Pēc 4 stundu debatēm valdība tomēr atbalsta "Prudentia" atrasto "airBaltic" investoru
Matīss pēc valdības sēdes sacīja, ka "tas ir bijis labākais investors no sliktākajiem variantiem".
Bizness un ekonomika
2015. gada 3. novembris, 22:58

Pēc 4 stundu debatēm valdība tomēr atbalsta "Prudentia" atrasto "airBaltic" investoru

Jauns.lv

Ministru kabinets šodien pēc četru stundu apspriešanās lēma atbalstīt "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" investoru, Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, žurnālistus informēja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Montāga-Girmesa piedāvājums paredz ieguldīt aviokompānijā 52 miljonus eiro, bet valstij attiecīgi būtu jāiegulda 80 miljoni eiro.

Minētais valdības lēmums vēl būs jāskata Saeimā. Tomēr Montāgs-Girmess būs aviokompānijas finanšu investors, bet arvien tiek meklēts uzņēmuma stratēģiskais investors.

Matīss pēc valdības sēdes atzina, ka tas ir bijis labākais investors no sliktākajiem variantiem.

Valdība šā gada 20.oktobra sēdē vēl nelēma par "airBaltic" investora piesaistes procesu. Toreiz pēc valdības sēdes aviokompānijas vadītājs Martins Gauss žurnālistiem sacīja, ka viņš vēlējās no valdības saņemt lēmumu par "airBaltic" investoru.

Viņš arī informēja, ka pirms četriem gadiem, kad pārņēma "airBaltic" vadību, ir bieži ticies ar aviosabiedrības potenciālajiem investoriem, taču tagad ar "Prudentia" palīdzību tika atrasts atbilstošs investors. "Ir risinājums, kas, pēc mūsu domām, ir labs," piebilda Gauss.

Kā ziņots, iepriekš satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) skaidroja, ka nacionālās drošības apsvērumu dēļ nebūtu vēlams izvēlēties iepriekšējā aviokompānijas finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto "airBaltic" investoru.

Matīss arī uzsvēra, ka kanādiešu ražotāja "Bombardier" desmit "CSeries 300" lidmašīnas "airBaltic" varētu iegādāties, finanšu līdzekļus aizņemoties, kamēr aviokompānijai nav atrasts investors.

Satiksmes ministrijā savukārt norādīja, ka piesaistītais auditors "airBaltic" izpētei ir norādījis uz nepieciešamību steidzami rast risinājumu, lai nodrošinātu finansiālo stabilitāti aviokompānijā. Satiksmes ministrija pieprasīja "airBaltic" padomei nodrošināt padziļinātu aviokompānijas izpēti ar piesaistītu auditoru par tās pašreizējo situāciju.

Septembra beigās valdība atteicās no "airBaltic" konsultanta "Prudentia" pakalpojumiem, kurš lidsabiedrībai bija sameklējis finanšu investoru, kas būtu gatavs ieguldīt 50 miljonus eiro, un valstij tad attiecīgi būtu jāiegulda 80 miljoni eiro.

Raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka "Prudentia" atrastais "airBaltic" investors esot Vācijas uzņēmējs Ralfs Dīters Montāgs-Girmess.

2012.gada 20.decembrī Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" noslēdza sākotnējo pasūtījuma līgumu ar "Bombardier" par desmit "CSeries 300" lidmašīnu iegādi ar iespēju iegādāties vēl desmit lidmašīnas. Savukārt 2014.gada jūlijā Farnboro Starptautiskajā aviācijas izstādē "airBaltic" izziņoja vēl trīs lidmašīnu iegādi.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA