Nelegālas viesnīcas pārstāvji vaino "Lattelecom" reiderismā
Rīgā, Kalēju ielā 48, tiek izlikti iemītnieki, jo Rīgas pilsētas būvvalde šīs telpas atzinusi par viesnīcas iekārtošanai neparedzamām un uzdevusi nekavējoties pārtraukt telpu ekspluatāciju minētajam mērķim.
Bizness un ekonomika
2015. gada 19. novembris, 21:56

Nelegālas viesnīcas pārstāvji vaino "Lattelecom" reiderismā

Jauns.lv

Vecrīgā prettiesiski iekārtotas viesnīcas "Cheapy hostel" pārstāvji telpu izīrētājam "Lattelecom" pārmet reiderismu un vairāk nekā 100 cilvēku izlikšanu uz ielas, tikmēr "Lattelecom" šos pārmetumus noraida, skaidrojot, ka vienkārši pilda būvvaldes prasības.

Kā noskaidroja LETA, no viesnīcas telpām Rīgā, Kalēju ielā 48, tiek izlikti iemītnieki, jo Rīgas pilsētas būvvalde šīs telpas atzinusi par viesnīcas iekārtošanai neparedzamām un uzdevusi nekavējoties pārtraukt telpu ekspluatāciju minētajam mērķim.

Telpas viesnīcas iekārtošanai "Cheapy hostel" īpašniekam SIA "Pro SS" izīrējis SIA "Lattelecom", kuram viesnīcas pārstāvji pārmet krāpšanos un reideriskas metodes, kā rezultātā pašlaik vairāk nekā 100 cilvēki esot izlikti uz ielas.

"Lattelecom" pārmetumus noraida un skaidro, ka tam ir jāpilda būvvaldes uzdevums - jāatbrīvo telpas, kurās uzturēšanās var būt bīstama, turklāt viesnīcas pārstāvjiem tās bijis jāatbrīvo līdz 3.novembrim, ko viņi atteikušies darīt, turpinot sniegt naktsmītnes pakalpojumus.

"Cheapy hostel" pārstāvis Ernests Rieksts aģentūrai LETA stāstīja, ka pašreizējā situācija izskatoties pēc "reideriskas shēmas", jo līgums par telpu nomu viesnīcas iekārtošanai ar "Lattelecom" ticis slēgts 10.septembrī, bet jau 16.septembrī "Lattelecom" līgumu vienpusēji lauzis, atsaucoties uz būvvaldes uzdevumu telpu ekspluatāciju pārtraukt. Rieksts skaidro, ka līguma laušana notikusi pēc tam, kad "Cheapy hostel" iemaksājis drošības naudu 15 000 eiro apmērā. Viņš arī skaidro, ka telpas bijušas labā stāvoklī, atzīstot, ka notikusi nesaskaņota pārbūve, taču nesošās sienas netika skartas, turklāt sešu dienu laikā nav iespējams sakārtot dokumentāciju būvvaldē.

Rieksts pastāstīja, ka 13.novembrī telpās atslēgta elektrība, ūdens padeve, bet jau novembra sākumā ieradušies "Lattelecom" piesaistīti apsargi, lai atbrīvotu telpas. Rieksts skaidro, ka bez attiecīga tiesas lēmuma "Lattelecom" neesot tiesīgs šādi rīkoties, to viesnīcas pārstāvjiem esot atzinusi un apsargiem norādījusi arī Valsts policija (VP). "Lattelecom" pārstāvji arī neesot ļāvuši viesnīcas pārstāvjiem sagaidīt neatkarīga būveksperta slēdzienu par telpu tehnisko stāvokli, sacīja Rieksts.

Rieksts arī norādīja uz Rīgas būvvaldes būvinspektora neprofesionalitāti, kurš, ierodoties apsekot telpas, esot norādījis uz iespēju "visu sarunāt citādāk", taču viesnīcas pārstāvji viņam neesot vēlējušies maksāt.

Šādu versiju kategoriski noraida būvvaldē. Būvvaldes pārstāve Ilze Žūka aģentūrai LETA sacīja, ka viesnīcas pārstāvis 21.maijā, ierodoties būvvaldē iepazīties ar atzinumu un pārkāpuma protokolu, būvinspektoram, kas objektu apsekoja un pieņēma lēmumu par telpu ekspluatācijas pārtraukšanu, izteica fiziskas izrēķināšanās draudus, par ko 27.maijā tika nosūtīta vēstule VP. "Būvvalde apšauba pat varbūtību, ka būvinspektors personai piedāvājis citu situācijas risinājumu. Līdz ar to būvvalde kategoriski noraida šādu iespējamību un aicina personu ar attiecīgu iesniegumu vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā," komentēja Žūka.

