foto: AFP/Scanpix
Ugunsgrēkā smagi pabojātas mītiem apvītās statujas Lieldienu salā
Daļa akmens galvu pārogļojušās
Tūrisms
2022. gada 7. oktobris, 10:30

Ugunsgrēkā smagi pabojātas mītiem apvītās statujas Lieldienu salā

Jauns.lv

Mīklainās statujas Lieldienu salā skāris ugunsgrēks, un daļa no gigantiskajām akmens galvām pārogļojusies līdz neglābjamam stāvoklim.

Liesmas skārušas vēl nezināmu skaitu statuju, sacīja Čīles kultūras mantojuma pārvaldē.

Lieldienu salā atrodami gandrīz 1000 megalītu, kas pazīstami kā moai. Tās ir gigantiska izmēra galvas, kas parasti slejas aptuveni četru metru augstumā. Lielākā no galvām sver 74 tonnas un ir 10 metru augsta. 

Statujas radījusi polinēziešu cilts pirms vairāk nekā 500 gadiem. Galvas izvietotas visapkārt salai, skatu vēršot uz salas iekšieni. Vietējiem statujas bija garīgi svētas vietas - viņi uzskatīja, ka figūras iemieso senču garus. 

foto: AFP/Scanpix
Liesmas skārušas vēl nezināmu skaitu statuju

Ugunsgrēks, kas izcēlās pirmdien, skāris "gandrīz 60 hektāru", tviterī pavēstījusi Kultūras mantojuma pārvaldes amatpersona Karolīna Peresa Datari.

Tiek uzskatīts, ka liesmas izplatītas tīši, un to centrā atrodas Lieldienu salas Rano Raraku vulkāns, kas ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Lieldienu sala atrodas 3500 kilometru no Čīles krastiem. Tā tūrismam pēc slēgšanas Covid-19 pandēmijas laikā tika atkārtoti atvērta vien pirms trim mēnešiem. Tagad piekļuve salai atkal slēgta, kamēr tiek apzināti postījumu apmēri.