foto: AFP/Scanpix
Ķīna apsteidz Japānu automašīnu eksportā
Automašīnu rūpnīca Ķīnā.
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 19. maijs, 12:00

Ķīna apsteidz Japānu automašīnu eksportā

Jauns.lv

Ķīna apgalvo, ka tā ir kļuvusi par pasaulē lielāko automobiļu eksportētāju, gada pirmajos trīs mēnešos apsteidzot Japānu, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Pagājušajā nedēļā publiskotie oficiālie dati liecina, ka Ķīna šajā periodā eksportēja vairāk nekā miljons transportlīdzekļu, kas ir par 58% vairāk nekā 2022. gada pirmajā ceturksnī.

Tajā pašā laikā Japānas transportlīdzekļu eksports sasniedza 954 185 transportlīdzekļus, palielinoties par 6% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Ķīnas eksportu veicināja pieprasījums pēc elektriskajiem automobiļiem un pārdošana Krievijai.

Pagājušajā gadā Ķīna apsteidza Vāciju un kļuva par pasaules otro lielāko automobiļu eksportētāju.

Saskaņā ar Ķīnas Galvenās muitas pārvaldes datiem 2022. gadā Ķīna eksportēja 3,2 miljonus transportlīdzekļu, salīdzinot ar 2,6 miljoniem transportlīdzekļu, ko eksportēja Vācija.

Atteikšanās no fosilā kurināmā ir veicinājusi Ķīnas autobūves nozares izaugsmi.

Jauno enerģijas transportlīdzekļu (NEV), kas ietver elektromobiļus, eksports pirmajā ceturksnī pieauga par vairāk nekā 90%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

"Tesla" Ķīnas filiāle, SAIC - MG zīmola īpašnieks - un BYD, kuru atbalsta ASV investoru veterāns Vorens Bafets, ir vieni no lielākajiem Ķīnas NEV eksportētājiem.

Īlona Maska elektrisko automobiļu ražotājam Šanhajā ir milzīga rūpnīca, kas eksportē uz tādiem reģioniem kā Japāna un Eiropa.

Tesla "Gigafactory" pašlaik spēj saražot 1,25 miljonus automobiļu gadā, un uzņēmums plāno vēl vairāk palielināt jaudu.

Pagājušajā mēnesī tā sāka ražot Model Y sporta un lietderīgās lietošanas automašīnas eksportam uz Kanādu.

Kopš Ukrainas kara sākuma, kad Rietumvalstis Maskavai noteica tirdzniecības sankcijas, ir strauji pieaudzis arī Ķīnas eksports uz Krieviju.

Pagājušajā gadā Ķīnas autoražotāju, tostarp Geely, Chery un Great Wall, tirgus daļa Krievijā strauji pieauga pēc tam, kad pēc iebrukuma Ukrainā šo valsti pameta konkurenti, tostarp Volkswagen un Toyota.