foto: Publicitātes foto
“Bite Latvija”: SPRK lēmums nodrošinās taisnīgu 5G ieviešanu Latvijā
Mobilo sakaru torņi.
Bizness un ekonomika
2023. gada 9. februāris, 19:06

“Bite Latvija”: SPRK lēmums nodrošinās taisnīgu 5G ieviešanu Latvijā

Jauns.lv

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) lēmusi atļaut mobilo sakaru operatoram un IKT pakalpojumu sniedzējam “Bite Latvija” un tā grupas uzņēmumam, elektronisko pakalpojumu sniedzējam “Unistars” kopīgi izmantot 5G attīstīšanai nepieciešamās frekvences. “Bite Latvija” ģenerāldirektors Arunas Mickevicius norāda, ka šis lēmums nodrošinās taisnīgu 5G ieviešanu Latvijā un radīs pamatu Latvijas tehnoloģiskajai konkurētspējai, vienlaikus apliecinot, ka Latvija ir ārvalstu investīcijām pievilcīga zeme.

Regulators lēmumā par atļauju “Bite Latvija” un “Unistars” kopīgi izmantot 5G attīstīšanai nepieciešamās frekvences secinājis, ka, ja tas nenotiek, šis ierobežotais valsts resurss nesniegs sabiedrībai maksimālu ieguvumu. 

Tikmēr Regulatoram vērtējot frekvenču dalījumu starp tirgus dalībniekiem, secināts, ka, salīdzinot ar LMT, “Bite Latvija” un “Tele2” lietošanā aizvien būs mazāk ierobežotu joslu frekvenču lietošanas tiesību. Tas nozīmē, ka “Bite Latvija” un “Unistars” kopīgi izmantojot 5G attīstīšanai nepieciešamās frekvences netiks ietekmēta tirgus konkurence. 

“Lai gan lēmuma pieņemšanas process bija ilgs, man ir patiess gandarījums, ka atļauju esam saņēmuši. Tas mums ļaus strādāt, lai Latvijā tuvāko gadu laikā ieguldītu vairāk nekā 70 miljonus eiro, no kuriem šogad vien tīkla modernizēšanā ar “Ericsson” iekārtām un 5G attīstībā ir plānots ieguldīt aptuveni 17 miljonus eiro. Tas ir ļoti labs signāls mūsu klientiem, jo jau šobrīd esam gatavi iedarbināt 200 5G bāzes stacijas. Plānojam, ka līdz 2023. gada beigām “Bite Latvija” būs 400 5G bāzes stacijas un mūsu 5G tīkls aptvers teju 50% Latvijas iedzīvotāju,” saka Arunas Mickevicius, “Bite Latvija” ģenerāldirektors. 

200 “Bite Latvija” 5G bāzes stacijas, kas tiks iedarbinātas tuvākajā laikā, nodrošinās piekļuvi 5G tehnoloģijai tādās Latvijas pilsētās kā Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Jelgavā, Ventspilī, Jēkabpilī, Ogrē, Siguldā, Saulkrastos, Talsos, Tukumā, Kuldīgā, Bauskā, Cēsīs, Alūksnē un citviet. 

“Ieviešot 5G tehnoloģiju, sāksim piedāvāt ātrgaitas mājas interneta pakalpojumus privātpersonām, kuru dzīvesvietā šobrīd tie nav pieejami. Šie pakalpojumi būs arī spēcīga alternatīva optiskā interneta pakalpojumiem. Papildus tam, plānojam piedāvāt augstas izšķirtspējas mājas TV pakalpojumus. Savukārt biznesa klientiem plānojam piedāvāt ātrgaitas biroja interneta risinājumus, kā arī veidosim integrētus IKT pakalpojumus, kur nepieciešams stabils ātrgaitas interneta pieslēgums,” norāda A. Mickevicius. 

Viņš papildina, ka 5G nodrošinās zemu latentāti jeb signāla aizturi, kas samazināsies līdz pat 50 reizēm, savukārt ar datu caurlaidības apjoms ar šīs tehnoloģijas palīdzību palielināsies 100 reizes. Savukārt viena 5G bāzes stacija vienā kvadrātkilometrā varēs nodrošināt kvalitatīvus sakarus, internetu par 100 reizēm lielākam ierīču skaitam. 

Lai izmantotu 5G iespējas, nepieciešams viedtālrunis vai rūteris, kas atbalsta šo tehnoloģiju. Ja pieslēgšanās 5G tīklam nenotiek automātiski, klientam ir jāpārbauda ierīces tīkla iestatījumi.