foto: Vizualizācija: Zeiss biroji
Mūkusalā būvē jaunu biroju ēku
"Zeiss biroju" ēku iecerēts pabeigt līdz nākamā gada beigām.
Bizness un ekonomika
2022. gada 29. janvāris, 06:25

Mūkusalā būvē jaunu biroju ēku

Jauns.lv

"Mūkusalas biznesa centra" teritorijā sākta "Zeiss biroju" ēkas būvniecība, kurā plānots ieguldīt deviņus miljonus eiro. Tā top kādreizējās optikas fabrikas vietā.

Darbus veic būvfirma "Velve", tos iecerēts pabeigt 2022. gada beigās. "Zeiss biroji" Dēļu ielā 2 būs sešstāvu celtne 5700 kvadrātmetru platībā, projektā iekļautas A klases energoefektīvas gaisa dzesēšanas, ventilācijas un apkures sistēmas, tiek izmantoti ilgtspējīgi un dabai draudzīgi apdares materiāli.

Ēka nosaukta par godu Karla Ceisa optikas fabrikai, kas šajā pašā vietā atradās 20. gadsimta sākumā – atsauces uz to būs atrodamas fasādes dizainā. Vēsturiskais nams, būvēts 1912. gadā, bija pirmā dzelzsbetona konstrukcijas ražošanas ēka Rīgā. Starpkaru periodā tajā atradās Latvijas Leibovica radiorūpnīca, pēc Otrā pasaules kara – Rīgas radiotehnikas rūpnīca.

Interesanti, ka jaunbūves pamatos iebūvētas trīs laika kapsulas. Vienā ir ielikti bērnu zīmējumi, kādu viņi iztēlojas Rīgu vai nākotni kopumā pēc 200 gadiem. Par pārējo divu kapsulu saturu noritējusi sacensība galerijas un izsoļu nama "Birkenfelds" rīkotajā Ziemassvētku labdarības izsolē.

Iespēju atstāt vēstījumu nākamajām paaudzēm par 2000 eiro katrs ieguva apdrošināšanas sabiedrības "Balcia Insurance" valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus un zvērināts advokāts Agris Bitāns. Visi izsolē saziedotie līdzekļi veltīti mājas izveidei cilvēkiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem.

Bitāns atklāj, ka vēstījumā atstājis norādi par ekoloģiju, turklāt tas ir trīs valodās – latviešu literārajā, latgaliešu un lībiešu: “Ar cerību, ka nākotnes rīdzinieks spēs katru no šiem tekstiem izlasīt un saprast. Tas ir sava veida mājiens un sasaiste ar Latvijas pagātni un tās saknēm.” Lucaus savā uzņēmumā rīkojis konkursu jeb nelielu prāta treniņu, ko vēlētos paust kolektīvs.