns.lv

Uzņēmums "CleanR" sadarbībā ar "Zaļo jostu" šoruden organizē vērienīgu riepu savākšanas akciju, kur Rīgas, Pierīgas iedzīvotāji, kam sakrājušās riepas var tās nodot bez maksas. Jāņem vērā, ka pašvaldībās var būt atšķirīgi riepu savākšanas datumi, piemēram, Ķekavā vecās riepas varēs nodot no 25. oktobra līdz 30. novembrim.

Pašvaldībās parasti viens transportlīdzekļa īpašnieks var nodot līdz četrām riepām, reizēm pat tikai uzrādot reģistrācijas apliecību jeb tehnisko pasi. "CleanR" akcijas vietās šādu ierobežojumu nav. Valerijs Stankevičs, "CleanR" valdes priekšsēdētājs norāda: "Vienīgais nosacījums - riepām jābūt tīrām tādā ziņā, ka "CleanR" pieņems riepas, nevis krāsotas puķudobes. Un vēl, akcijai ir viens būtiskāks ierobežojums - tā attiecas tikai uz vieglo automašīnu riepām, jo ierobežojums saistīts ar atšķirībām riepu pārstrādes procesā.

foto: Ekrānuzņēmums
Veco riepas viens no pārstrādes veidiem paredz, tās sadalīt mikrodaliņās, kas tiek izmantotas dažādu preču ražošanai.

Bet kas tālāk notiks ar mūsu nodotajām un "CleanR" savāktajām riepām? Tās pārstrādās, bet - kā? Jānis Lapsa, "Zaļā josta" valdes priekšsēdētājs informē, ka vecās riepas viens no pārstrādes veidiem paredz, to sadalīt mikrodaliņās, kas tiek izmantota dažādu preču ražošanai. "Dažāda rupjuma granulas, kuras tiek izmantotas bērnu laukumiem, līdz piedevām asfaltam vai pulverī jaunu riepu ražošanā," tā J. Lapsa.