foto: Publicitātes
Tirdzniecības centra "Origo" jaunās ēkas dizaina autore – Gada sieviete dizainā 2021!
Bizness un ekonomika
2022. gada 18. augusts, 07:00

Tirdzniecības centra "Origo" jaunās ēkas dizaina autore – Gada sieviete dizainā 2021!

Reklāmas projekts

Arhitektu biroja “xcelsior” vadītāja, arhitekte un dizainere Zane Straume, kas veidojusi “Origo” jaunās ēkas, tostarp biznesa centra “Origo One” dizainu, ieguvusi konkursa “Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2021” titulu “Gada sieviete dizainā 2021”. Konkursu organizē biedrība “Building Design and Construction Council” (BDCC) sadarbībā arī Rīgas domes Īpašuma departamentu. 

foto: BDCC publicitātes foto

“T/c “Origo” projekta veiksmes pamatā ir sinerģija starp pasūtītājiem, arhitektiem un būvniekiem. Šī balva ir arhitektūras, dizaina un būvniecības jomā strādājošām sievietēm, tādēļ jāatzīmē, ka šajā projektā piedalījās daudzas lieliskas profesionāles. “Xcelsior” komandā - Līga Leja, Ilze Ļule, Gunta Lapiņa, Tatjana Raicineca, kā arī projekta arhitekte Inga Pinķe no “Depo Projekts” un pasūtītāja “Linstow Baltic” pārstāve Evija Majevska, bez kuru līdzdalības šāds rezultāts un arī balva nebūtu iespējama, “ atzīst SIA “xcelsior” vadītāja, arhitekte un dizainere Zane Straume.

foto: BDCC publicitātes foto

“Linstow Baltic” un t/c “Origo” komercdirektore Evija Majevska: ““Origo” jaunbūves, tostarp biznesa centra “Origo One” interjera dizaina izstrādi uzticējām Latvijas Dizaineru savienības Gada balvu laureātam, arhitektūras un interjera dizaina kompānijai ar 25 gadu starptautisko pieredzi – SIA “xcelsior”. Izvērtās lieliska sadarbība ar projekta vadītājiem un dizaina autoriem Artūru Martinsonu un Zani Straumi, un mums ir īpašs prieks, ka ieguldīto darbu novērtē ne tikai mūsu sadarbības partneri, bet arī nozares profesionāļi. “Origo” dizaina koncepta pamatā ir ideja par atskaites punktu. Centrālā lokācija un nozīmīgāko transporta mezglu tuvums padara to par dabisku tikšanās vietu un pieturas punktu gan tālākās, gan tuvākās gaitās, tāpēc izvēlējāmies radīt mierīgu, lakonisku, bet mājīgu vidi, kurā viegli orientēties. Interjerā iekļautās attālumu norādes līdz pilsētām ir atsauce uz centra atrašanās vietas vēsturisko funkciju – pastu. “Origo” dizains – interjers, grafiskā valoda un navigācija – ir vienots veselums, kurā meklējām sinerģiju starp arhitektūru, piedāvātajiem pakalpojumiem, vietas funkciju un raksturu.”

Atjaunotais tirdzniecības centrs "Origo"

gallery icon

T/c “Origo” jaunās ēkas pirmajos trīs stāvos izvietotas ērtas tirdzniecības un pakalpojumu sniedzēju telpas, savukārt ēkas augšējos trīs stāvos atrodas “Origo One” biznesa centrs ar inovatīviem A klases birojiem. T/c “Origo” pieejams plašs vietējo un starptautisko zīmolu klāsts – “Reserved”, “Lindex”, “Sinsay”, “Euronics”, “Skechers”, “Smartserviss”, “Vizionette”, “Boost Juicebar”, “IQOS”, arī jau iemīļoti zīmoli, tostarp pilsētas centrā lielākais “Rimi Hyper”, “Douglas”, “Jānis Roze”, “BITE”, “Terranova”, “Cropp”, “House”, “Ivo Nikkolo”, “Sportland”, “NS King”, “GoldLight”, “Elche”, “Eiropas apavi” zīmolu veikali un citi. Rudenī zīmolu klāstu papildinās jauns apģērbu veikals “House of British Brands”, pārtikas operators “Rimi Mini” un citi.

“Origo” projektā uzsvars likts uz augstiem energoefektivitātes, ūdens izmantošanas un visām sabiedrības  grupām pieejamiem risinājumiem, kā arī citu ilgtspējas standartu ievērošanu. T/c “Origo” jaunbūve un biznesa centrs “Origo One” saņēmuši pasaulē vadošās ēku ilgtspējas novērtēšanas metodes BREEAM sertifikātu augstāko vērtējumu starp visiem tirdzniecības centriem Baltijas valstīs un starp visiem biznesa centriem Latvijā.

T/c “Origo” paplašinātā ēka un biznesa centrs “Origo One” saņēmis augstākos apbalvojumus lielākajos un nozīmīgākajos Latvijas būvniecības un ilgtspējas konkursos, kā arī Baltijas līmenī. “Origo” ieguvis 1. vietu konkursā “Latvijas Būvniecības gada balva 2020” nominācijā “Jauna sabiedriskā ēka”, kā arī galveno balvu Rīgas pilsētas arhitekta biroja organizētajā konkursā “Gada balva Rīgas arhitektūrā 2021” un īpašu atzinību par organisku, harmonisku un daudzfunkcionālu urbānās vides papildinājumu Rīgas centrā, kā arī par kompleksu arhitektoniskās vides risinājumu, respektējot universālā dizaina un vides pieejamības prasības. Pateicoties objektā izvēlētajiem ilgtspējīgas būvniecības risinājumiem, tas saņēmis godpilno 1. vietu konkursā “Ilgtspējība Arhitektūrā Būvniecībā Dizainā 2021” nominācijā “Ilgtspējīgākā ēka”, kā arī sniedzis būtisku pienesumu un pozitīvu impulsu visas apkaimes infrastruktūras attīstībā, t.sk. papildinot “Rail Baltica” projektā ietvertos risinājumus. Nekustamo īpašumu konferences Baltic Real Estate Investment Forum 2021 ietvaros Lietuvā t/c “Origo” atzīts par labāko tirdzniecības centru Baltijā, saņemot “Baltic Real Estate Awards 2021” balvu.

“Origo” paplašināšanas projektu realizēja attīstītājs “Linstow Baltic”. Būvprojekta autori: PS “ARCADE” (SIA “DEPO projekts” un SIA “Jensen Consult un Arhis inženieri”). Galvenais būvuzņēmējs SIA “Skonto Būve”. Būvuzraudzība SIA “CMB”. Ainavu (labiekārtojuma) arhitekti jaunbūvei SIA “ALPS ainavu darbnīca”. Interjera dizains SIA “xcelsior”. BREEAM sertifikācija: OU “Oxford Sustainable”, SIA “IB&P konsultācijas”.

“Linstow Baltic” (LB) ir viens no vadošajiem dažādu segmentu ilgtermiņa nekustamā īpašuma projektu attīstītājiem Baltijā, tostarp biroju ēku, tirdzniecības centru, viesnīcu, autostāvvietu un citu. LB šajā nozarē darbojas kopš 1996. gada. Latvijā LB apsaimnieko un attīsta tirdzniecības centru “Origo”, kā arī lielāko tirdzniecības centru Igaunijā – “Ülemiste”. Rīgas pilsētas centrā LB attīsta mūsdienīgu, dabai un sociālajai videi draudzīgu biznesa centru “Origo One” un dinamisku pilsētas kvartālu “Sporta 2”. Plašāka informācija: www.linstowbaltic.lv.