ES fondi – iespējas, kuras nedrīkst palaist garām
Valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards.
Bizness un ekonomika
2015. gada 23. novembris, 13:41

ES fondi – iespējas, kuras nedrīkst palaist garām

Jauns.lv

Jaunais Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periods Latvijai jau ir pavēris iespējas ieguldīt 4,4 miljardu eiro finansējumu valsts izaugsmē. Projekti šī plānošanas perioda ietvaros tiks īstenoti līdz pat 2020. gadam, bet jau šobrīd reāli uzsākta investīciju ieguldīšana un vairāku projektu īstenošana. Tā tiešā mērā panākta, pateicoties nozaru ministriju sekmīgi un savlaicīgi paveiktajiem priekšdarbiem. Tomēr vēl darba ir diezgan, lai ES fondu līdzekļi būtu pieejami visās jomās.

Ieguvējs no prasmīgi izmantota ES finansējuma, realizējot labus projektus, īstenojot inovatīvas idejas un saņemot sociāla vai cita veida mērķētu atbalstu, var būt ikviens valsts iedzīvotājs tiešā vai netiešā veidā. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka ikviens ES fondu projekta īstenotājs ir daļa no Latvijas iespējamā veiksmes stāsta. Šī stāsta pamatā ir sekmīgi īstenoti projekti, kuri spēj veicināt sabiedrības labklājību, ekonomikas izaugsmi un valsts ilgtspējīgu attīstību. ES fondu finansējums ir papildu atbalsts, kas var palīdzēt idejas un izvirzītā mērķa sasniegšanā. Sekmīgi būs tie projekti, kuru sākums meklējams labā idejā, skaidrā mērķī un sasniedzamos, ilgtspējīgos rezultātos un kuru īstenošana balstīta rūpīgā un atbildīgā projekta pārvaldībā, vienlaikus ievērojot atbalsta nosacījumus.

Lai labu ideju autoriem – uzņēmīgiem un mērķtiecīgiem indivīdiem un organizācijām –  atvieglotu šķietami sarežģīto ceļu līdz projekta pieteikšanai, līguma par projekta īstenošanu noslēgšanai un finansējuma saņemšanai, šajā ES fondu plānošanas periodā veikti dažādi uzlabojumi. Tostarp centralizēta administrēšanas sistēma, samazinot birokrātisko slogu un atvieglojot komunikāciju. Projektu iesniedzēji un īstenotāji noteikti novērtēs arī elektroniskās vides sniegtās iespējas jeb E-kohēziju. Tā ļaus gan iesniegt projektus, gan organizēt informācijas apriti krietni vienkāršāk, ātrāk un efektīvāk. Tādējādi projektu īstenotājiem būs iespēja maksimāli koncentrēties uz projekta rezultātu sasniegšanu. Nedrīkst gan aizmirst, ka līdzīgi kā iepriekšējos periodos atbildīgās iestādes turēs roku uz pulsa jeb veiks kontroles un pārbaudes, lai pārliecinātos, ka projekts tā īstenošanas laikā sekmīgi virzās uz sākotnēji uzstādīto mērķi.

Tās nozares, kurās plānots investēt ES fondu finansējumu, definētas darbības programmā “Izaugsme un nodarbinātība”. Savukārt sadarbības iestādes – Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) – mājaslapā pieejamais indikatīvais projektu atlašu uzsākšanas kalendārs kalpo kā ceļvedis un laika grafiks, kas palīdz orientēties atbalsta iespēju klāstā un projektu ieviešanas uzsākšanas termiņos. Jāpiemin, ka arī CFLA ir atvērta potenciālo projektu īstenotāju konsultācijām, lai gluži kā kompass ikvienam idejas autoram parādītu īsto virzienu. Tāpat ikvienā projekta iesnieguma sagatavošanas, iesniegšanas, kā arī projekta īstenošanas posmā pieejamas konsultācijas Rīgas klientu apkalpošanas centrā un reģionu nodaļās.

Finanšu ministrijas interesēs ir pēc iespējas ātrāk nodrošināt investīciju pieejamību potenciālajiem projektu īstenotājiem. Būtiski, ka katra nozaru ministrija atbildīgi un ar pilnu jaudu veic mājasdarbus, lai potenciālajiem projektu īstenotājiem pavērtu arvien jaunas iespējas finansējuma saņemšanai katrā no deviņām prioritārajām nozarēm. Šobrīd Finanšu ministrija ir sagatavojusi visu nepieciešamo šī procesa – Ministru Kabineta noteikumu izstrādes, sekmīgai norisei. Esam atvērti konsultācijām un gatavi sniegt palīdzīgu roku ikvienai nozares ministrijai, lai kopīgi straujiem tempiem turpinātu strādāt pie mūsu kopīga mērķa – 4,4 miljardu eiro ieguldīšanas mūsu valstī.

Jaunajā 2014.–2020. gada plānošanas periodā līdz šim jau ir apstiprināti projekti turpat 248 miljonu eiro apmērā. Arī turpmākajos gados tiks atvērtas arvien jaunas projektu iesniegumu atlases finansējuma saņemšanai un valsts attīstībai nozīmīgu projektu īstenošanai. Lai mums visiem rodas jaunas idejas, un labās idejas pārtop dižos rezultātos!

Ar ceļvedi finansējuma saņēmējiem infografikas veidā iespējams iepazīties šeit .

CFLA indikatīvais projektu atlašu uzsākšanas kalendārs pieejams šeit .

Valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards / Publicitātes foto