Gleznotāja, kas veido tiltu starp kripto un tradicionālo finanšu pasauli
Binance attīstības un mārketinga vadītāja Polina Brotjē
Bizness un ekonomika
2023. gada 4. aprīlis, 15:17

Gleznotāja, kas veido tiltu starp kripto un tradicionālo finanšu pasauli

Jauns.lv

Kritpo un blokķēdes tehnoloģijas ir strauji augoša un inovatīva nozare. Viens no lielākajiem spēlētājiem šajā jaunajā pasaulē ir kriptobirža Binance. Latvijā uzņēmumu pārstāv Binance attīstības un mārketinga vadītāja Polina Brotjē, kas pēc aicinājuma ir māksliniece un no tehnoloģijām brīvajā laikā aizraujas ar gleznošanu. Viņa apliecina, ka kriptolietas nav domātas tikai “tehno-frīkiem” un šajā jomā kaut ko sev noderīgu var atrast ikviens, ja vien ir gatavs pamēģināt.

Kripto un tehnoloģiju nozarē kopumā ir salīdzinoši maz sieviešu. Kā pati nokļuvāt kripto pasaulē?

Pirms pievienojos kripto nozarei, sākumā strādāju L'Oreal mārketingā un paralēli studēju Tallinas Tehnoloģiju universitātē. Uzskatīju, ka man bija svarīgi, lai CV jau no paša sākuma būtu liels un atzīts zīmols.

Taču nākamais stimuls manai karjerai bija izglītība. Pēc dažu gadu darba mārketingā un sabiedrisko attiecību jomā es nolēmu iegūt starptautisko MBA grādu. Tāpēc es pārcēlos uz Romu, kur studēju un pabeidzu LUISS biznesa skolu. Studiju laikā man bija paredzēta arī prakse. Pārlūkojot Linkedin, es atklāju ļoti interesantu amatu, ko Uber bija publicējis Igaunijā. Godīgi sakot, es tolaik nepazinu šo uzņēmumu un tā sniegtos pakalpojumus. 2015. gadā Eiropā tas vēl nebija pazīstams. Taču pēc nelielas izpētes biju pārliecināta, ka pievienoties šim uzņēmumam būtu piedzīvojums. Tāpēc es sāku pieteikšanās procesu. Pēc sešām intervijām ar cilvēkiem no visas pasaules un radoša mājasdarba pildīšanas mani pieņēma darbā. Daudzu cilvēku reakcija toreiz bija: "Vai esi pārliecināta, ka vēlies strādāt taksometru uzņēmumā?".

Kad esi daļa no amerikāņu tehnoloģiju uzņēmuma, kas ir pilns ar entuziastiem, ar iedrošinošiem izpilddirektoriem, kuri veido kaut ko jaunu, līdz šim vēl nekad nebijušu, tev ir daudz enerģijas un tu baudi sadarbību ar "superpumpētiem" cilvēkiem. Vai esat redzējuši TV raidījumu par Uber "Superpumped"? Es ieteiktu to noskatīties. Tas var palīdzēt saprast, kāda ir strauji augoša jaunuzņēmuma atmosfēra.

Savu ceļojumu Binance es sāku 2021. gada septembrī. Viens no maniem bijušajiem Uber kolēģiem bija pievienojies uzņēmumam. Mēs cieši sadarbojāmies Uber, jo viņš tolaik nodarbojās ar mārketingu Somijā. Tas bija Covid laiks, kad pēc aiziešanas no Uber es sāku meklēt citu darbu. Es paņēmu viena gada pārtraukumu karjeras veidošanā un nodarbojos ar savu hobiju – gleznošanu. Kādu dienu es Instagram publicēju savus mākslas darbus, kurus pārdevu Catawiki, un mans bijušais kolēģis no Uber man uzrakstīja īsziņu, lai izteiktu komplimentu par jauniem radītajiem mākslas darbiem. Sākām tērzēt un uzzināju, ka viņš bija pievienojies kādam kripto uzņēmumam. Tobrīd es biju sākusi darbā pieteikšanās procesu citā tehnoloģiju uzņēmumā, kas piedāvā pārtikas piegādes pakalpojumu, un pildīju mājasdarbu, kuram man bija nepieciešamas dažas dienas. Viņš ieteica pieteikties arī Binance, taču brīdināja, lai sagatavojos Uber 1.0 uzņēmumam ar drudžainu, strauju darba ritmu, lielu brīvību un lielu ātrumu. Es viņam atzinos, ka man pietrūkst tieši šādas vides, jo, kad gāju projām no Uber, darba vide tur jau kļuva korporatīva un lēnāka nekā hiperattīstības laikā, kad tikko pievienojos.

