Valsts kase tērēs 700 000 eiro par Lielbritānijas kompānijas konsultācijām
Līguma izpildes laiks būs pieci gadi no līguma noslēgšanas dienas vai līdz iepirkuma summas apguvei un pilnīgai saistību izpildei.
Bizness un ekonomika
2015. gada 22. novembris, 10:38

Valsts kase tērēs 700 000 eiro par Lielbritānijas kompānijas konsultācijām

Jauns.lv

Valsts kasei juridiskās konsultācijas par 700 000 eiro sniegs Lielbritānijas kompānija "Allen&Overy LLP", liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Valsts kasē skaidroja, ka līgums par juridiskām konsultācijām nenozīmē tūlītēju 700 000 eiro izmantošanu, bet gan iespēju piecu gadu laikā izmantot juridiskās konsultācijas valsts parāda un aktīvu vadības jautājumos, kuri būs saistīti ar citu valstu tiesību aktu un tiesību normu piemērošanu.

Līguma izpildes laiks būs pieci gadi no līguma noslēgšanas dienas vai līdz iepirkuma summas apguvei un pilnīgai saistību izpildei.

Tā kā, piemēram, valsts aizņemšanās un finanšu darījumi tiek realizēti ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskā mērogā, darījumi starptautiskajos finanšu tirgos notiek atbilstoši starptautiskajai praksei un attiecīgajā citas valsts jurisdikcijā. Valsts kasei, lai nodrošinātu labākos nosacījumus darījumu dokumentācijā, var būt nepieciešamība operatīvi konkrētam jautājumam piesaistīt starptautiskos juristus, kuriem ir kompetence un tiesības sniegt juridisko palīdzību un atbalstu attiecīgās valsts vai tiesību sistēmas robežās, kā arī ir nepieciešamās zināšanas un pieredze par attiecīgās valsts tiesību aktiem un tiesiskās prakses prasību izpildi.

Piemēram, valsts obligācijām, kas tiek emitētas starptautiskajos finanšu tirgos, dokumentācija ir jāsagatavo atbilstoši starptautiskajiem standartiem un saskaņā ar Anglijas vai ASV tiesību aktiem vai arī attiecīgajā nišas tirgū noteiktajiem tiesību aktiem. Savukārt emisijas dokumentācijā ir jāiekļauj tādas juridiskās normas, kas nodrošina specifiskus vērtspapīra formāta nosacījumus, vai jāizmanto cits aizņemšanās formāts, kas atbilst praksei attiecīgajā finanšu tirgus segmentā/reģionā.

Rezultātā sagatavotā dokumentācija veido tādu darījuma konstrukciju, kas nodrošina labākos finanšu rezultātus, veicot valsts finanšu darījumus starptautiskajos tirgos.

Valsts kasē informēja, ka kopš 2010.gada ir notikušas sešas eiroobligāciju emisijas starptautiskajos finanšu tirgos par kopējo nominālvērtību 2,5 miljardu eiro apmērā.

"To, cik daudz juridisko konsultāciju būs nepieciešams izmantot šī līguma ietvaros, noteiks valsts ikgadējie aizņemšanās plāni, kā arī aizņemšanās stratēģija vidējā termiņā, vai arī jaunu finanšu instrumentu ieviešana valsts parāda un aktīvu vadībā. Savukārt, tā kā aizņemšanās stratēģija paredz elastību emisijas laika izvēlē, šis vidēja termiņa līgums ļauj reaģēt uz labvēlīgu situāciju finanšu tirgos, nekavējoties pie publiskā iepirkuma procesa rīkošanas jautājumiem pirms katra finanšu darījuma," atzina Valsts kasē.

Valsts kase ir Finanšu ministrijas pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras darbības mērķis ir efektīva valsts pārvaldes funkciju īstenošana valsts finanšu vadības jomā atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Valsts kases funkcijās ietilpst valsts budžeta izpildes un finanšu uzskaites organizēšana, asignējumu piešķiršana un maksājumu veikšana no valsts budžeta ieņēmumiem, valsts parāda vadība u.c. normatīvajos aktos noteiktās funkcijas.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA