Vidzemes tirgus: pamestība, Nakts tirgus un Margarita no Saulkrastiem

Jau vairākus gadus žēls panīkums valda pašā Rīgas viducī – Vidzemes jeb Matīsa tirgū, kur pagājušā gadsimtā valdīja rosīga tirgus ...

gallery icon
Bizness un ekonomika
2023. gada 24. jūlijs, 05:55

Kā veicas nakts tirgošanās Vidzemes tirgū? Kādas cenas? Izgāžas iecere par ikvakara Nakts tirgu. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jau vairākus gadus žēls panīkums valda pašā Rīgas viducī – Vidzemes jeb Matīsa tirgū, kur pagājušā gadsimtā valdīja rosīga tirgus burzma. Pērn tirgus saimniecība pārgāja pašvaldības uzņēmuma “Rīgas nami” pārvaldībā un jaunais saimnieks nu mēģina atjaunot bijušo godību. Tomēr pirmais lielais “reanimācijas pasākums” – ikvakara Nakts tirgus iedzīvināšana cieta neveiksmi. Nu nolemts to rīkot tikai vienu reizi nedēļā - trešdienās. Pagājušās nedēļas trešdiena bija veiksmīga, un nu jāskatās, kā būs turpmāk.

Pašā jūlija sākumā “Rīgas nami” paziņoja, ka Vidzemes tirgū organizēs ikdienas Nakts tirgu. Kad Jauns.lv pēc nedēļas ieradās tirgū, plašajā tirgus placī andalējās tikai viena pārdevēja.

Pamestais Matīstirgus

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Vidzemes jeb Matīsa tirgū gadu no gada valda aizvien lielāka pamestība. Nu parādījušās pirmās cerības uz tā atdzimšanu.

Kopš pagājušā gadsimta beigām bijuši vairāki mēģinājumu atgriezt dzīvību Vidzemes jeb Matīsa tirgum – gan to pārvērst par vietu, kur tiek godā celti kādreiz izslavētie skābētie kāposti, gan bijušas idejas par izdegušā gaļas paviljona pārvēšanu par koncertzāli, gan izveidot krāmu tirdziņu un tā tālāk. Tomēr nekas tālāk par grandiozu ideju uzlikšanu uz papīra nav pavirzījies.

Tagad Matīsa tirgū manāma rosība valda vien pie Tērbatas ielas vārtiem, kur ir gan daži augļu un dārzeņu kioski un ziedu tirdzniecība, gan saimniecības preču veikals, gan vēl pāris sīkbodīšu. Viss pārējais plašais tirgus laukums pamests un tajā valda “tuksnesis”. Pažobelēs nostumtas kādreiz par “tirgus vizītkarti” pataisītās tirgotāju vietas skābētu kāpostu mucu veidolā. Paviljoni un kioski noputējuši un aiz atslēgām. Ar katru gadu jau tā niecīgais tirgotāju skaits paliek aizvien mazāks.

“Rīgas nami”, vēloties atgriezt dzīvību pamestajā tirgū, mēneša sākumā paziņoja: “Vidzemes tirgū plānots uzsākt tirdzniecību vakara stundās. Nakts tirgus Vidzemes tirgū tiks organizēts līdzīgi kā Rīgas Centrāltirgū. Tirgošanās notiks no pulksten 18:00 līdz 23:00. Nakts tirgum plānotas vairāk nekā 50 tirdzniecības vietas”. 19. jūlija vakars izrādījās veiksmīgs, bet pirms tam gan tik rosīgi andele negāja.

Pie Margaritas no Saulkrastiem

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Margarita no Saulkrastiem visus kārdina ar gardiem tomātiem.

Jauns.lv nolēma pagaidīt nedēļu un doties uz Vidzemes tirgu jau pēc Dziesmu svētku nedēļas, kad ikdienas un arī tirdzniecības ritms būs iegājis savās sliedēs, un palūkot, kā tad nu tur veicas ar tirgošanos. Ikdienas tirdzniecības vietas pie Tērbatas ielas vārtiem vakarpusē bija vēl atvērtas, bet dažas jau slēdzās ciet. Savukārt plašajā tirgus laukumā, kur var tirgoties ne tikai pussimts, bet pat vēl vairāk tirgotāju, bija tikai viena augļu un dārzeņu tirgotāja – Margarita no Saulkrastiem.

Viņa teica, ka ir vienīgā, kas veselu nedēļu regulāri tirgojās izsludinātajā Nakts tirgū. Vairāk neviena neesot bijis. Par to, ka tirdzniecība nesokas, viņa nesūdzējās - tieši otrādi. Laikam jau daudzi bija padzirdējuši, ka Vidzemes tirgū būs Nakts tirgus un devās uz turieni atrast papildinājumu savam mielasta galdam. Bet tā kā konkurence jau nekāda lielā nebija, viņiem nācās maciņus atvērt pie Margaritas letes. Arī Dziesmu svētku nedēļa nesa savu “biznesa pienesumu”, jo tirgus atrodas stratēģiski svarīgā krustpunktā – vietā, kur no trolejbusiem un autobusiem, kas iet pa Brīvības ielu, visērtāk pārsēsties 11. tramvaja maršrutā, kas svētku dalībniekus un publiku aizved līdz Mežaparka estrādei.

Margarita par savu pirmo tirgošanos nedēļu saka: “Tad, kad bija Dziesmu svētki, pircēju bija daudz. Man gāja ļoti labi, pat biju zināmā šokā, cik daudz cilvēku. Dziesmu svētkos bija ļoti labi cilvēki. Arī tagad jau pavisam slikti nav”.

Tagad tikai trešdienās

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Zemnieku nakts tirgu Vidzemes tirgū nu sola tikai trešdienās.

Tomēr tirgotāji, izņemot Margaritu, to nebija īsti novērtējuši. Tagad Rīgas dome informē, ka tirgošanās nakts tirgū notiks katru trešdienu no pulksten 18:00 līdz 22:00:

“Pie vietējiem zemniekiem un mājražotājiem būs iespējams iegādāties sezonas dārzeņus, augļus un ogas, augus un stādus, dažādus gaļas, zivju un piena produkcijas izstrādājumus, biškopības produktus un citus lauku labumus. Ja tirgotāju un pircēju interese pieaugs, vakara tirgošanās dienu skaitu varēs palielināt”.

Kā veiksies ar Nakts tirgus iedzīvošanu Vidzemes tirgū radīs tuvākās nedēļas. Bet pagaidām visus gaida Saulkrastu Margarita, kura teic, ka viņas stendā visi augļu un dārzeņi ir tepat, mūsu zemītē izauguši, izņemot tos, kas mūsu platuma grādos nav diži iedzīvojušies – aprikozes, nektarīni un čerešņas.

Lūk, dažas pagājušās nedēļas cenas, pie Margaritas: loki – 6 eiro kilogramā; ķirši – no 4,50 līdz 6,50 eiro kilogramā; ziedkāposti un brokoļi – 4 eiro kilogramā; tomāti – no 5 līdz 6 eiro kilogramā; cūku pupas – 3,50 eiro kilogramā; sviesta pupiņas – 6 eiro kilogramā; jāņogas – 5 eiro kilogramā; zemenes – 7 eiro kilogramā; kabači – 2 eiro kilogramā; gurķi – 2,80 eiro kilogramā.

Cer uz jaunu tradīciju

Jauns.lv “Rīgas namiem” jautāja, kā tie vērtē situāciju Vidzemes tirgū. Uz jautājumiem atbildēja “Rīgas namu” Sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Preisa.

Gadu gadiem nemainīgais Vidzemes tirgus

Arī pirms pieciem gadiem – 2016. gadā, kad Jauns.lv apmeklēja Vidzemes jeb Matīsa tirgu, rosība tajā bija tikpat žēlīga, kā ...

gallery icon

- Kā vērtējat šī mēneša sākumā izvērsto aktivitāti par Nakts tirgus izveidi Vidzemes tirgū?
- Uz ieceri raugāmies ļoti cerīgi, jo jūtam pastiprinātu interesi no pircēju puses. Domājams, ka īstos secinājumus varēsim izdarīt vēl pēc ilgāka laika. Sarunās ar tirgotājiem esam vienojušies, ka optimāli šobrīd būtu organizēt tirdzniecību reizi nedēļā, taču vienmēr esam gatavi izmaiņām darba organizācijā, ja nepieciešams.

- Cik daudz pirmajā nedēļā Nakts tirgū bija pircēju?
- Apmeklētāju ērtībai Vidzemes tirgus darba laiks ikdienā ir pagarināts arī ārpus darba laika, un turpmāk tas būs atvērts katru dienu no pulksten 7:00 līdz 20:00. Par to, kā šīs izmaiņas ir ietekmējušas apmeklētāju plūsmu varēsim spriest pēc kāda laika. 

- Kādi ir turpmākie plāni par Vidzemes Nakts tirgus organizēšanu un darbību?
- Sekosim līdzi tirgotāju un pircēju aktivitātei. Ja jutīsim, ka esam gatavi Nakts tirgu Vidzemes tirgū  organizēt biežāk – darīsim to. Šī brīža apņemšanās ir aktīvi strādāt pie šīs tradīcijas iedzīvināšanas, lai tirgus notiktu arī visu rudens sezonu! Domājams, ka līdz ar plānoto kultūras dzīves aktivizēšanos kvartālā, nakts tirgus arī Vidzemes tirgū kļūs par tradīciju.

Dace Preisa informē, ka tirgus administrācija no tirgotājiem dienā iekasē maksu par tirgošanos (tirdzniecība no automašīnām):

* zemniekiem un zemnieku saimniecībām ar pašu audzēto un pašu ražoto produkciju, meža veltēm un stādiem – 7,60 eiro;

* fiziskām un juridiskām personām ar lauksaimniecības produkciju, meža veltēm, un stādiem - 8,06 eiro;

* fiziskajām un  juridiskām personām tirdzniecībai ar  eksotiskajiem augļiem, citrusaugļiem, arbūziem, riekstiem un tamlīdzīgi – 9,27 eiro.

Nolaistais Vidzemes tirgus 2018.gada maijā

Rīgas Centrāltirgus (RCT) vadība iecerējusi Vidzemes tirgus teritoriju un darbību pilnībā atjaunot līdz 2022.gada 31.decembrim, liecina RCT vēstule Rīgas domes ...

gallery icon

Vidzemes tirgus 2016.gada novembrī

gallery icon