Tāpēc es pieteicos Binance. Man bija piecas intervijas, un es sapratu, ka šim uzņēmumam ir ļoti īpaša, unikāla kultūra. Daudzi domā, ka, lai pievienotos šai nozarei, ir nepieciešamas zināšanas blokķēžu jomā. Man tādu nebija. Taču man bija pieredze zīmola un pakalpojumu attīstībā Baltijas reģionā no nulles, kā arī zinātkāre par kripto un blokķēdēm. Savu pirmo kriptovalūtu iegādājos 2021. gada sākumā ar māsas palīdzību, kas par blokķēdēm un kriptovalūtu sāka interesēties nedaudz agrāk.

Lūdzu, pastāstiet nedaudz vairāk par sevi, savām interesēm, hobijiem un ar ko šobrīd nodarbojaties?

Mans lielais hobijs ir gleznošana. Kad mācījos Narvas vidusskolā, vakarus pavadīju, mācoties mākslas skolā. Šī aizraušanās ar mākslu man ir saglabājusies līdz pat šim laikam. Taču ir viena problēma. Darbs strauji augošā tehnoloģiju uzņēmumā pilnībā patērē visu laiku un resursus. Diemžēl gleznošanai paliek maz brīva laika. Tomēr vismaz dažas reizes gadā es sarūpēju sev brīvus brīžus, kad pilnībā ļaujos mākslinieciskajai iedvesmai.

Binance attīstības un mārketinga vadītāja Polina Brotjē

Esmu iemācījusies sabalansēt darba vides augsto tempu tā, lai pati neizdegtu. Tehnoloģiju uzņēmumos darba vienmēr ir vairāk nekā darba stundu. Nekad nav tā, ka darbs ir padarīts un tu nezini, ko darīt tālāk. Daudziem cilvēkiem ir grūti, ja ir nekontrolēta un liela darba slodze. Arī man tā bija problēma, kad strādāju Uber. Taču šī vide iemāca, kā noteikt prioritātes un panākt līdzsvaru starp darbu un personīgo laiku. Man ļoti palīdz sports – es divas līdz trīs reizes nedēļā spēlēju tenisu. Varu lepoties, ka man ir darba devējs, kas mani mudina to darīt un sedz arī manas grupu nodarbības.

Ziemā es parasti dodos uz kādu no slēpošanas kūrortiem. Binance piedāvā diezgan elastīgu darba grafiku, un tas nozīmē, ka es varu slēpot agri no rīta un darba dienu sākt nedaudz vēlāk. Šāds elastīgums sniedz man vairāk enerģijas darbam un labāko rezultātu sasniegšanai.

Ar ko tieši Latvijā nodarbojaties kā Binance pārstāve?

Esmu mārketinga vadītāja Baltijas reģionā, un šobrīd es pārraugu Igaunijas un Latvijas mārketinga aktivitātes. Baltijas reģions ir kompakts, un daudzi darba devēji to uzskata par vienu tirgu. Tāda pati situācija ir arī mūsu gadījumā.

Kā jūs pāris teikumos raksturotu, kas ir Binance?

Binance ir naudas brīvība. Mēs veidojam tiltu starp kriptovalūtu un tradicionālo finanšu pasauli. No brīža, kad jūs iemaksājat parasto (fiat) valūtu savā biržas makā, līdz brīdim, kad sākat tirdzniecību, katram procesa solim ir jābūt drošam.

Binance darbojas jau gandrīz sešus gadus, un uzņēmumam jau ir vairāk nekā 7500 darbinieku visā pasaulē, 120 miljoni verificētu lietotāju, 65 miljardi ASV dolāru apgrozījums dienā un 700 000 darījumu sekundē. Tā ir milzīga dažādu tehnoloģiju produktu blokķēdes ekosistēma, kurā visaugstākā prioritāte ir lietotāju un līdzekļu drošībai.

Kāpēc pastāv divas Binances un ir atsevišķi nodalīta US-Binance? Kādas ir atšķirības?

Binance.com un Binance.US ir atsevišķas juridiskas personas. Binance.US darbojas kā pilnīgi neatkarīga vienība, un tai ir licence uzņēmējdarbībai vairākos ASV štatos. Binance.US ir savs izpilddirektors, sava vadības komanda, kā arī korporatīvās pārvaldības komandas, piemēram, atbilstības, juridiskā un finanšu komanda. Turklāt Binance.US nesen piesaistīja finansējumu, un tagad uzņēmums pieder vairākiem pazīstamiem riska kapitāla un investīciju uzņēmumiem, kā arī CZ (Changpeng Zhao), kas ir uzņēmuma dibinātājs.

Kādus Binance pakalpojumus visbiežāk izmanto Latvijas iedzīvotāji?

Binance Earn, kas ir domāts konservatīviem investoriem, kuri dod priekšroku ilgtermiņa ieguldījumiem. Binance Card, kas ļauj norēķināties ar kriptovalūtām pie tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem. Binance Pay, kas nodrošina fiat un kripto valūtu apmaiņu.

Kā domājat, cik ilgam laikam vēl jāpaiet, līdz norēķināšanās ar kriptovalūtām būs tikpat ierasta kā norēķināšanās ar tradicionālajām valūtām (fiat)?

Vēlamies, lai naudas brīvība būtu pieejama pēc iespējas lielākam skaitam cilvēku visā pasaulē, un to var panākt tikai tad, ja tiek izveidota droša, pārredzama un uzticama ekosistēma. Lai to sasniegtu, mums aktīvi jāievēro labākā prakse, kas palīdz izveidot uzticību starp mums un mūsu lietotājiem. Šī labākā prakse ietver stingru drošības pasākumu un identitātes pārbaudes sistēmu ieviešanu, palīdzību tiesībaizsardzības iestādēm cīņā pret finanšu noziegumiem, pārredzamību un atsaucību, kā arī esošo noteikumu ievērošanu, vienlaikus palīdzot izstrādāt jaunas, tieši kriptovalūtām paredzētas politikas un noteikumus.

Binance attīstības un mārketinga vadītāja Polina Brotjē

Kripto ziema ir padarījusi nervozus ļoti daudzus kripto entuziastus. Pēc FTX biržas kraha daudzi ir kļuvuši piesardzīgi attiecībā uz centralizētajām biržām. Cik stabili šobrīd jūtas Binance?

Jā, esam gatavi 2023. gada pārsteigumiem. Binance veido izcila komanda, kas apvieno dažādu jomu profesionāļus un ekspertus ar augstu misijas apziņu. Mūsu uzņēmējdarbības modelis ir vienkāršs un ļoti izturīgs pret ārējiem satricinājumiem. Turpināsim koncentrēties uz jaunu, cilvēkiem nepieciešamu risinājumu radīšanu, turpināsim paplašināt komandu un ieguldīsim līdzekļus spēcīgos projektos.

Nozare vēl kādu laiku pārvarēs FTX radītās sekas. Protams, būs jāiegulda daudz darba, lai pārliecinātu cilvēkus, ka sliktajiem spēlētājiem nav tik lielas ietekmes uz nozari. Runājot par tirgus veselību, katrs “lāču tirgus” ir labāks par iepriekšējo, un es sagaidu, ka nozare salīdzinoši ātri atveseļosies. Neatkarīgi no tā, vai atveseļošanās notiks dažu mēnešu vai gada laikā, mēs noteikti no “lāču tirgus” iznāksim vēl spēcīgāki nekā pirms tam.

Šobrīd ir svarīgi koncentrēties gan uz lietotāju aizsardzību, gan arī uz inovāciju ieviešanu, lai kriptotehnoloģijas un Web3 kļūtu arvien noderīgākas cilvēku ikdienas dzīvē. Mūsu nozare jau ir radījusi vairākus Web3 produktus, kas ir pierādījuši spēju būt noderīgi lietotājiem – sākot no NFT līdz GameFi. Es uzskatu, ka nākamais “buļļu tirgus” radīsies, pateicoties inovācijām tajos risinājumos, kā šie produkti tiek izmantoti, lai radītu unikālu lietderību. Tas var notikt nākamajā vai aiznākamajā gadā. Precīzu laiku pateikt nav iespējams, un tas arī ir diezgan nebūtiski. Tāpēc Binance turpinās koncentrēties uz to, kas ir atkarīgs no uzņēmuma: būvēs ekosistēmu, veicinās inovācijas, aizsargās lietotājus un ar savu piemēru virzīs pārmaiņas nozarē pārredzamības, drošības un atbilstības standartu pilnveidošanā.