"Latvijas Dzelzceļa" šefs Uģis Magonis aizturēts un atlaists no darba
Ceturtdien ap 23.vakarā Magoni aizturēja uz šosejas, kad viņš atgriezies no konferences Pērnavā. Piektdienas rītā "gaismas ātrumā" Magoni oficiāli atbrīvoja no "LDz" valdes priekšsēdētāja amata, taču faktiski viņš joprojām ir uzņēmuma prezidents.
Bizness un ekonomika
2015. gada 7. augusts, 09:11

"Latvijas Dzelzceļa" šefs Uģis Magonis aizturēts un atlaists no darba

Jauns.lv

(Papildināta 23:12) Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ceturdienas vakarā ap 23:00 uz šosejas ir aizturējis valsts uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) prezidentu Uģi Magoni. Piektdien no rīta viņš oficiāli atbrīvots no amata.

Ministrs Anrijs Matīss norādīja, ka KNAB ceturtdien arī veicis kratīšanu Magoņa darba vietā. Matīss pauda, ka Satiksmes ministrija viennozīmīgi sadarbosies ar KNAB, taču nekāda sīkāka informācija par Magoņa aizturēšanas iemesliem ministra rīcībā neesot.

Šodien uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš"akcionārs no amata atcēlis aizturēto uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni. LDz valdes priekšsēdētāja pienākumus pagaidām pildīs LDz valdes loceklis Aivars Strakšas.

Magonis LDz valdes priekšsēdētāja amatu ieņem nepilnus 10 gadus.

LDz pārstāve Linda Štokmane apstiprināja, ka Magonis aizturēts, taču uzsvēra, ka uzņēmuma darbība nav traucēta. Arī LDz nav zināmi aizturēšanas iemesli.

Aivars Strakšas atzīmēja, ka uzņēmumam ir jāturpina darbs. "Mēs strādājam piektdienās, naktīs, sestdienās un svētdienās, līdz ar to mans pienākums ir nodrošināt uzņēmuma darbu," viņš sacīja.

Piektdienas pēcpusdienā kļuva zināms, ka Uģis Magonis joprojām ir aizturēts un viņa advokāts būs Alvis Marga - advokātu biroja "Bērziņš, Marga un Vīnkalns" zvērināts advokāts. Marga apstiprināja, ka Magonis joprojām ir aizturēts, kā arī norādīja, ka viņam nav informācijas, kad varētu tikt skatīts jautājums par iespējamo drošības līdzekļa maiņu Magonim.

"Par iespējamo drošības līdzekļa maiņu esmu jautājis KNAB, bet nekādu atbildi vēl neesmu saņēmis," sacīja Marga.

Viņš arī atteicās komentēt, par ko Magonis aizturēts, norādot, ka ir parakstījis dokumentu, kas liedz izpaust pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtos informāciju.

Jau pirms 5 gadiem KNAB bija sācis padziļinātu izpēti par Magoņa darījumiem, kas bija radījuši aizdomas par iespējamu nelegāli iegūtu līdzekļu atmazgāšanu.

Pēc Magoņa teiktā, KNAB pārbaude beigusies, neko nelikumīgu neatklājot.

Laiks, kad KNAB sāka interesēties par Magoņa darījumiem, sakrīt ar laiku, kad viņš, paša vārdiem runājot, pārtrauca kopdzīvi ar civilsievu Bibiku, kuras vadītā firma slēgusi saimnieciskus darījumus ar "LDz Cargo".

Magonis savulaik pārskaitījis apjomīgus ziedojumus Aināra Šlesera pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem Latvijas Pirmajai partijai un Šlesera Reformu partijai LPP/LC. Kopumā viņš atvēlējis 41 249 eiro, liecina informācija KNAB mājaslapā.

Kā liecina šogad pavasarī Magoņa iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija, pagājušajā gadā viņam piederēja 150 kapitāldaļas SIA "JE Enerģija" 7455 eiro apmērā un desmit daļas uzņēmumā SIA "Tretja Gruzoperevozočnaja Kompanija" 1250 eiro vērtībā. Tāpat LDz vadītājam piederēj 2009.gada "Mercedes Benz CL", kā arī 2007.gada kuteris "Formula 310SS" un 1990.gada "VAZ 2109".

Viņam pieder arī trīs zemes gabali Ādažu novadā un dzīvoklis Rīgā.

Magonis deklarējis parādsaistības 217 670 eiro apmērā, savukārt bezskaidrā naudā viņš bankā uzkrājis 22 216 eiro un 1249 ASV dolārus. Pērn LDz vadītājs atdevis aizdevumu 52 000 eiro apmērā, palielinājis kredītu - 30 000 eiro apmērā, savukārt alimentos izmaksājis 17 074 eiro.

Magonis pagājušajā gadā par darbu uzņēmumā saņēmis 100 929 eiro. Kā ienākumus Magonis norādījis arī "Nordea bank Finland" Latvijas filiāli - 30 000 eiro un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pabalstu - 421 eiro.

LDz pieder valstij. Tā koncerns nodarbojas ar kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu un uztur infrastruktūru.

BNSLETA/Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA