foto: Pixabay.com
Krievijas naftu pasaulē pārdod par divreiz lētāku cenu
Augsta naftas cena Krievijai ir svarīga, lai varētu finansēt karu Ukrainā.
Bizness un ekonomika
2023. gada 10. janvāris, 12:49

Krievijas naftu pasaulē pārdod par divreiz lētāku cenu

Jauns.lv

Primorskas ostā 9. janvārī Krievijas vadošās “Urals” markas naftas cena bija tikai 37,8 ASV dolāri par barelu, kamēr “Brent” markas nafta tiek pārdota divreiz dārgāk - 78,57 ASV dolāriem, vēsta Bloomberg.

Krievijas naftas cena noslīdējusi krietni zem ES un G7 valstu noteiktās robežas. Krievijas budžeta ienākumi no naftas produktu tirdzniecības ir lielā mērā atkarīgi tieši no “Urals” markas naftas eksporta, jo tā veido proporcionāli veido lielāko daļu no Krievijas kopējā naftas eksporta. Savukārt augsta naftas cena Krievijai ir svarīga, lai varētu finansēt karu Ukrainā.

ES un G7 valstu noteiktās iepirkuma cenas robežas Krievijas naftai padara to atkarīgu no Ķīnas un Indijas, kas kļuvušas par liekajiem Krievijas naftas importētājiem. Uz šīm valstīm Krievija eksportē “ESPO” markas naftu un tās cena pašlaik ir virs 60 ASV dolāriem, taču tas, visticamāk, nespēs kompensēt “Urals” cenas samazinājumu.   

“Urals” ir  Krievijas eksporta jēlnaftas maisījums. Tas ir Urālu un Volgas reģiona smagās skābās naftas maisījums ar Rietumsibīrijas vieglo naftu.

“Brent” ir viens no trīs vadošajiem jēlnaftas zīmoliem un kvalitātes etaloniem pasaulē. Tas ir jēlnaftas maisījuma no 19 naftas laukiem Ziemeļjūrā. Pārējie divi jēlnaftas etaloni ir  “West Texas Intermediate” no Ziemeļamerikas un “Dubai Crude” jēlnafta no Persijas līča.