foto: Publicitātes foto
Inovāciju konferencē uzsver privātā un valsts sektora sadarbību klimata izaicinājumu risināšanā
Bizness un ekonomika
2022. gada 19. oktobris, 10:41

Inovāciju konferencē uzsver privātā un valsts sektora sadarbību klimata izaicinājumu risināšanā

Jauns.lv

"Baltijas jūras reģiona inovāciju, investīciju un attīstības konferencē" dalībnieki uzvēra privātā un publiskā sektora sadarbību, kā arī izglītības un inovāciju lomu Eiropas Savienības (ES) klimata pārmaiņu izaicinājumu risināšanā.

Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks norādīja, lai gan zinātne un augstāka izglītība ir valsts attīstības pamats, inovācijām ne vienmēr no valsts budžeta tiek atvēlēts atbilstošs finansējums. Tomēr zinātnei un inovācijām ir būtiski piesaistīt finansējumu, kas tiktu izmantots ilgtspējīgu risinājumu veidošanā.

Arī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ivars Kalviņš stāstīja, ka sabiedrība no zinātnes un izglītības gaida labklājības līmeņa pieauguma sekmēšanu, un to var sasniegt investējot zinātnē, pētniecībā un inovācijās.

Tāpat viņš atzīmēja, ka Latvijā ir būtiski apvienot resursus un pūliņus, lai stiprinātu ekonomikas izaugsmi, tostarp LU un LZA ir noslēgušas stratēģiskas sadarbības līgumu, lai veicinātu zinātni, izglītību un inovāciju.

Kalviņš arī informēja, ka LZA šogad ir ieguvusi savā īpašumā LZA augstceltni, kas dos iespēju attīstīt inovācijām nepieciešamo infrastruktūru, un tāpat arī LU ir nepieciešama sava tehnoloģiju māja, lai zinātnieki varētu nodot zināšanas un izstrādātās tehnoloģijas studentiem.

Viņš piebilda, ka LZA akadēmijas augstceltni ir plāns pārveidot par zinātnes, tehnoloģiju pārneses un biznesa centru. Tostarp LZA ir veikusi nepieciešamos priekšdarbus, lai pretendētu uz Eiropas Investīciju bankas (EIB) un Eiropas Attīstības bankas atbalstu.

Savukārt EIB biroja vadītājs Baltijas valstīs Marko Frančini norādīja, ka EIB savā darbībā pielāgojas ES prioritātēm un pašlaik prioritāte ir efektīvs atbalsts klimata problēmu risināšanā.

Tāpat viņš norādīja, lai gan EIB ir aktīvs dalībnieks valsts sektorā, banka arvien vairāk sadarbojas arī ar privāto sektoru. Tostarp Frančini atzīmēja, lai sasniegtu ES klimata mērķus, ir būtiski vairāk iesaistīt privāto sektoru.

Jau ziņots, ka LU sadarbībā ar EIB un Eiropas Padomes attīstības banku (EPAB) šodien rīko "Baltijas jūras reģiona inovāciju, investīciju un attīstības konferenci", lai dalītos ilgtspējīgu projektu īstenošanas pieredzē. Tās mērķis ir savest kopā reģiona lēmumpieņēmējus, publiskās attīstības bankas, publiskos un privātos partnerus, kā arī citas ieinteresētās puses.