Rieksts skaidro, ka no viesnīcas telpām pašreiz izlikti vairāk nekā 100 cilvēku, kuriem neesot citas vietas, kur uzturēties. 18.novembrī ap plkst.22 pie viesnīcas telpām notikusi arī protesta akcija, kurā ap 15 līdz 20 izliktie cilvēki protestēja pret notikušo ar plakātiem, kā arī izvietojot pie telpām matračus, šādi norādot, ka burtiski izlikti uz ielas. Šādas protesta akcijas iemītnieki un viesnīcas pārstāvji plāno organizēt arī turpmāk, kā arī neizslēdz iespēju vērsties tiesā. Rieksts skaidro, ka nav pārliecināts, ka vēršanās tiesā varētu situācijā kā līdzēt, jo "Lattelecom" esot "liels spēlētājs".

Rieksts arī skaidro, ka pirms telpu izīrēšanas "Lattelecom" zinājis, kādā stāvoklī ir šīs telpas, taču tik un tā izīrējis tās viesnīcas vajadzībām.

"Lattelecom" pārstāve Līga Bite aģentūrai LETA sacīja, ka telpas ir labā stāvoklī, un, slēdzot līgumu ar viesnīcas pārstāvjiem, tajā tika noteikts, ka "Cheapy hostel" īpašniekam SIA "Pro SS" ir jāsakārto dokumentācija būvvaldē, saskaņojot telpu funkciju. Tas nav ticis izdarīts un, pamatojoties uz to, kā arī uz būvvaldes lēmumu telpu ekspluatāciju pārtraukt, īres līgums lauzts. "Pro SS" nav pildījis būvvaldes uzdoto un turpinājis uzturēt viesnīcu un piedāvāt šo pakalpojumu klientiem, skaidroja Bite.

"Lattelecom" Juridiskās daļas direktors Toms Meisītis ar Bites starpniecību aģentūrai LETA skaidroja, ka līgums ar telpu bijušo nomnieku izbeigts, jo tika pārkāpti līguma un normatīvo aktu noteikumi. "Rīgas pilsētas Būvvaldes atzinumā konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi, veicot nelikumīgu būvniecību, nosakot pienākumu nekavējoties pārtraukt telpu ekspluatāciju. Ņemot vērā konstatēto iespējamo apdraudējumu cilvēku drošībai, bija nepieciešams veikt telpu ekspluatācijas pārtraukšanu, ievērojot Rīgas pilsētas Būvvaldes atzinumu," skaidroja Meisītis.

Pēc viņa teiktā, neraugoties uz bijušā nomnieka publiskiem pārmetumiem par nomas līguma izbeigšanu, nomnieks uzteikumu nav apstrīdējis.

"Lattelecom" Juridiskās daļas direktors piebilda, ka drošības naudas pieprasīšana, slēdzot nomas līgumus, ir normāla un vispārpieņemta prakse nomas tirgū, kas aizsargā iznomātāju intereses no zaudējumiem gadījumos, kad nomnieki nenokārto savas maksājuma saistības un nodara zaudējumus, kā tas esot noticis šajā gadījumā. Turklāt konkrētajā situācijā nomas maksas un komunālo pakalpojumu parāds pārsniedz drošības naudas apmēru, uzsvēra Meisītis.

Komentējot apsargu klātbūtni, Bite norādīja, ka viņi atradās pie "Lattelecom" piederošām telpām, kuras atteikušies pamest viesnīcas iekārtotāji, uzturoties tur kā nepiederošas personas. Pašreiz gan iemītnieki telpas esot atstājuši, norādīja Bite. Viņa uzsvēra, ka gadījumā, ja telpās notiktu kas tāds, kas apdraudētu cilvēku drošību, atbildība būtu jāuzņemas "Lattelecom" kā īpašniekam, tādēļ ir svarīgi, ka telpas beidzot ir atbrīvotas.

SIA "Cheapy hostel" patvaļīgi apbūvē un viesnīcas pakalpojuma sniegšanai izmanto tam neparedzētas telpas Kalēju ielā 48, kuru ekspluatāciju Rīgas pilsētas būvvalde uzdevusi nekavējoties pārtraukt.

Būvvaldes galvenais būvinspektors 25.maijā vizuāli apsekojis ēku Kalēju ielā 48, konstatējot, ka īrnieka aizņemtajā ēkas platībā ir veikta patvaļīga būvniecība un notiek patvaļīga telpu ekspluatācija neatbilstoši to lietošanas veidam, jo telpas tiek izmantotas hosteļa vajadzībām bez telpu grupas lietošanas veida maiņas, aģentūrai LETA jau iepriekš pastāstīja Žūka.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA