foto: No personīgā arhīva
“Man ir tiešām nenormāli liels lūgums valdībai.” Atpūtas kompleksa “Turbas” vadītājs uzrunā ministrus
Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" valdes loceklis un atpūtas kompleksa "Turbas" līdzīpašnieks un vadītājs Kaspars Bramanis.
Tūrisms
2022. gada 1. februāris, 06:26

“Man ir tiešām nenormāli liels lūgums valdībai.” Atpūtas kompleksa “Turbas” vadītājs uzrunā ministrus

Jauns.lv

Ja arī šovasar tūrisma uzņēmumiem nebūs atļauts rīkot lielus pasākumus, iespējams, puse no tiem varētu beigt savu darbību. Latvijas lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” valdes loceklis un atpūtas kompleksa “Turbas” līdzīpašnieks un vadītājs Kaspars Bramanis intervijā portālam Jauns.lv izteica lūgumu valdībai šovasar neradīt šķēršļus lieliem pasākumiem.

Kaspars savā ģimenes uzņēmumā strādā jau 20 gadus. Līdz Covid-19 pandēmijai atpūtas kompleksa klienti bija dažādu lielo un korporatīvo pasākumu rīkotāji. Kompleksā notika semināri, konferences, brīvdabas pasākumi, sporta spēles, kāzas un citas svinības.

Pandēmija pilnībā mainīja kompleksu

Līdz pandēmijai “Turbās” bija iekārtotas divas lielas brīvdabas pasākumu vietas: pirmajā varēja apmesties 100-500 cilvēki, bet otrā bija domāta 200-2000 cilvēkiem. Lielākais pasākums bija ar 4300 dalībniekiem. Komplekss atrodas nepilnas stundas brauciena attālumā no Rīgas (8 km no Ogres).

foto: No personīgā arhīva
Atpūtas komplekss "Turbas"

Taču pandēmijas laiks kompleksā iezīmējās ar gandrīz 80% apgrozījuma kritumu. “Mēs gaidījām vasaru, nekas nebija saprotams no valdības puses, vai kaut ko drīkstēs vai nedrīkstēs. Diemžēl bija ne pārāk labi lēmumi, ka pat vasarā svaigā gaisā bija diezgan lieli ierobežojumi rīkot dažādus pasākumus. Mēs guvām diezgan lielus zaudējumus.”

Tikai daži pasākumi visā vasarā

Sākotnēji uzņēmēji gāja pa ierasto taciņu un arī 2020.gada vasarā piedāvāja izīrēt vienu vai otru kompleksa daļu. Vasara bija rezervēta lieliem un vērienīgiem pasākumiem. “Bija paredzēta ļoti laba sezona, ko plānojām par vienu no labākajām [kompleksa] vēsturē.” Kompānijas gaidīja, ka varēs lielos pasākumus rīkot: “Gaidīja valdības lēmumus un turēja rezervācijas līdz pat pēdējam brīdim, bet diemžēl no visiem pasākumiem notika tikai daži.”

Tolaik daudzviet skandināja, ka lauku tūrisms “rullē”, visi namiņi ir ļaužu pilni, visas apmešanās vietas ir rezervētas un cilvēki raujas uz laukiem, kas arī bija loģiski, jo nebija iespēju atpūsties ārzemēs.

foto: No personīgā arhīva
Atpūtas komplekss "Turbas"

Ienākumi nesasniedza pat 20% no plānotajiem

Diemžēl “Turbās” situācija bija citādāka. “Mēs bijām rezervējuši visu kompleksu, kempinga mājas, brīvdienu mājas, viesu mājas šiem pasākumiem, bet beigās tie nenotika.” Protams, pēdējā brīdī neliela kompleksa daļa tika aizpildīta, un brīvdienu namiņos atpūtas ģimenes un nelielas kompānijas, bet lielie viesu nami un brīvdabas pasākumu vietas stāvēja tukšas.  Kompleksa noslogojums bija 15-20%.

“Nerunājot nemaz par personālu: pavāriem, viesmīļiem un citiem, kuriem automātiski darbs vairs netika nodrošināts. Lai pabarotu dažas ģimenes, protams, nebija nepieciešams tāds personāla apjoms.”

Labāk kokā iekārtā stikla namiņā

Pirmajā pandēmijas gadā bija daudz nesaprotamā. “Nebija skaidrs, vai varēsim vai nevarēsim kaut ko rīkot. Tikai rudens pusē sapratām, ka, visticamāk, tas tik ātri nebeigsies un nāksies pārslēgties uz individuālo tūrismu, ģimenēm, pārīšiem, nelielām cilvēku grupām, mēģinot piedāvāt savu pakalpojumu.

Pa šo laiku bija saradies ļoti daudz atpūtas namiņu, glempingu, kempingu, dizaina objektu, kas, protams, bija tikko svaigi būvēti un piedzīvoja lielu pieprasījumu. Loģiski, ka cilvēki izvēlējās labāk aizbraukt divatā uz Gaujas krastā kokā iekārtu stikla namiņu vai namiņu ar stiklotu skatu uz kaut kurieni, nekā apmeklēt pirms kāda laika būvētus atpūtas kompleksus vai viesu namus.

Protams, mēs arī esam atjaunojuši, aprīkojuši savus namiņus, kaut ko jaunu esam būvējuši, un katru gadu mēs tā rīkojamies, bet konkurence parādījās diezgan spēcīga. Mums nācās ieguldīt jau tā nelielos uzkrājumus, lai mēs varētu konkurēt ar jaunajiem dizaina namiņiem vismaz kaut kādā mērā.” “Turbas” centās konkurēt ar cenu, kvalitāti un labu kompleksa infrastruktūru.

foto: No personīgā arhīva
Atpūtas komplekss "Turbas"

Palīdzēja sniega moči, slēpošanas trases, alus darītava

Labi, ka bija pamatīga ziema, un “Turbās” varēja darboties ar sniega motocikliem un distanču slēpēm. Tas piesaistīja atpūtniekus kompleksam, cilvēki baudīja ziemu un priecājās par piedāvātajiem pakalpojumiem, pirtiņām, džakuzi, baļļām un iespēju paēst uz terases.

Pandēmijas laikā Kaspars paralēli darbam “Turbās” attīstīja arī jaunu uzņēmumu un izveidoja alus un sidra darītavu “Turkalnes Muižas klēts”. Jaunais tūrisma objekts ar degustācijām piesaistīja papildus cilvēku plūsmu.

foto: No personīgā arhīva
Atpūtas komplekss "Turbas"

Iztikt var, bet nopelnīt - nē

Šobrīd komplekss darbojas, bet tajā ir divreiz mazāk darbinieku. “Mēs strādājam vairāk, mēs sevi nodrošinām, bet par peļņu mēs nerunājam, un apgrozījums nav sasniedzis pat 50% no iepriekšējā.”

Ar daudz maziem pasākumiem uzņēmēji sevi notur virs ūdens. Minimālos apjomos notiek arī attīstība, piemēram, iegādāta kāda jauna baļļa mazajām mājām, uzbūvēta kāda jauna pirts vai ierīkots jauns objekts mežā. Tās visas ir darbības, kas neprasa pārāk lielus ieguldījumus. Protams, tiek pamanītas arī “skaļi kliedzošās” vietas, piemēram, jānomaina kāds jumts.

Lielas cerības uz vasaru

“Tā mēs airējamies. Protams, mēs gaidām saprātīgākus lēmumus no valdības par pasākumu rīkošanu. Mēs ļoti ceram uz tiešām pārdomātiem lēmumiem par vasaru, lielajiem pasākumiem.”

Kaspars norādīja, ka kompleksa klienti - uzņēmumu darbinieki ikdienā tāpat ir kopā savās darba vietās, un nebūtu loģiski neļaut sarīkot uzņēmuma saliedēšanas pasākumus vai sporta svētkus ārpus pilsētas, laukos, svaigā gaisā.

foto: No personīgā arhīva
Atpūtas komplekss "Turbas"

Liels lūgums valdībai

“Man ir tiešām nenormāli liels lūgums valdībai neradīt šķēršļus šādiem lieliem pasākumiem. Ir iespējams pirms pasākumiem visiem cilvēkiem uztaisīt testus, un cilvēki ar prieku to darītu, lai viņi varētu doties dabā, nedaudz atpūsties no visiem ierobežojumiem, maskām, telpām, attālumiem, stikliem. Tas būtu pat veselīgi!

Ir prognozes, ka uzņēmumi vēlas šo, un ir arī vairāki pieteikumi uz vasaru. Bet super optimistisks es nevaru būt, jo mēs redzam [inficēto cilvēku] skaitļus, un skaitļi liek valdībai atkal attiecīgi rīkoties un veikt kādus ierobežojumus.

Skaidrībai jābūt jau pavasarī

Vienīgā cerība, ka varbūt šis vilnis pārskries līdz kādam aprīlim, skaitļi kritīsies un mēs varēsim cerēs uz kādiem atvieglojumiem un daudz maz jēdzīgu dzīvi vismaz ārā, lielos plašumos.” Bet uzņēmējs brīdināja: ja tas nenotiks līdz aprīļa sākumam, var atkārtoties pagājušā gada bēdīgā situācija.

Pērnās vasaras sākumā nedaudz atviegloja ierobežojumus, bet neviens uzņēmums nebija un arī tagad nav spējīgs uzreiz pēc divām nedēļām organizēt lielu pasākumu. Vajadzīgs vismaz mēnesis vai pat divi, lai saprastu situāciju un sagatavotos vasaras pasākumiem. Tikai tad pasākumi tiešām notiks.

Nav tā, ka šodien atvieglo ierobežojumus, bet jau rītdien notiek lielas kāzas, svinības un dažādi brīvdabas pasākumi. “Tā nenotiek. Jābūt vismaz pāris mēnešiem.” Jāatceras, ka cilvēkos ir neskaidrība par to, kas notiks.

foto: No personīgā arhīva
Atpūtas komplekss "Turbas"

Valdības lēmums dotu iespēju uzelpot

Kaspars atzina, ka valdības lēmums atļaut vasarā rīkot lielos pasākumus varētu glābt viņa un citus lielākos Latvijas tūrisma uzņēmumus. “Uzņēmumiem un iestādēm interesē prognozējamība. Noteikti zinu, ka būtu pieprasījums, kas ļautu mums kaut kā uzelpot, jo nav viegli izturēt šādu spriedzi, neziņu par saviem ienākumiem vairāk nekā divus gadus.

Uzņēmumi var vienu gadu noturēties krīzes laikā, piemēram, 2009.-2010.gada krīzē bija viens ļoti smags gads, bet pēc tam uzņēmēji pamazām rāpās laukā no bedres. Tolaik cilvēkiem un ekonomikai trūka naudas, bet nebija darbības ierobežojumu, kā tas ir tagad jau divus gadus.

“Pēc gada ekonomika sāka lēnām atdzīvoties, iegūstot divas trešdaļas no iepriekšējā apjoma, bet pēc pieciem gadiem jau mēs nostājāmies atpakaļ iepriekšējās sliedēs un cēlāmies uz augšu. Bet tagad divi gadi ir pagājuši, un es nezinu, cik daudzi vēl varēs izturēt trešo.

Ja neļaus nopelnīt, tad puse varētu beigt darbību

Ja neļaus tūrisma uzņēmumiem vasarā nopelnīt, tad es nezinu, kas notiks. Domāju, ka puse no tiem beigs savu darbību.” Vai “Turbas” varētu būt šo uzņēmumu vidū, kas pārtrauc darbību, vai tomēr vēl varēs izdzīvot trešo grūto gadu?

“Mēs noteikti nebūsim šajā skaitā! Mums ir paveicies un esam paspējuši atmaksāt gandrīz visas kredītsaistības, kas mums ļauj par to nesatraukties. Bet, ja mēs būtu jaundibināts tūrisma objekts ar lielām kredītsaistībām, tad noteikti viss būtu slikti.”

Cer uz prātīgiem lēmumiem

Kopumā Kaspars domā, ka viņa vadītajiem uzņēmumiem viss būs labi, bet ir jautājums, kurā virzienā tie ies un kad varēs cerēt uz vidējiem un lieliem pasākumiem. Protams, līdz tam plānots strādāt ar individuāliem klientiem un attīstīt šo segmentu.

Vienlaikus nevar aizmirst, ka atpūtas kompleksā ir viss nepieciešamais lielu pasākumu uzņemšanai. “Gaidīsim šādu iespēju. Ceram uz prātīgiem lēmumiem no valdības puses!”

Uzņēmēji sagaida prognozējamību. Pēc Kaspara domām, būtu “pilnīgākais neprāts” neļaut uzņēmumu un iestāžu darbiniekiem, kuri ikdienu pavada kopā vienās darba telpās, vasarā kopā atpūsties svaigā gaisā lielos pasākumos.