Mazlietoti auto un drošība – kā droši un ērti mērot lielus attālumus ar lietotu automašīnu
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 4. augusts, 11:54

Mazlietoti auto un drošība – kā droši un ērti mērot lielus attālumus ar lietotu automašīnu

Reklāmas projekts

Mērojot lielus attālumus ar automašīnu, vienmēr vajadzētu prioritizēt drošību, kā arī parūpēties par komfortu, lai brauciens būtu patīkams gan šoferītim, gan pasažieriem. Mazlietoti auto ir izdevīga izvēle, tomēr gadu gaitā auto nolietojas, tāpēc pirms garākiem braucieniem noteikti vajadzētu pievērst uzmanību automašīnas tehniskajam stāvoklim. Ja plāno doties ceļojumā ar automašīnu, vai arī apciemot radus tālākā Latvijas nostūri, tad šis raksts ir domāts tieši Tev – turpini lasīt rakstu un uzzini praktiskus padomus par to, kā droši un ērti mērot lielus attālumus ar lietotu auto!

Pārbaudi automašīnas tehnisko stāvokli pirms dodies garākā izbraucienā

Bremzes. Iesakām pārliecināties par to, vai bremzes ir labā darba kārtībā. Vecāki mazlietoti auto nereti saskarās ar bremžu kluču nodilšanu, tādēļ lietotu auto īpašniekiem jābūt vēl uzmanīgākiem, pārbaudot bremžu stāvokli. Ja dzirdi neparastus trokšņus vai bremžu pedālis vibrē un ķeras, tad nevajadzētu riskēt ar tālāku distanču mērošanu.

Riepas. Riepu stāvoklim arī ir ļoti liela nozīme ne tikai mērojot lielas distances, bet arī braucot ar automašīnu ikdienā. Pārbaudi protektora dziļumu – ja tas ir nodilis un neatbilst likumā noteiktajām prasībām, tad ir pienācis laiks mainīt riepas. Braukt ar nodilušām riepām ir nedroši, kā arī Tu vari saņemt par to sodu. Neaizmirsti arī pārbaudīt riepu spiedienu un nepieciešamības gadījumā piepumpēt tās.

Šķidrumi un filtri. Pārbaudi, vai motoreļļas, bremžu šķidruma, antifrīza un vējstiklu šķidruma līmenis ir pietiekams, lai dotos tālākā braucienā. Atceries, ka laba prakse ir vienmēr uzpildīt šos šķidrumus pirms tālāka brauciena, jo nekurienes vidū to izdarīt būs sarežģītāk. Iesakām arī paskatīties, vai nav pienācis laiks gaisa filtra nomaiņai – ar netīru filtru brauciens nebūs komfortabls.

Akumulatora stāvoklis. Pārbaudi, vai automašīnas akumulators ir labā darba kārtībā un ir droši nostiprināts tam paredzētajā vietā. Ja akumulators jau kalpo daudzus gadus vai ir “knapi dzīvs”, tad iesakām to laicīgi nomainīt, lai neizbojātu ceļojumu vai citu tālāku izbraucienu.

Klimata kontrole – nepieciešamība komfortablam braucieniem. Salt vai svīst vairākas stundas automašīnā noteikti nav tā labākā sajūta, tāpēc pirms mēro lielus attālumus ar automašīnu, noteikti pārbaudi klimata kontroles sistēmas stāvokli. 

Izplāno maršrutu savlaicīgi un uzpildi bāku, pirms dodies ceļā

Pirms dodies ceļā, neaizmirsti uzpildīt bāku, jo uz nepazīstama ceļa atrast benzīntanku ne vienmēr ir tas vienkāršākais darbs. Lai brauciens būtu bez nepatīkamiem pārsteigumiem, ir svarīgi laicīgi izplānot maršrutu. Navigācijas aplikācijas kā Waze vai Google Maps palīdzēs izplānot drošāko un ātrāko maršrutu, lai ārzemēs netīšām negadītos noklīst no šosejas. Ja iespējams, tad izvairies no ceļiem, uz kuriem notiek būvdarbi vai ir notikusi avārija – arī šeit palīdzēs iepriekšminētās aplikācijas.

Ja plāno ilgi braukt pa šoseju, laicīgi noskaidro vietas, kur ir iespējams uzpildīt degvielu, piestāt paēst un atpūsties, kā arī aiziet uz tualeti. Nereti garie izbraucieni šķiet kā sacīkstes par to, kurš pēc iespējas ilgāk izturēs pie stūres, tomēr tā tam nevajadzētu būt. Ieplāno regulāras pieturvietas ik pēc divām trijām stundām, lai šoferis varētu izkustēties un atpūtināt acis. Ja dodies ceļojumā un plāno šķērsot citas valstis, iepazīsties ar konkrētās valsts maksimālo atļauto ātrumu un citiem noteikumiem.

Nejūties drošs, mērojot lielākus attālumus ar esošo automašīnu? Ieskaties BRC Autocentra piedāvājumā!

Atceries – pirms dodies tālākā braucienā ar automašīnu, pārbaudi mašīnas tehnisko stāvokli, uzpildi degvielu un izplāno maršrutu ar regulārām pauzēm. Plāno doties ceļojumā uz ārzemēm, vai kādā citā tālākā braucienā, taču nejūties komfortabli esošajā automašīnā? Netērē laiku un ieskaties BRC Autocentra piedāvājumā, kur ir pieejami mazlietoti auto ar garantiju. Ja pērc mazlietotas automašīnas, tad pērc no BRC Autocentra – uzticama tirgotāja ar vairāku gadu pieredzi!