Auto un tehnoloģijas
2023. gada 13. oktobris, 18:13

Par milzu naudu "Microsoft" beidzot var pārņemt slaveno videospēļu izstrādātāju "Activision Blizzard"

Jauns.lv/LETA

Datortehnoloģiju gigants "Microsoft" piektdien saņēma Lielbritānijas konkurences regulatora atļauju pārņemt videospēļu izstrādātāju "Activision Blizzard", un tādējādi vairs nav šķēršļu vērienīgā darījuma pabeigšanai. 

Lielbritānijas Konkurences un tirgu pārvalde (CMA) atļāvusi "Microsoft" par 69 miljardiem dolāru (65 miljardi eiro) iegādāties spēļu "Call of Duty" un "Candy Crush" izstrādātāju.

CMA, kas aprīlī izteica bažas par kaitējumu konkurencei, piektdien atļāva darījumu, kurā "Microsoft" neiegādāsies mākoņdatošanas tiesības esošajām "Activision" datorspēlēm un konsoļu spēlēm vai arī jaunām spēlēm, kuras "Activision" izdos nākamajos 15 gados, taču tas neattiecas uz Eiropas Ekonomikas zonu. Konkurences uzraugs secināja, ka tas ļaus "saglabāt konkurētspējīgas cenas un labākus pakalpojumus".

Šīs tiesības uz 15 gadiem tiks nodotas Francijas videospēļu izstrādātājam "Ubisoft Entertainment", pirms "Microsoft" iegādāsies "Activision".

Abu kompāniju pārstāvji norādīja, ka pēc CMA atļaujas saņemšanas ir pārvarēti visi regulatoru šķēršļi, lai varētu pabeigt darījumu.

Pērn janvārī "Microsoft" paziņoja, ka par 69 miljardiem dolāru iegādāsies pēc ieņēmumiem pasaulē trešo lielāko videospēļu kompāniju "Activision Blizzard". Tomēr darījumu kavēja dažādu regulatoru iebildumi, arī no ASV atbildīgajām iestādēm.

Eiropas Savienība "Microsoft" un "Activision" darījumu apstiprināja maijā, bet ASV konkurences uzraugs nesen atteicās no mēģinājuma to bloķēt pēc tam, kad šajā jautājumā zaudēja tiesā.

Nozarē darījums raisīja bažas par iespējamu "Activision" spēļu pieejamību tikai uz "Xbox" ierīcēm. Tādu bažu dēļ pret darījumu iebilda kompānija "Sony", kas jūlijā vienojās ar "Microsoft", ka arī turpmāk "Call of Duty" būs pieejams uz tās ierīcēm "PlayStation".

"Microsoft", paziņojot par darījumu, norādīja, ka tas paātrinās uzņēmuma videospēļu biznesa izaugsmi dažādās platformās.

"Activision Blizzard" radītā kara spēļu "Call of Duty" sērija ir viena no pasaulē pieprasītākajām konsoļu spēlēm. Kompānija piedāvā arī, piemēram, "Overwatch" un "World of Warcraft".

Tikmēr "Microsoft" portfelī ir tādas iecienītas spēles kā "Minecraft", "Elder Scrolls" un "Fallout". "Microsoft" spēļu pakalpojumam "Game Pass" ir 25 miljoni abonentu.