foto: Shutterstock
Alus ražotājiem kritušās pudeļu izmaksas
Aptuveni 80% stikla pudeļu var izmantot atkārtoti.
Bizness un ekonomika
2022. gada 23. oktobris, 05:19

Alus ražotājiem kritušās pudeļu izmaksas

Kas Jauns Avīze

Alus ražotāji pozitīvi novērtē depozīta sistēmas ieviešanu, kas ievērojami samazinājusi pašizmaksu stikla pudelēm.

“Valmiermuižas alus” līdzīpašnieks un valdes loceklis Aigars Ruņģis teic, ka aptuveni 80% stikla pudeļu var izmazgāt un izmantot atkārtoti, tā samazinot Latvijā kopējo nepieciešamību pēc jaunām.

“Tērvetes AL” valdes priekšsēdētājs un alus darītavas vadītājs Valters Paškausks stāsta, ka 90% alus stikla pudeļu tiek atgrieztas “Tērvetes alus” darītavā un lietotas atkārtoti, ļaujot ievērojami ietaupīt uz to izmaksām. Cena par pudeli būtu par 20% lielāka, ja uzņēmums iepirktu jaunas pilnā apjomā.

No visām alus darīšanā nepieciešamajām izejvielām visstraujāk cena augusi stikla pudelēm – gada laikā dubultojusies. Lai daļēji kompensētu izmaksu kāpumu un saglabātu konkurētspēju, arī ņemot vērā pirktspēju un augošo alus importu, “Valmiermuižas alus” dzērieniem stikla pudelēs cenas oktobrī palielinātas vidēji par 10 procentiem.

Paškausks atklāj, ka stikla pudeļu piedāvājums tirgū samazinājies trīs reizes, bet cena – divkāršojusies. “Tērvetes AL” sākotnēji taru pirka no Ukrainas un Baltkrievijas, bet Ukrainas kara dēļ nācās atrast jaunus piegādātājus, tāpēc, lai segtu ražošanas izmaksas, arī dzērieniem stikla pudelēs cenas palielinātas.

SIA “Depozīta iepakojuma operators” informē, ka no 1. februāra līdz 1. oktobrim tirgū laisti 274 miljoni depozīta iepakojumu, no kuriem 41 miljons jeb 15% ir atkārtoti uzpildāmās stikla pudeles. Sistēmā atpakaļ atgriezti 25,5 miljoni šādu pudeļu, bet daļa aizvien atrodas veikalu plauktos vai pie pircēja. Novērojumi liecina, ka no dzēriena iegādes līdz nodošanai depozīta punktā paiet vidēji četras līdz sešas nedēļas.